banner16

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Enflasyon martta aylık bazda yüzde 3,16, yıllık bazda yüzde 68,5 oldu. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 68,5, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 51,47 oldu. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mart ayında yüzde 5,68 arttı. E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı ise yüzde 124,63 olarak gerçekleşti. 

03 Nisan 2024
TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), mart ayı enflasyon araştırmalarının sonucunu açıkladı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) mart ayında yüzde 5,68 arttı.  E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı ise  yüzde 124,63 olarak gerçekleşti.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş -yüzde 0,64 ile "Haberleşme" en fazla yükseliş ise yüzde 10,32 ile "Giyim ve Ayakkabı" kaleminde gerçekleşti.

TÜİK: Aylık 3,16, yıllık 68,50 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da mart ayı enflasyon verilerini 10.00'da açıladı. Buna göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 68,50, aylık yüzde 3,16 arttı. TÜFE'deki artış son iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,50 olarak gerçekleşti.

Mehmet Şimşek'ten enflasyon mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan enflasyon verileri üzerine bir açıklama yaptı.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi.

Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkanlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir.

Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecini destekleyecektir.

Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız."

TCMB Başkanı'ndan açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün yaptığı açıklamasında, aylık enflasyonun ana eğilimini belirgin ve kalıcı bir şekilde düşürecek sıkı parasal koşullarını sürdüreceklerini belirtmişti.

Karahan, "Para politikasındaki kararlı duruşumuz, hedeflediğimiz dezenflasyon patikasına başarıyla ulaşmamızı sağlayacaktır" ifadesini kullanmıştı.

İstanbul'un enflasyonu belli oldu

Öncü göstergeler de mart ayında enflasyonun artacağına işaret ediyordu. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İstanbul'da martta bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 3,93, toptan fiyatlar yüzde 3,78 artış göstermişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.