Meclis önünde açıklama yapmak isteyen Alevi kurumları temsilcilerine polis müdahalesi

GÜNDEM, 08 Kasım 2022 04:44

Alevi kitle örgütleri, Meclis parkında bekleyen diğer grubun yanına yürümek isterken polis müdahalesi ile karşılaştı.

Meclis önünde açıklama yapmak isteyen Alevi kurumları temsilcilerine polis müdahalesi

Aleviler, bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak olan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin içerisinde yer alan cemevleri ile ilgili düzenlemeyi protesto etti. Çankaya Ayrancı pazarında toplanan Alevi kitle örgütleri, Meclis parkında bekleyen diğer grubun yanına yürümek isterken polis müdahalesi ile karşılaştı. Meclis parkında “Alevilik torbaya sığmaz yasanızı geri çekin” pankartının açıldığı basın açıklamasında; “Torba yasa yaklaşımı inancımıza saygısızlık olduğu gibi, ocaklarımıza kayyum atamaktır. Kabul etmiyoruz… Bu kanun ile Alevilerin ibadeti olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir” mesajı verildi.

Aleviler, bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan ve çok sayıda mevzuatta değişiklik yapacağı için “Torba Kanun” olarak nitelenen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin içerisinde yer alan cemevlerinin aydınlatma ve su giderleri gibi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik altı maddeyi protesto etti. Aleviler, kendi toplumlarının sorunlarının “Torba Kanun” ile düzenlenmesi, Kültür Bakanlığı’na bağlı birim olarak görülmeleri, cemevlerinin aydınlatma ve su giderinin karşılanması olarak değerlendirilmesini eleştiriyor.

“ALEVİLİK TORBAYA SIĞMAZ YASANIZI GERİ ÇEKİN”

Çankaya Ayrancı pazarında toplanan Alevi kitle örgütleri basın açıklaması yapmak için Meclis önüne yürürken, polis müdahale etti. Müdahaleye rağmen, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın yanı sıra CHP, HDP, TİP milletvekillerinin de yer aldığı grup Meclis parkına yürüdü ve burada basın açıklaması yaptı. Meclis Parkı’nda “Alevilik torbaya sığmaz yasanızı geri çekin” pankartının açıldığı basın açıklamasında şu mesajlar verildi:

“Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. AKP’nin İstanbul ve Erzurum milletvekillerince hazırlanan ve Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin içerisine cemevlerinin aydınlatma ve su giderleri gibi iktisadi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik altı madde ilave edilerek Alevi sorunu çözülemez. Bu kanun ile Alevilerin ibadeti olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir.

“BU YASA İLE ALEVİLİĞİ SÜNNİ GELENEĞİN ALTINDA KÜLTÜREL BİR ÖGE OLARAK GÖSTERMEKTE”

AKP bu yasa tasarısı ile Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir.

“BU YASA TASARISI İLE AKP HÜKÜMETİ ÇÖZÜMÜ BETONDA, DEMİRDE GÖRMEKTEDİR”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz siyasi iktidar da artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, Aleviler burada ve Alevilik haktır. Ve bir kez daha analarımızla, pirlerimizle, dedelerimizle, yoluna sıtk-ı sadakatle bağlı çekilen onca eza cefa ve çileye rağmen yolundan dönmeyen talipleriyle halkın Meclis’inin önünden haykırıyoruz eşit yurttaşlık istiyoruz. 

“TORBA YASA YAKLAŞIMI İNANCIMIZA SAYGISIZLIK OLDUĞU GİBİ, OCAKLARIMIZA KAYYUM ATAMAKTIR”

İnancımız 72 millete bir nazarla bakan ocak sistemi ile rıza ilişkisidir. Yolumuz rızalık üzerine yürür. İnancımızın sınırları kanunlar ya da kararnameler ile değil toplumsal rızalık esasıyla kendini ifade etmiştir. Bu yönüyle torba yasa yaklaşımı inancımıza saygısızlık olduğu gibi, ocaklarımıza kayyum atamaktır. Kabul etmiyoruz. Yol bir sürek binbir diyen inancımız her inancın içerisindeki hakikat arayışına kıymet verir, kıymet bilir. Devlet bu kıymet de adalet şirazesi ile ancak mana bulabilir. Bugün kutuplaştıran, ayrıştıran, şiddet dili ve politikaları topraklarımızda derin ayrışmalara sebep olacak hırslar barındırıyor. Bu duruma ancak vicdan ile karşı durabilir. Birbirine hürmet ile yol bulabiliriz. Hakkımızdır ki inancımızın kök değerlerini yok edercesine zulme varan bu imha yasasını kabul etmiyoruz. Ocağımıza, inancımıza dokunmayın.

“CEM İBADETİMİZ, CEMEVLERİ İBADETHANEMİZDİR”

Biz Aleviler cemevlerimizde, cem ibadetimiz ile birbirimize niyaz olur, görür, görülürüz. Bin yılların birikimi inanç gerçeğimiz bu şekilde yaşamış ve yaşamaktadır. İnancımız El Ele- El  Hakka düsturu ile rıza temelinde Hak ile Hak olmak gerçeğidir. Bu mana bağı ile her varlık birbirine niyazdır. Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez. İktidar Sunni – Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Biz tarif ve tahrif etmediğimiz gibi, bizlere de tarif ve tahrifi kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz. Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir.

Geldiğimiz eşikte derin krizlere ve çatışmalara sebep olma potansiyeli yüksek siyasal süreçler tetiklenmiştir. Kaygısını derin yaşadığımız gibi, sorumluluğumuzun da farkında olarak ifade ediyoruz. Siyasi iktidarlar, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında tekleşmiş yurt ve yurttaşlık ilişkisini, yeniden yorumlamak, yeni bir anayasa ile taçlandıracak güçlü bir iradeyi ortaya koymak zorundadır. Toplumsal birlik ve direncimizle eşitlik temelinde demokratik, laik bir geleceği birlikte kuracağımıza olan inancımızla, bir daha haykırıyoruz ki Aleviler vardır Alevilik haktır.”

Açıklamada imzası bulunan Alevi derneklerinin isimleri şöyle:

“Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikler Federasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri”

ALEVİ YURTTAŞLAR, POLİS MÜDAHALESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Aleviler, bugün Ankara’da toplanarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanacak ve cemevleriyle ilgili düzenlemelerin yer aldığı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni protesto etti. Sabah saatlerinde Türkiye’nin birçok yerinden Ankara’ya gelen Alevi yurttaşların bir bölümü doğrudan TBMM Çankaya Kapısı önündeki Meclis parkına gelirken, diğer bir bölüm ise Çankaya Ayrancı semt pazarında bir araya geldi. Ayrancı semt pazarında buluşan Alevi yurttaşlar, buradan TBMM Dikmen Kapısı’na yürümek isteyince polis müdahalesi ile karşılaştı. Alevi yurttaşlara çok sayıda CHP, HDP ve TİP milletvekili de destek verdi.

Alevi yurttaşlar polisin kurduğu barikatları aşarak Hoşdere Caddesi üzerinden TBMM Çankaya Kapısı’na ulaştı. Alevi kurumlarının "Alevilik torbaya sığmaz, yasanızı geri çekin”, “Cemevleri ibadethanemizdir" yazılı pankart ile Çankaya kapısında yaptığı ortak açıklamada eşit yurttaşlık hakkı ve cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi talepleri dile getirildi.

Kurumların ortak eylemine destek veren CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, AKP’nin seçimlere yaklaşırken bir ‘Alevi açılımı’ başlattığını belirterek şunları söyledi:

“AKP SEÇİMLER YAKLAŞTIĞI DÖNEMDE BU TÜR MANEVRALAR YAPIYOR”

“TBMM’ye AKP, ‘Alevi açılımı’ adı altında bir torba yasa getiriyor. Torba yasanın içerisinde cemevleri bir kültür evi olarak tarif ediliyor. Alevi örgütlerinin görüşleri alınmadı, dedelerin görüşleri alınmadı, Alevi toplumunun görüşleri alınmadan bir yasal düzenleme yapılamaz. Her yasa hangi kesimi ilgilendiriyorsa o kesimin görüşleri alınır o kesimin görüşleri doğrultusunda bir yasa düzenlenir ama Adalet ve Kalkınma Partisi, seçimler yaklaştığı dönemde bu tür manevralar yapıyor. Alevi öğretisi bir kültür öğretisi değildir. Bir kültür var mıdır, gelenek var mıdır? Vardır ama din ve vicdan özgürlüğü olduğu bir ülkede siz Alevilerin ibadetini, ibadet yerlerini kültür evi olarak tarif edemezsiniz. Bu Alevi öğretisine haksızlıktır.

“TORBA YASA İLE TARTIŞANLAR ŞİMDİ DE ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN ÖNÜNE SET ÇEKİYORLAR, BİR ARAYA GELMESİN ENGELLİYORLAR”

Yapılması gereken iş Alevi örgütlerinin ve dedelerin taleplerini dinlemek ve bu talepler doğrultusunda adım atmaktır. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’dan Alevi örgüt temsilcileri parlamentoya geldiler. Üzülerek şunu belirtiyorum ki torba yasa ile tartışanlar şimdi de Alevi örgütlerinin önüne set çekiyorlar, örgütlerin bir araya gelmesini engelliyorlar. Gelenler; dedeler, dernek başkanları ve kurum temsilcileri, bunların önüne engel teşkil etmek doğru değil. CHP olarak biz Alevi örgütlerinin taleplerini sonunda kadar savunuyoruz, bunlar yapamayacak ama biz iktidarımızda söz veriyoruz, Alevi örgütlerinin tüm talepleri yerine gelecek.”

“BEN EŞİT YURTTAŞLIK HAKKIMI İSTİYORUM, BANA EŞİT YURTTAŞLIK HAKKI VERİN”

Alevi İnanç Birliği Vakfı Müdürü Nusret Kaya, taleplerinin eşit yurttaşlık hakkı olduğubelirterek “Bizim sorunumuz cemevlerinin elektrik, su parasını ödetmek değil, Kültür Bakanlığı’na bağlanmak değil bizim sorunumuz eşit yurttaşlık hakkı. Ben eşit yurttaşlık hakkımı istiyorum, bana eşit yurttaşlık hakkı verin. Bugün vali, bakan, genel müdür olamıyor, sonra diyorlar ki; ‘Biz Aleviyi eşit yurttaş olarak görüyoruz.’ Sorunumuz eşit yurttaşlık sorunudur” dedi.

Bir Alevi yurttaş, Ayrancı Pazarı’ndan Meclis’e yürümek isterken karşılaştıkları polis müdahalesini şöyle anlattı:

“KARŞILAŞTIĞIM MANZARA KORKUNÇTU. NE YAPMADILAR Kİ? ÜZERİMİZE ÇULLANIYORLAR. BİZ NE YAPTIK”

“Biz buraya barış için geldik, karıncayı incitmemiş Alevi felsefesinden gelen yolu sevgi olan, ikrar olan güzelliklerden oluşan bir toplum. Ben bunu beklemiyordum açıkçası, dedim Alevilere dokunmazlar. Tüm halklara dokunuyorlar onu biliyorum. Geldiğimde karşılaştığım manzara korkunçtu. Ne yapmadılar ki? Üzerimize çullanıyorlar. Biz ne yaptık? Silahımız yok, hiçbir şeyimiz yok, cümle kuramıyorum, saldırının en üst boyunu yaşadık.”

“ALEVİLİĞE BİR KAYYUM ATAMA OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR”

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise şöyle konuştu:

“Şu anda komisyonlarda görüşüp geçen 25 maddeden ibaret bir torba kanun geliyor. Bu kanun içerisinde 5 madde cemevleriyle ilgili çeşitli düzenleme içeriyor. Buna bir bütün olarak Alevi toplumunun, Alevi kurumlarının, bizlerin bir itirazı var. Kültür Bakanlığı bünyesinde bir başkanlık var, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı diye, bu başkanlık bir bütün olarak Alevi kurumlarından da bizler tarafından da Aleviliğe bir kayyum atama olarak değerlendiriliyor.  

“ALEVİLİĞİN KONTROL ALTINDA ALINMASI, ZAPTURAPT ALTINA ALINMASI, BİR RESMİ ALEVİLİK OLUŞTURULMASI”

Bu yasayla birlikte elde edilecek hakları kurulacak olan kurum kullanacak. Bunun üzerinden yönetilecek, bir bütün olarak cemevlerinin yönetimini üstlenecek. Bunun tamamı Aleviliğin kontrol altında alınması, zapturapt altına alınması, bir resmi Alevilik oluşturulması, devletin kabul ettiği, makbul gördüğü bir Alevilik oluşturulmasına yol açan bir uygulama bu. Alevi kurumlarının itirazı buna.”

Ayrancı pazarında polis müdahalesi ile karşılaşan başka bir yurttaş, ellerinde şiddete yönelik hiçbir şeyin olmadığını ve ona rağmen müdahale ile karşılaştıklarını anlatarak şunları söyledi:

“SİZ POLİSSİNİZ, DEVLET ADAMISINIZ, ELİNİZDE SİLAHLARINIZ VAR, BİZİM NEYİMİZ VAR? SADECE BİZ İNANCIMIZA İNANDIĞIMIZ İÇİN BU YOLA GELDİK”

“Sabah 8 gibi alana girdik. Alana girdikten sonra polisler önce bize izin vermemeye başladılar. Biz üstüne üstüne gittiğimizde polisler önümüze barikat kurdular, izin vermediler. Ona rağmen o barikatları aşarak yola devam edince, düşe kalka, biber gazı vs. hepimizin nefesleri tıkandı. Onlara rağmen alana gelmek için yola devam ettik. Hatta birine bağırdım; ‘Siz polissiniz, devlet adamısınız, elinizde silahlarınız var, bizim neyimiz var? Sadece biz inancımıza inandığımız için bu yola geldik. Sadece gidip orada bir basın açıklaması yapılacak. Bunun dışında neyimiz var? Siz bize bunu niye yapıyorsunuz’ diyerekten ağladım hatta. Birçok insanı çok zor durumda bıraktılar. Biz eşitlik istiyoruz. Yok cümbüş evidir, yok böyledir, cemevleri statüsünü farklı şeylere, hayır kendi cemevlerimizin olduğu gibi dedelerimizin ya da biz insan olarak gittiğimizde cemlerimizin cem gibi çekilmesini istiyoruz. Biz tekrar eski usulümüzü istiyoruz.”

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">İşte AKP&#39;nin Alevi açılımı!!!<br>&quot;Torba yasa değil, eşit yurttaşlık&quot; sloganı ile TBMM önüne gelen Alevi Derneklerinin temsilcilerinin basın açıklaması yapması engelleniyor.<br>Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte dernek temsilcilerinin yanındayız. <a href="https://twitter.com/hashtag/AlevilikTorbayaS%C4%B1%C4%9Fmaz?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#AlevilikTorbayaSığmaz</a> <a href="https://t.co/6U4FDQ7qzq">pic.twitter.com/6U4FDQ7qzq</a></p>&mdash; Veli Ağbaba (@veliagbaba) <a href="https://twitter.com/veliagbaba/status/1589883704855650306?ref_src=twsrc%5Etfw">November 8, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

GÜNDEM, 08 Kasım 2022 04:44

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gazze’deki katliama dikkat çeken ‘Sığınak’a uluslararası festivallerde ödül üzerine ödül

Gazze’deki katliama dikkat çeken ‘Sığınak’a uluslararası festivallerde ödül üzerine ödül

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

CHP'den Hatay iddiası:  3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

CHP'den Hatay iddiası: 3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

YSK, Van itirazını gündemine aldı

YSK, Van itirazını gündemine aldı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı