Kovid-19'a ilişkin 'Erişkin Hasta Tedavi Rehberi' güncellendi
SAĞLIK, 04 Ağustos 2020 14:38Sağlık Bakanlığınca hazırlanan rehbere göre, bundan böyle yatarak tedavi uygulaması gerekmeyen vaka ve yakın temaslılarına filyasyon ekipleri tarafından uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi düzenlenebilecek.

Sağlık Bakanlığınca güncellenen Erişkin Hasta Tedavi Rehberine göre, yeni tip koronavirüste (Kovid-19) yatarak tedavi uygulaması gerekmeyen vaka ve yakın temaslılarına filyasyon ekipleri tarafından uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi düzenlenebileceği belirtildi.
Bakanlığın Kovid-19'a ilişkin bilgilerin yer aldığı internet sayfasında yayımlanan Kovid-19 (SARS-CoV-2 enfeksiyonu) Erişkin Hasta Tedavisi güncellendi.
Rehberde, "Ayaktan başvuran hastalar için olası Kovid-19 vaka sorgulama kılavuzu", "Belirlenen Kovid-19 polikliniğinde erişkin hasta yönetimi", "Kovid-19 erişkin hasta tedavisi"ne ilişkin kapsamlı bilgiler yer aldı.
Kovid-19 hastalarında tedaviye ilişkin rehberde, "Günümüzde Kovid-19 için güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Bu hastalığa etkili bir tedavi bulabilmek amacıyla şu anda çok sayıda ilaçla 100'den fazla randomize kontrollü (Rastgele seçilen örneklem üzerinden) çalışma yapılmakta, bir kısmının önümüzdeki aylar içinde sonuçlarının açıklanması beklenmektedir." bilgisine dikkat çekildi.
Rehberde, tedavi seçeneklerinin, randomize kontrollü çalışmalar çerçevesinde ve diğer bilimsel araştırmalar ile elde edilen bilgilere dayalı kullanımının daha akılcı olduğunun bilindiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:
"İçinde bulunulan durumun aciliyeti ve bilimsel verilerin kısıtlılığı nedeniyle, etkili olabileceği yönünde sınırlı da olsa veri bulunan tedavi seçenekleri, tüm dünyada yaygın bir şekilde bu hastalar için kullanılmaktadır. Viral enfeksiyonların genelinde olduğu gibi, SARS'tan ve influenzadan elde edilen veriler, antiviral tedavinin erken başlanmasının daha yararlı olduğunu düşündürdüğü için de antiviral ilaçların mümkün olduğunca erken başlanması önerilmiştir.
Kovid-19 hastalarında olası tedavi seçeneklerinin kombine kullanımı, hasta özelinde ve var olan ilgili literatürün tümü değerlendirilerek düşünülmeli, kullanılan ilaçların etkileşimleri ve istenmeyen etkileri konusunda tedbirli olunmalıdır. Kovid-19'a özgü bir tedavinin bulunması çok zaman alacağı için mevcut pandemi sırasında ülkemizde ve başta Avrupa ve ABD olmak üzere diğer ülkelerde bu hastalığa karşı antiviral olarak, insanlarda daha önce başka hastalıkların tedavisi için ruhsatlandırılmış, bu endikasyonlarda yaygın bir şekilde kullanılmış, güvenli olduğu gösterilmiş ve invitro olarak SARS-CoV'ye etkili olduğu belirlenmiş hidroksiklorokin, favipiravir, remdesivir, lopinavir-ritonavir gibi ilaçlar önerilmiş ve kullanılmıştır. Bu ilaçların Kovid-19'daki etkinliği ve güvenilirliği konusunda çok sayıda çalışma halen devam etmektedir."
Çalışmanın sonuçları bekleniyor
Rehberde, bu konunun açıklığa kavuşması için halen yapılmakta olan randomize kontrollü çalışmaların sonuçlarının beklendiği vurgulandı.
Kovid-19'un tedavisi konusunda yayımlanacak çalışmaların sonuçlarına göre bu önerilerin güncellenmesine devam edileceğine vurgu yapılan rehberde, "Mevcut bilimsel veriler asemptomatik olup, Kovid-19 PCR testi pozitif saptanmış bireylere antiviral tedavi başlanmasını güçlü bir şekilde desteklememektedir. Ancak erken başlanan ilaçların daha etkili olduğuna ilişkin genel bilgilere dayanarak, hastayı değerlendiren hekimin uygun bulması halinde ve yan etkiler konusunda dikkatli olmak kaydıyla bu hastalara antiviral tedavi başlanabilir." değerlendirmesinde bulunuldu.
Buna göre, yatarak tedavi uygulaması gerekmeyen vaka ve yakın temaslılarına filyasyon ekipleri tarafından uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi de düzenlenebilecek.
SAĞLIK, 04 Ağustos 2020 14:38
Yorumlar (0)

Eksi 32 dereceyle bu gece Türkiye'nin en soğuk ili oldu

Sinovac, daha yüksek etkinlik için dozlar arası süreyi açıkladı

Sağlık çalışanlarına getirilen izin kısıtlaması kaldırıldı

Soylu, saldırılara dair konuştu: Tepkisel

Türkiye'de günlük doğalgaz tüketiminde rekor kırıldı

Huzurevleri ve bakımevlerinde kalanların aşılanmasına başlandı

Eğitim-İş’ten öğretmenlere başvuru çağrısı: 'Ufak da olsa ellerine para geçecek'

NASA'dan Türkiye'ye kuraklık uyarısı

İzmir merkezli 60 ilde FETÖ operasyonu

Temsilci atamayan sosyal medya ağlarına reklam yasağı Resmi Gazete'de

Sokağa çıkma yasağının kaldırılacağı olası tarih belli oldu

Eşi ve kızının üzerine kaynar su döken saldırgan tutuklandı

Koca: Sağlık çalışanlarımızdan 830 bin kişi aşının ilk dozunu oldu

Prof. Dr. Taşova tarih verdi: Aşı çalışmaları ne zaman sonuç verecek?

İzmir’de fuar alanındaki gölette bir yurttaş ölü bulundu

Facebook, Türkiye'ye temsilci atama kararı aldı

ÖSYM, 2021 sınav takvimini açıkladı

'Fuat Avni' hesabını yöneten Mustafa Koçyiğit hakkında karar

Rusya’da toplu aşılama bugün başlıyor

Devlet Bahçeli’den saldırılara ilişkin açıklama

Kocaeli'de 5 gündür kayıp olan doktor Uğur Tolun'un cansız bedenine ulaşıldı

Beşiktaş Belediyesi karla mücadele ekipleri sahaya indi

Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması: Son viraja girdik

İstanbul Valiliği'nden buzlanma uyarısı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Bağdat'ta

Melek İpek'in tutukluluğuna itiraz reddedildi

Kayseri'de eksi 4 derecede 'ucuz elma' kuyruğu!

Kılıçdaroğlu, AİHM ve istinaf kararlarına rağmen tazminata çarptırıldı

Sinovac’tan Türkiye'den web sitesine erişim engeliyle ilgili açıklama

Taksicilerden Uber için yeni harekete geçti

Kısıtlamalara uymayan 24 bin 755 kişi hakkında işlem yapıldı

Brezilya'da CoronaVac aşısına 'acil kullanım onayı' verildi

İstanbul'da barajların doluluk oranı arttı

Yaylada mahsur kalan 8 kişi, 11 saat sonra kurtarıldı

İzmir merkezli terör operasyonunda 5 kişi tutuklandı

Lütfi Elvan: 2020'de 66,5 milyar lira tasarruf sağladık

İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 71'e ulaştı

Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru istatistiklerini yayımladı

İstanbul Boğazı'nda gemi geçişleri askıya alındı
