Erkan Baş'tan 'Altılı Masa'ya kritik AKP uyarısı

SİYASET, 02 Kasım 2022 03:51

"AKP gibi yönetmek isteyenler, AKP'yi yenemezler"

Erkan Baş'tan 'Altılı Masa'ya kritik AKP uyarısı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, partisinin İstanbul İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamalarında Türkiye gündemine ilişkin dikkat değerlendirmelerde bulunan Baş, Altılı Masa’ya ve muhalefet güçlerine seslenirken “AKP gibi yönetmek isteyenler, AKP'yi yenemezler” dedi.

İstanbul’da düzenlediği basın toplantısına basın emekçilerini ve yurttaşları selamlayarak başlayan Baş, hafta sonu gerçekleştirilen TİP Parti Meclisi (PM) toplantısında alınan kararları yurttaşlarla paylaştı. Baş, “Bütçe görüşmeleri ve Bartın Katliamı gündemimizde ön sıralarda. Parti Meclisimiz bir karar aldı: Parti Sözcümüz Sera Kadıgil, Emek Bürosu üyesi yoldaşlarımız ve bölge örgütünden arkadaşlarımız Bartın’a gidiyorlar. Bartın’da incelemelerde bulunacaklar, yurttaşlarımızı dinleyecekler ve davanın sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

“İktidarın halk düşmanı politikalarına karşı kararlı bir mücadele sürdürüyoruz” diye konuşan Baş, şöyle devam etti:

“Seçimlere kadar en etkili biçimde iktidara karşı halkın sesini yükseltmek için çabalarımız devam edecek. Türkiye’nin hızlı bir biçimde seçim atmosferine girdiğini görüyoruz ve doğal olarak Parti Meclisimiz seçimleri bir gündem olarak değerlendirdi. Bu çerçevede ilk söylemek istediğimiz şey şudur: Kaynağını açık bir biçimde iktidarın muhalefeti paralize etme çabalarından alan muhalefeti bölme girişimlerinin, muhalefeti birbirine düşürme girişimlerinin yarattığı bir dağınıklığı gözlemlediğimizi paylaşmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz.

ALTILI MASA’YA ÇAĞRI

Türkiye tarihi bir kırılmaya doğru gidiyor, böyle bir kırılma anında hiçbir liderin, hiçbir siyasi partinin, adını vererek söyleyeyim; Altılı Masa’nın hiçbir bileşeninin de kendisini önceleyen bir değerlendirme yapma hakkı yoktur. Bu iktidar eliyle ülkenin gündemine sokulmak istenen ‘aday kim olacak’ tartışmasının yarattığı gerilim, milyonlarca yurttaşımızın ortak duygusu olan Saray Rejimi’ne son verme kararlığını, umudunu ve heyecanını bozucu bir etki yapmaktadır. Buradan tüm muhalefet güçlerine ve özel olarak da Altılı Masa’ya çağrımız bu oyunu bozmaktır.

Kamuoyuna yansıyan tartışmaları büyük bir şaşkınlıkla ve kızgınlıkla izliyoruz. Aday belirleme sürecinde yaşanılan bu kararsızlık, iç tartışmalar, sağcılığın panzehrinin daha fazla sağcılık olduğunu söyleyen bu anlayış ancak ve ancak Saray Rejimi’nin ömrünü uzatmaya yaramaktadır.

Bu ülkenin milyonlarca emeğiyle, alın teriyle geçinen onurlu yurttaşının sorunu kimin Cumhurbaşkanı adayı olacağı sorunu değildir, sorun ‘Erdoğan Rejimi’ne nasıl son verilecek’ sorunudur.

Biz Türkiye İşçi Partisi olarak şunu açıklıkla söylüyoruz: Bizim sorunumuz koltuğa kimin oturacağı değildir. Biz şu anda Erdoğan’ın oturduğu koltuğa kimin oturacağını değil, o koltuğu çöpe atmayı tartışmalıyız. Bunun için de tüm muhalefet güçleri akıllı ve sorumlu davranmalıdır.

Bu vesileyle değerli yurttaşlar Türkiye İşçi Partisi’nin, Tayyip Erdoğan’ı yenmek için illa sağcı bir aday gerektiği fikrini yanlış bulduğunu da açıklıkla paylaşmak isteriz. Sağa karşı sağ dayatmasını reddediyoruz.

‘AKP GİBİ YÖNETMEK İSTEYENLER AKP’Yİ YENEMEZLER’

Bu ülkede AKP’ye karşı 20 yıldır direnen milyonlarca insanı yok sayan bir anlayışın Tayyip Erdoğan’ı yenmesi mümkün değildir. Yurttaşlarımız, bu dinci-gerici kuşatmadan, eğitimden sağlığa her alandaki piyasalaşmadan, halkın varlıklarını özelleştirmeler aracılığıyla yağmalayan anlayıştan, her alandaki baskılardan, yasaklamalardan, yoksulluğu ‘kader’ diye dayatan bu rezil düzenden illallah etmiş durumdadır.

Şimdi bu düzeni, çeşitli yamalarla sürdüreceğini, emeğe, kadına, doğaya düşman o anlayışı devam ettireceğini taahhüt edenlerin, yurttaşlarımızın takdirini ve desteğini kazanması mümkün değildir.

TİP olarak, bizim öncelikli gündemimiz Saray Rejimi’nin yenilmesidir. Bizim gündemimiz Tayyip Erdoğan’ın, AKP’nin yenilmesidir. Tam da bu nedenle, apaçık gördüğümüz bir gerçeği bir kez daha ifade etme ihtiyacı duyuyoruz: AKP gibi yönetmek isteyenler, AKP’yi yenemezler. Bizim açımızdan mesele bu kadar basittir!”

TİP SEÇİM GÖNÜLLÜLERİ AĞI

Konuşmasının devamında TİP’in milletvekilliği seçimleri için de önemli kararlar aldığını söyleyen Erkan Baş, seçimlerde sandık güvenliğinin sağlanabilmesi için ‘TİP Seçim Gönüllüleri ağının oluşturulmasına karar verildiğini’ söyledi.

“Tüm dostlarımızı, ülkemizin güzel geleceği için katkı koymak isteyen tüm yurttaşlarımızı çalışma ilkeleri çok yakında açıklanacak TİP Seçim Gönüllüleri ağına katılmaya davet ediyoruz” diyen Baş, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin siyasi ikliminin Türkiye İşçi Partisi’ni var eden, onu siyasette sorumluluk üstlenmeye çağıran çok önemli bir özelliğine daha burada vurgu yapmak istiyorum. İktidarın ve düzen siyasetinin yok saydığı, hani ‘adı sanı bilinmeyenler’ diye küçümsediği, sesini bile duymak istemediği milyonlar; yani biz, bu ülkenin onurlu yurttaşları, eğer biz örgütlenirsek bu düzen değişir. Biz bir güç oluşturabilirsek bu düzen değişir. Bu yüzden Türkiye İşçi Partisi’nin seçim gönüllüleri ağına katılmak ülkenin aydınlık geleceği için katkı koymak isteyen tüm yurttaşlarımıza bir görev, bir sorumluluk olarak çağrı yapıyoruz.

‘EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI MİLYONLARCA YURTTAŞIMIZ İÇİN UMUT HALİNE GELDİ’

Ayrıca ülkenin pek çok kentinde mahalle temsilcileriyle partimizin siyasetini mahalle düzeyinde örgütlemek üzere de yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu vesileyle parçası olduğumuz Emek ve Özgürlük İttifakımızın da milyonlarca yurttaşımız için bir umut haline geldiğin görmekten duyduğumuz memnuniyeti paylaşmak istiyorum. Emek ve özgürlükten yana, halkçı politikaların gerek toplumsal mücadelelerde gerekse seçimlerde en güçlü seçenek haline gelmesi için hep birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz.

İttifakımızın daha fazla yurttaşımızı temsil eder hale gelmesi, içinde yer alan tek tek partilerinde güçlenmesi anlamına gelir. Aynı şekilde, partilerimizin etkinliklerini artması, güçlenmesi, büyümesi ittifakımızı da güçlendirecek ve büyütecektir. Türkiye İşçi Partisi Parti Meclisi, ittifakın bu yaklaşımdan hareket ederek, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına emeğin, özgürlüğün, eşitliğin, barışın ve kardeşliğin damga vurmasını sağlayacak ana aktör haline geleceğine inanmaktadır. Bunun için çalışmalarını yoğunlaştırmaktadır.”

‘AMASRA KATLİAMI ‘KADER’ DEĞİL, GÖZ GÖRE GÖRE İŞLENMİŞ BİR CİNAYET!’

Açıklamalarına Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve 41 madencinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma ve bilirkişi raporuna da değinen Erkan Baş, katliamın göz göre göre yaşandığını söyledi.

Raporlara yansımasına rağmen ihmallere ve alınmayan önlemlere değinen Baş, şunları kaydetti:

“41 maden emekçisini yitirdiğimiz Bartın Katliamı’nın bilirkişi ön raporu açıklandı. Raporun açıklandığı günlerde yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Müessese Müdürü ve İş Güvenliği Şube Müdür Vekilinin de bulunduğu 8 kişi tutuklandığı haberi basına düştü.

Bilirkişi raporu, ocak içinde yeterli hava dolaşımının olmaması, riskin farkında olunmasına rağmen tozla etkin müdahale edilmemesi, etkin denetlemenin olmaması, işletmedeki mühendis sayısındaki eksiklikler ve acil durum tatbikatındaki yetersizlikler gibi oldukça ciddi ihmallere işaret ediyor.

Bir bütün olarak rapora baktığımızda, bu facianın bir kaza, iktidarın iddia ettiği gibi bir kader değil; göz göre göre gelmiş, göz göre göre işlenmiş bir cinayet olduğunu yeniden doğruluyor.

Bu rapordan öğreniyoruz ki, Enerji Bakanlığı 2022 yılında dört kez, Çalışma Bakanlığı da bir kez bu madende denetlemeler yapmış ancak 41 insanımıza mezar olan bu ölüm sahasında ne bir eksik bulmuşlar ne herhangi bir öneri getirmişler.

‘SAKIN PAÇAYI KURTARIRIZ DİYE DÜŞÜNMEYİN’

Madencilerin göz göre göre katledileceği Sayıştay’ın daha önceki raporlarında yer bulmuşken, 2022 yılında yapılan beş ayrı incelemede, bu hususların tespit edilememesi ve bunların önlenememesi akıl alır bir şey değildir. O yüzden buradan açık bir biçimde itham ediyoruz: Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, 41 maden emekçisinin katliamının baş sorumlularıdır.

Sakın ama sakın bu olayı öyle 7-8 kişinin üzerine yıkıp kendimizi kurtarırız sanmasınlar. Sakın ‘bu tutukladıklarımızı seçime kadar tutarız, halkın öfkesini dindiririz ondan sonra zaten çıkarırız’ diye düşünmesinler. TTK Müdürü’nden bakanına kadar, hiçbirisinin ama hiçbirisinin bu işten paçayı kurtaramaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Yakalarına yapışacağız. Peşlerini bir an olsun bırakmayacağız. O yetim bıraktıkları kardeşlerimizin, paramparça ettikleri ailelere, katlettikleri madencilere söz veriyoruz ki; müdüründen, bakanına, cumhurbaşkanına kadar hepsiyle hesaplaşacağız. Bu memlekette en ucuz kalemin işçilerin canı, hayatı, sağlığı olması devrini mutlaka ama mutlaka kapatacağız.”

‘BU MEMLEKETİN ÖĞRETMENLERİNE KALKAN TÜM ELLER KIRILSIN’

Basın toplantısının devamında Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali ve özlük hakları için ülke genelinde iş bırakma kararı alan eğitim emekçilerine destek olduklarını belirten Erkan Baş, hakları için harekete geçen öğretmenlerin polis şiddetine maruz bırakıldıklarına dikkat çekti.

Baş, şunları söyledi:

“Meslek onuru için mücadele eden öğretmenlerimiz polis şiddetine maruz kalıyorlar. Bu görüntüleri basın toplantısına başlamadan az evvel izledim ve açıkça söylememiz gerekiyor: ‘Türkiye yüz yılıymış, demokrasiymiş, anayasaymış’ diye konuşan bir iktidar var ya; onlara sesleniyoruz: Hakkını arayan öğretmeni döven bir iktidarla hangi demokratikleşmeyi, hangi anayasayı konuşuyoruz? Elleri kırılsın! Gerçekten eğitim emekçilerine, bu memleketin öğretmenlerine kalkan tüm ellerin kırılması gerekiyor.

Ne istiyor bu öğretmenler? Öğretmenler diyor ki ‘eşit işe eşit ücret istiyoruz’, ‘kariyer basamakları üzerinden bizi birbirimize rakip kılmayın, bizi ayrıştırmayın’ diyorlar. Zaten halihazırda bir sürü sorunları varken çözüm yerine meseleleri daha karmaşık hale getiriyorsunuz, buna itiraz eden öğretmenleri de yaka paça gözaltına alıyorsunuz. Bu çıkardıkları kanuna, meslek kanunu falan demek mümkün değil. O yüzden öğretmenlerin talepleri bizim de da talebimiz. TİP olarak hakkını arayan öğretmenlerin koşulsuz bir biçimde yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın düzenlediği basın toplantısından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

‘BU NASIL BİR KAN EMİCİLİKTİR, NASIL BİR DOYMAZLIKTIR’

Şimdi memleketin bir tarafında öğretmenler meslek yasası garabetine karşı direniyor. Eş zamanlı olarak da Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitim kapsamında gitmiş bir tane zincir marketle protokol imzalamış, bu protokol kapsamında da diyor ki ‘öğrenciler 4 gün okulda 1 gün de markette çalışsınlar.’  Yani pandemi döneminden bu yana yüz binlerce öğrencinin okulu bırakarak çalışmak zorunda kaldığı, milyonlarca gencin ne işte ne okulda olduğu 2022 Türkiye’sinde bu Saray’ın gençliğe ilişkin vizyonu da işte bu kadar. Sömürdükçe sömür, semirdikçe semir ama yine de yetmesin, git bir de okul çağındaki çocukları asgari ücretin üçte birine yandaş marketlerde çalıştır. Gerçekten bu nasıl bir kan emiciliktir, bu nasıl bir doymazlıktır.

Buradan market çalışanı kardeşlerime sesleniyorum: O uzun saatler asgari ücretle sizi çalıştıranlar, günde iki bardak suyu bile çok gören, bunun parasını dahi sizden almanın yolunu bulan, bu kan emici patronlar şimdi de öğrenci kardeşlerimizi ucuz işçi olarak sömürmenin yollarını arıyorlar. Bu düzeni işçilerin, öğrencilerin, emeğiyle, kanıyla beslenen bu düzeni ancak sizler örgütlenirsek değişebilir.

Bizim mücadelemiz çocukların, gençlerin, bu memleketin güzel insanlarının ucuz işçi olarak sömürüldüğü bu düzenden bir an önce kurtulma mücadelesidir.

O yüzden çağrımız market emekçilerine: Gelin ellerimiz buluşsun gelin bu rezil düzeni hep birlikte tarihin çöplüğüne atalım.

‘TÜRKİYE’DE AYRIMCILIK UYGULAYAN BİR İKTİDAR VAR’

Bir taraftan emeğe, gençlere dönük her tür saldırıyı düzenleyen bu iktidar, geçtiğimiz günlerde de bizzat Cumhurbaşkanının ağzından LGBTİ+ arkadaşlarımızı hedef aldı. Yok ‘sapkınmış, şuymuş buymuş…’ Kendi çağ dışı, insanlık dışı görüşlerini bir kez daha tekrarlayıp durdu. TİP olarak açık açık söylüyoruz: Bu ülkede yaşayan tüm yurttaşlarımızın eşit haklara sahip olması temel ilkesi dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz.

Türkiye’de açıkça ayrımcılık uygulayan bir iktidar var. Açıkça yurttaşlarını düşman gibi gören, düşman gibi davranan bir iktidar var. Biz bunun karşısında haksızlığa uğrayan, haklarından mahrum bırakılan ve devlet eliyle zorbalığa uğrayan kim varsa kayıtsız şartsız yanında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Mücadelemiz tüm yurttaşlarımızın hep birlikte özgürleşmesi, bu siyasal İslamcı tahakkümden hep birlikte kurtulma mücadelesidir.

‘DİYANET’İN VARLIĞI TOPLUMSAL BARIŞA ZARAR VERİYOR’

Bir de vurgulamak ihtiyacı hissediyorum: Türkiye’de ahlaksızlığı yapan halk değildir. Eğer bir ahlaksızlık arıyorsanız asıl ahlaksızlığı yapana bakmak lazım.

Diyanet, tarikat ve cemaatlerle bu ülkeyi dini tahakküm altına almaya çalışanlar ahlaksızlık yapmaktadır. Bu ülkeyi karanlığa, siyaha gömmeye çalışanlar ahlaksızlık yapmaktadır. Kendileri de farkında Ali Erbaş çıkmış ‘Biz de üslubumuzu gözden geçireceğiz’ demiş. Neden böyle bir şey söyleme ihtiyacı hissediyor? Çünkü Diyanet’ten her gün ahlaksız ve çağdışı açıklamalar yağıyor. Açıkça ifade ediyoruz, siyasal İslamın oyuncağı haline gelmiş Diyanet’in varlığı, Türkiye’de laikliğe, toplumsal barışa, birlikte yaşama ve eşitliğe zarar vermektedir.

TİP, Saray Rejimi bittiğinde halkın vergileriyle lüks içinde yüzen, dini siyasete alet eden Diyanet’in kapanması için elinden geleni ardına koymayacaktır. Ondan sonra Ali Erbaş gitsin düşünsün doğru üslup nedir diye hatta istiyorsa Mahir Ünal’ı da yanına alsın, kafa kafaya dil, üslup derslerine devam etsinler.

Bakın, Urfa’dan bir örnek vermek istiyorum. Urfa’da bir tarikatın Kuran kursunda güya eğitmen biri, temizlik yapan çocukları dövüyor. 2022 Türkiye’sinde bu cümleyi kurmak zorunda kalmak bile resmen züldür. Neresinden tutsanız, neresine baksanız elinizde kalıyor. İşte ahlaksızlık bu denetlenmeyen, laiklikle, çağdaşlıkla alakası olmayan yerlere göz yummaktır.

TİP’İN YASA TEKLİFİ

Biz yoksul çocuklarını tarikat yurtlarına mahkûm edenlerle hesaplaşacağız. Bununla da kalmayacağız, TİP olarak kadınların da çocukların da tarikatlara mahkûm edilmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Bunun örneklerinden bir tanesi partili kadın arkadaşlarımızın dün sevgili Sera Kadıgil’in gerçekleştirdiği basın toplantısıyla duyurduğu kreş açma yükümlülüğü caydırıcı cezalarla sağlamlaştırmayı amaçlayan yasa teklifimizdi. ‘Kadınlar işe, çocuklar kreşe’ diyoruz. ‘Çocuklar kreşe, kadınlar hayata’ diyoruz ve tüm çocuklar için ücretsiz, erişilebilir, kaliteli kreşler açmayı, kadınları da toplumsal hayata tam anlamıyla katmak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki siyasal İslamın bu ülkeyi soktuğu karanlıktan ancak ve ancak böyle çıkabiliriz, ancak böyle adımlarla özgürleşebiliriz.

‘DOSTLARIMIZI ZİNDANLARDAN MUTLAKA ALACAĞIZ’

Adalet, kanamaya devam ediyor. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı sevgili Selçuk Kozağaçlı, ÇHD üyesi Avukat Barkın Timtik ile Avukat Oya Arslan’ın tutuklu olduğu 22 hukukçunun yargılandığı ÇHD davası 7 Kasım’da görülecek. Soma’da madencilerin katillerine değil Somalı ailelerin avukatlarını hapseden Saray kadılarından bu memleketin yasalarını tanımalarını elbette beklemiyoruz ama Selçuk’a, tutuklu dostlarımıza, yargılanan avukat arkadaşlarımıza yürekten sevgilerimizi, selamlarımızı iletiyorum. Bu kötülüğün organize halini, bu suç şebekesini tarihin çöplüğüne gönderecek, onları ve tüm dostlarımızı o zindanlardan mutlaka alacağız.

‘FAŞİST BOLSONARO KARŞISINDA ZAFERE ULŞAN BREZİLYA HALKINI SELAMLIYORUZ’

Brezilya’da geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen seçimlerde faşist Bolsonaro karşısında zafere ulaşan Brezilya İşçi Partisi önderliğindeki Brezilya halkının iradesini Türkiye’den selamlıyoruz. Küresel bir ara rejim çağında bir taraftan 1930’ların, 40’ların faşist hayaletlerinin kol gezdiği, insan haklarının, hürriyetin tanınmadığı, emek, kadın, laiklik düşmanlarının seçim zaferleri kazandığı bir dönemdeyiz. Ama aynı anda solun, sosyalistlerin, devrimcilerin bir uyanışta olduğu yarım asırlık neoliberalizm toprağını üzerinden atmaya çalıştığımız zamanlardayız. Parti programımızdaki haliyle söyleyeyim: Zamanların en iyisinde, zamanların en kötüsündeyiz. Şili’den Brezilya’ya, dünya halklarını faşizm ile boğmaya çalışanlara karşı yükselen mücadeleyi bu kavgayı büyüten tüm halkları Türkiye’den selamlıyoruz ve Türkiye’de de bu mücadeleyi zafere ulaştıracağımıza dair söz veriyoruz.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

Son olarak geçtiğimiz hafta söylemiştim. Basın, kamuoyu, yurttaşlarımız da sanıyorum takip ediyorlardır.  Meclis’te bütçe görüşmeleri komisyon aşamasında devam ediyor. Milletvekili yoldaşlarımız büyük bir özenle, dikkatle, süreci takip ediyorlar. Buradan bir kez daha çağrımızı yapalım. İktidar, halktan aldığı vergilerle oluşan bütçeyi yandaşlara, Saray’a, servetlerine servet katmaya harcıyor ve bunların yurttaşlarımız tarafından bilinmesini engelliyor. Bütçe görüşmelerinin komisyon aşamaları bütün ısrarlarımıza rağmen canlı yayınlanmıyor, halktan kaçırılmak isteniyor.

Biz elimizden geldiğince olanaklarımız ölçüsünde yurttaşlarımızın bu görüşmeleri izleyebilmesi için imkanlarımızı seferber ediyoruz ama sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğimizi de bir kez daha paylaşmak istiyorum.

‘TAHT DÜŞMEK ÜZERE, TAHTIN GÖLGESİNE SIĞINANLAR HESAP VERMEKTEN KURTULAMAZ’

Burada uzun uzun rakamlara girmeyeceğim ama Mehmet Muş’un ‘Son yılları saymazsak AKP döneminde enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarındadır’ sözüne ya da Nebati’nin o parlak zekasıyla enflasyonu dünyadaki gibi algılamıyoruz yorumlarına da bir çift laf söylemezsem eksik kalır.

Galiba şöyle düşünüyorlar: ‘Biz ne söylersek söyleyelim Saray bizi korur. Biz halkla istediğimiz gibi dalga geçebiliriz. Her tür akıl, fikir dışı düşünceyi ifade ederiz ama nasıl olsa Saray arkamızda’ diye düşünüyorlar. Ama bunu iyi ihtimal olarak söyledim. Kötü ihtimal, Süleyman Soylu’nun kankalarından kafa yapan bir şeyler temin ediyor olmaları o daha korkutucu bizim açımızdan. Ama net söyleyelim, o taht düşmek üzere, taht düştüğünde onun gölgesine sığınanlar da onun altında kalırlar ve halka hesap vermekten kurtulamazlar.

‘AKP BU ÜLKENİN GENÇLERİNE HARCADIĞI PARAYI ZÜL SAYIYOR’

Bu hafta Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı komisyonlarda görüşülecek. Arkadaşlarımız ayrıntıları paylaşırlar ben burada çok fazla rakamlara boğmayacağım ama birkaç noktanın altını çizme ihtiyacı hissediyorum.

Bir tanesi eğitimin genel bütçedeki yeri. 2016’dan bu yana sürekli azalıyor. AKP bu ülke gençlerine ayırdığı parayı zül sayıyor. Onu yandaş müteahhitlerini zenginleştirmek için kullanmayı daha gerçekçi buluyor. Her geçen gün eğitimin payı azalıyor, daha acısı eğitim bütçesinin içerisinde bazı makbul gördükleri kurumlara işte Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı gibi yerlere ayırdıkları bütçe 2 katına çıkmış durumda. Yani iktidar bize şunu söylüyor: ‘Bilimsel eğitime, laik eğitime, halkçı eğitime para yok.’ Ama gerici kurumlara, tarikatlara desteği katlanarak artıyor. Peki sonuç? Sonuç; öğrenciler mutsuz, veliler mutsuz, öğretmenler mutsuz.

‘AKP ‘KAZ GELECEK YERDEN TAVUK ESİRGENMEZ’ DİYE DÜŞÜNÜYOR’

 Aile Bakanlığı… Bir çarpıcı veri de oradan paylaşalım. Aile Bakanlığı bütçesinde sosyal yardımlar için ayrılan para geçtiğimiz yıllara göre bir kez daha arttırılmış durumda. Şimdi bir, ülkede sosyal yardımlara ihtiyaç duyan yurttaş sayısının artışını gösteriyor bize. Yani aslında sosyal yardımların artması AKP’nin insanları muhtaç hale getiren bir ekonomi politikası uyguladığını gösteriyor. İkincisi AKP seçimler için kesenin ağzını açmış. Yani bir taraftan halkı soyup soğana çeviriyor, öbür taraftan ‘kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez’ diye düşünüyor. ‘Seçimleri kazanırsak baskıyı artırırız ve iktidarımızı bütün bu süren yoksulluğa rağmen koruruz hatta insanları daha fazla sömürürüz, bütçe açıklarını böyle kapatırız’ diye düşünüyor. ‘İktidarı kaybedersek de memleket yangın yerine dönmüş, benim umurumda değil, benden sonrası tufan gelen düşünsün’ havasında.

Biz binlerce aile, çocuklarının bakımını karşılayamaz hâle gelmişken, sosyal hizmetten anlaşılan tek şeyin sosyal yardımlar olmasını bir AKP politikası olarak halkımızın takdirine sunuyoruz.”

SİYASET, 02 Kasım 2022 03:51

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gazze’deki katliama dikkat çeken ‘Sığınak’a uluslararası festivallerde ödül üzerine ödül

Gazze’deki katliama dikkat çeken ‘Sığınak’a uluslararası festivallerde ödül üzerine ödül

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

CHP'den Hatay iddiası:  3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

CHP'den Hatay iddiası: 3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

YSK, Van itirazını gündemine aldı

YSK, Van itirazını gündemine aldı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı