Siber Güvende Misiniz? En Yaygın Siber Saldırı Çeşitleri ve Önlemler
TEKNOLOJİ, 12 Nisan 2022 02:38Siber saldırganlar, bir şirketi veya kurumu hedef alırken bile saldırının başarılı olması için büyük ölçüde bir insanın hata yapma olasılığına güveniyor. Siber saldırılarda insan hatası faktörü maalesef birçok siber saldırının başarılı sonuçlanmasına sebep veriyor.

Siber güvenlik nedir? Siber güvenlik, çevrimiçi sistemlerin, ağların, programların, cihazların ve içinde bulundurdukları verileri siber saldırılardan korumak için alınan önlemlerin bütününe verilen isimdir. Siber güvenliği sağlamak sadece şirketler için önemli değildir. Siber saldırıların büyük çoğunluğunda bireyler hedef alınıyor.
Siber saldırganlar, bir şirketi veya kurumu hedef alırken bile saldırının başarılı olması için büyük ölçüde bir insanın hata yapma olasılığına güveniyor. Siber saldırılarda insan hatası faktörü maalesef birçok siber saldırının başarılı sonuçlanmasına sebep veriyor.
En yaygın siber saldırı çeşitlerini ve bu saldırılara karşı alabileceğiniz önlemleri aşağıda bulabilirsiniz.
- Ortadaki Adam (Mitm) Saldırısı
VPN şirketlerinden ExpressVPN, VPN kullanmanın ortadaki adam saldırılarından sizi koruyabileceğini belirtiyor. Ortadaki adam (Mitm) saldırısı, bir siber saldırganın iki online sistem arasındaki bağlantıya giriş yaparak verileri izlemesi ve çalmasıdır.
Ortadaki adam (Mitm) saldırısını siber saldırganlar şifresiz Wİ-fİ ağlar üzerinden gerçekleştirebilirler. Kafe, havaalanı, alışveriş merkezi, metro ve park gibi yerlerde herkesin kullanımına açık olan Wi-Fi ağlar güvenli değildir. Bu ortak Wi-Fi ağlara siber saldırganlar da bağlanabilir. Şifreli olmayan ağ bağlantısını siber saldırganlar ve diğer üçüncü partiler görebilirler.
Bir Wi-Fi ağına bağlıyken Mitm saldırısını fark etmek çok zordur. Siber saldırganlar bilgisayarınızın gerçekleştirdiği her işlemi görür, aldığınız ve gönderdiğiniz verileri görmekle kalmaz; değişikliklerde bulunabilir.
Ortadaki Adam (Mitm) Saldırısına Karşı Ne Yapabilirsiniz?
Ortadaki adam (Mitm) saldırısına karşı VPN kullanabilirsiniz. VPN, Sanal Özel Ağ demektir. VPN programları, ağ bağlantınızı şifreler. Bu şifreleme güçlü algoritmalar ile gerçekleştirildiği için hacklenmesi neredeyse imkansızdır.
- Malware (Zararlı Yazılım)
Malware yani zararlı yazılımlar, virüs, solucan ve fidye yazılımları gibi birçok saldırı türüne verilen isimdir. Zararlı yazılımlar bir ağa erişimi engelleyebilir, verilerin çalınmasına veya şifrelenmesine sebep olabilir veya bir sistemi tamamen kullanılamaz hale getirebilir.
Virüs
Virüs kendini kopyalayabilen ve sistemdeki diğer programlara sıçrayabilen bir zararlı yazılımdır. .exe uzantısına sahip dosyalara yerleştirilebilir.
Trojan
Trojan, zararsız bir program gibi gözükür. Örneğin, ücretsiz bir antivirüs veya ücretsiz bir fitness uygulaması gibi gözükebilir. Virüslerin aksine, Trojan kendini kopyalayamaz. Siber saldırganlar bu yazılımı erişmek istedikleri sisteme giriş yapmak için bir arka kapı olarak kullanırlar.
Worm (Solucan)
Virüslerin aksine bir sistemdeki diğer programlara sıçrayamaz. Solucanlar genellikle e-posta ekleri halinde iletilir.
Ransomware (fidye yazılımı)
Fidye yazılımı genellikle e-posta ile yayılır. Fidye yazılımı bir dosya eki halinde gelebilir ve çalıştırıldığında bilgisayardaki dosya ve belgeleri kilitler. Siber saldırgan bu kilidi kaldırmak için kripto para olarak fidye talep eder. Fidyenin ödenmesi durumunda bile verilerinizi geri alacağınızın garantisi yoktur.
Spyware (Casus Yazılımı)
Casus yazılımı yerleştiği cihazdaki her aktiviteyi kaydeder. Klavye hareketleriniz, mouse hareketleriniz, giriş yaptığınız web siteler gibi her aktiviteniz kaydedilir. Casus yazılımı ile online hesap parolalarınız, banka hesap şifreleriniz ve benzeri finansal bilgileriniz çalınabilir.
Zararlı Yazılımlara Karşı Ne Yapabilirsiniz?
Zararlı yazılımlara karşı öncelikle her zaman lisanslı bir antivirüs programı kullanmalısınız. Lisanslı bir antivirüs programı veya bir internet güvenlik yazılımı sizi birçok zararlı yazılıma karşı koruyacaktır. Sizi zararlı web sitelere karşı uyaracaktır. E-postanızın dosya eklerini bilgisayarınıza direkt olarak indirmesini engelleyecektir. Hesap parolalarınızın internete sızması durumunda sizi uyaracaktır.
- Phishing (Oltalama) Saldırıları
Phishing (oltalama) saldırıları en yaygın siber saldırı çeşitlerindendir. Zararlı yazılımların çoğu, phishing saldırıları ile bilgisayar ve benzeri cihazlara yerleştirilir. Phishing (oltalama) saldırısı, rastgele veya belirli bir kişi veya kuruma karşı düzenlenebilir. E-posta, sosyal medya mesajı, kısa mesaj (SMS) veya arama yoluyla oltalama saldırıları gerçekleştirilebilir.
Siber saldırganlar bilinen bir kişi veya kurumu taklit ederek e-posta içeriğinin inandırıcı olmasını sağlarlar. Genellikle oltalama e-postaları, kişileri dosya ekini indirmeye veya linke tıklayıp kişisel bilgileri paylaşmak için bireyleri manipüle etmeye çalışır. Bu manipüle yöntemi, kişilerin heyecanlanmasını veya paniklemessini sağlayareak başarıyla sonuçlanır.
Phishing saldırılarına karşı ne yapmalısınız?
Paniklemenize veya heyecanlanmanıza sebep olarak bir linke tıklamanızı isteyen veya dosya ekini indirmenizi isteyen e-posta veya mesaj içeriklerine inanmayın. Hiçbir şirket veya kurum sizden e-posta üzerinden kişisel bilgilerinizi paylaşmanızı istemez, unutmayın. Dosya eklerini beklemiyorsanız kesinlikle indirmeyin ve açmayın.
TEKNOLOJİ, 12 Nisan 2022 02:38
Yorumlar (0)

Kızılay kurban bedeline yüzde 141 zam yaptı

Mükemmel TikTok Video İçerikleri Oluşturmak İçin İpuçları

Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı açıklandı

CHP’de kritik MYK toplantısı sona erdi: Kılıçdaroğlu, MYK üyelerinin istifasını kabul etti

Kılıçdaroğlu, ittifaktaki parti liderlerini aradı: Meclis'e giren misafirlerimiz partilerine dönebilir, teşekkür ederiz

Demirtaş'ın eleştirilerine HDP'den yanıt

İYİ Partili Paçacı'dan ittifak açıklaması: Şu an itibarıyla gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu söz konusu değil

YSK, cumhurbaşkanı ikinci tur kesin seçim sonuçlarını açıkladı

Kartal Belediyesi’nden birinci sınıf öğrencilerine ağız ve diş sağlığı taraması

Kılıçdaroğlu'ndan istifa sorusuna yanıt: Hep birlikte karar vereceğiz

Bir UEFA klasiği: Sevilla yine şampiyon!

Üç eşli milletvekiline kadın hakları savunucularından tepki

AYM'den bekçilerin silah kullanmasına onay, önleyici tedbir yetkisine iptal

Selahattin Demirtaş: Partime cumhurbaşkanı adaylığına hazır olduğumu belirttim, gerekçe sunulmadan reddedildi

Gezi eylemleri 10 yaşında: Yaşamını yitirenler Taksim'de anıldı; en az 40 kişi gözaltında

Gelecek Partisi'nin 11 vekili CHP'den istifa ediyor

Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum

MHP’li Feti Yıldız’dan yargıya Kılıçdaroğlu çağrısı: Dokunulmazlığı sona erdi

Üsküdar’da İBB ekiplerine saldırıda iki kişi gözaltına alındı

Uğur Dündar'dan Aslı Baykal'a: 'Siz o kanala çöktünüz, sonra da sattınız'

Dolarda yeni rekor: 20,70 seviyesi de aşıldı

Dolar'da yeni rekor: 20,60 seviyesi de aşıldı

Recep Tayyip Erdoğan adına vakıf kuruldu, 3 çocuğu kurucu

Kılıçdaroğlu, Galatasaray'ı tebrik etti

Şampiyonluk kutlayanların arasına otomobille daldı

Erdoğan'ın yeni hedefi, kaybettiği büyükşehirler

Demirtaş, HDP oylarındaki düşüşün nedenlerini yazdı

Abdulkadir Selvi: İstinaf, İmamoğlu'nun cezasını onadı

Mehmet Şimşek yeni kabinede yer alacak mı?

Şampiyon Galatasaray!

İBB'nin AKP'li Meclis üyeleri muhabiri darbetti

Üsküdar'daki kaçak kafenin yıkımı mahkeme kararıyla durduruldu, kaçak kafeye Türk bayrağı asıldı

Mustafa Sarıgül: Buruk bir heyecan yaşıyorum

Erdoğan: Anadolu irfanı bir kez daha siyasi mühendisliklerine galip gelmiştir

Gürsel Tekin, genel başkanlık adaylığına yeşil ışık yaktı

Schengen vizesi krizi sürüyor

YSK Başkanı Yener kesin sonuçları duyurdu: Meclis'teki sandalye dağılımı belli oldu

Demirtaş'tan 'Selo'ya idam' sloganlarına yanıt: Ben, adını aldığım Kudüs fatihi büyük Kürt Komutan Selahaddin Eyyubi'nin torunuyum

Üsküdar'daki kaçak yapı yıkımında İBB İmar Müdürü saldırıya uğradı
