KVKK’dan WhatsApp’a para cezası

TEKNOLOJİ, 04 Eylul 2021 11:30

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), WhatsApp'a kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemek amacıyla gerekli teknik ve idari tedbirleri almadığı için 1 milyon 950 bin TL idari para cezası kesti.

KVKK’dan WhatsApp’a para cezası

KVKK'den yapılan açıklamada, WhatsApp LLC tarafından uygulamayı kullanmak isteyen kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesine ve yurt dışında bulunan üçüncü taraflara aktarılmasına açık rıza verilmesini içerecek şekilde Hizmet Koşullarının ve Gizlilik İlkesinin güncellendiği, bu kapsamda açık rıza vermeyen kullanıcıların uygulamayı kullanamayacağına ve hesaplarının silineceğine dair bilgilendirme iletildiğinin tespit edildiği bildirildi.

KVKK'nin 2021/28 ile 2021/120 sayılı kararları çerçevesinde yurt dışına veri aktarımı, hizmetin açık rıza şartına bağlanması ve genel ilkelere uygunluk hususları başta olmak üzere WhatsApp hakkında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 15'inci maddesinin (1) numaralı fıkrası kapsamında resen inceleme başlatılmasına karar verildiği belirtildi.

Bu kapsamda, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun 2021/891 sayılı kararıyla veri sorumlusu tarafından söz konusu uygulama kapsamında çeşitli kişisel veri işleme faaliyetleri bakımından farklı veri işleme şartlarına dayanıldığı ve kişisel veri işlemeye yönelik açık rıza şartının ise istisna olarak başvurulan bir şart olduğu belirtilse de Hizmet Koşullarının kullanıcı ile yapılan bir sözleşme olarak tanımlaması nedeniyle sözleşmeye onay verilmesi suretiyle ilgili kişilerin açık rızasının alınması yoluna gidildiğinin tespit edildiği aktarıldı.

Kullanıcılardan kişisel verilerinin işlenmesine ve yurt dışında yerleşik üçüncü taraflara aktarılmasına seçimlik hak sunulmaksızın tek bir açık rıza alındığı, sözleşmeye aktarıma ilişkin hüküm koymak suretiyle işleme ve aktarım faaliyetlerinin tek metinde birbirinden ayrılmaz bir biçimde ilgili kişiye sunulduğu dikkate alındığında, açık rızanın "özgür iradeyle açıklanması" unsurunun zedelendiğinin belirlendiği ifade edildi.

Veri sorumlusu tarafından Hizmet Koşulları ve Gizlilik İlkesinde yer alan "aktarım"a ilişkin ifadelerin müzakereye kapalı nitelikte sunularak, ilgili kişilerin sözleşmeye bir bütün olarak onay vermeye zorlandığı, bu suretle açık rızanın saf dışı bırakılmaya çalışıldığı, uygulamanın kullanılmasının aktarım şartına bağlandığı, bu kapsamda ilgili kişilerin çıkarları ve makul beklentileri göz önüne alınmaksızın hareket edildiği dikkate alınarak veri sorumlusunun bu uygulamasının Kanunun 4'üncü maddesinde yer alan "hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma" ilkesine aykırılık teşkil ettiğinin tespit edildiği açıklandı.

Veri sorumlusu tarafından Kanunun 4'üncü maddesinde yer alan "belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme" ve "işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma" ilkelerine aykırı hareket edildiğinin ortaya çıktığı aktarıldı.

Veri sorumlusunun Türkiye'de bulunan ilgili kişilerden elde ettiği kişisel veriler üzerinde, bu verileri elde ettikten sonra yapmış olduğu kaydetme, depolama, değiştirme, aktarma gibi her türlü işleme faaliyetinin sunucuları Türkiye'de bulunmadığı sürece kişisel verilerin yurt dışına aktarımı anlamına geldiği, bu kapsamda veri sorumlusunun Kanunun 9'uncu maddesine uygun hareket etmediği kaydedildi.

Profilleme amacıyla çerezler aracılığıyla yapılacak kişisel veri işleme faaliyetine ilişkin olarak ilgili kişilerden açık rıza alınmadığı, bu kapsamda yürütülen kişisel veri işleme faaliyetinin de hukuka uygun olmadığı ifade edildi.

Bu kapsamda, Kanunun 12'nci maddesinin (1) numaralı fıkrası gereğince WhatsApp'a kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemek amacıyla gerekli teknik ve idari tedbirleri almadığı için 1 milyon 950 bin TL idari para cezasının kesildiği bildirildi.

Ayrıca veri sorumlusunun uygulamaya konulmadığı belirtilen 4 Ocak 2021 tarihli Hizmet Koşulları ve Gizlilik İlkesi metinlerinin halihazırda kullanıcılara geçerli sürüm olarak sunulduğu anlaşıldığından, ilgili kişilerin doğru bilgilendirilmesi için söz konusu metinlerin üç ay içerisinde Kanuna uygun hale getirilmesi ve Gizlilik İlkesinin aydınlatma metni yerine kullanıldığı ve geçerli bir aydınlatmanın unsurlarını taşımadığı anlaşıldığından Kanunun 10'uncu maddesi ve Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümlerine uygun bir aydınlatma yapılması ve söz konusu işlemlerin sonucundan Kurula bilgi verilmesi hususunda talimatlandırılmasına karar verildiği kaydedildi.

TEKNOLOJİ, 04 Eylul 2021 11:30

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
TÜİK işsizlik rakamları açıkladı

TÜİK işsizlik rakamları açıkladı

Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş'a saldırıyla ilgili 9 gözaltı

Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş'a saldırıyla ilgili 9 gözaltı

Sıfır araç alışına ilişkin yeni düzenleme geliyor

Sıfır araç alışına ilişkin yeni düzenleme geliyor

İmamoğlu'ndan Cemevi ziyareti: Cemevlerimiz, Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesidir

İmamoğlu'ndan Cemevi ziyareti: Cemevlerimiz, Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesidir

Vakıfbank net kârını açıkladı

Vakıfbank net kârını açıkladı

AYM'den Ali İsmail Korkmaz kararı: Polis yeniden yargılanacak

AYM'den Ali İsmail Korkmaz kararı: Polis yeniden yargılanacak

Türkiye'nin il il borç haritası ortaya çıktı

Türkiye'nin il il borç haritası ortaya çıktı

Servis minibüsü TIR'a çarptı, iki kişi öldü

Servis minibüsü TIR'a çarptı, iki kişi öldü

Milli Savunma Bakanlığı: Tahıl sevkiyatında 2 gemi daha yola çıktı

Milli Savunma Bakanlığı: Tahıl sevkiyatında 2 gemi daha yola çıktı

KPSS takvimi belli oldu: İlk sınav 18 Eylül'de

KPSS takvimi belli oldu: İlk sınav 18 Eylül'de

Erdoğan, cemevinde muharrem ayı iftarına katıldı

Erdoğan, cemevinde muharrem ayı iftarına katıldı

İstanbul'da İBB'nin ikinci kent lokantası açıldı

İstanbul'da İBB'nin ikinci kent lokantası açıldı

Zorunlu Trafik Sigortası için yeni tarife belli oldu

Zorunlu Trafik Sigortası için yeni tarife belli oldu

İstanbul'da Halk Ekmek'e zam geldi

İstanbul'da Halk Ekmek'e zam geldi

Kılıçdaroğlu: Hz. Hüseyin’e ağlayıp Yezid gibi davrananlardan değiliz

Kılıçdaroğlu: Hz. Hüseyin’e ağlayıp Yezid gibi davrananlardan değiliz

Cumhurbaşkanı Erdoğan cemevini ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan cemevini ziyaret edecek

Eyüpsultan'da yağışın ardından zincirleme kaza: 5 yaralı

Eyüpsultan'da yağışın ardından zincirleme kaza: 5 yaralı

Kılıçdaroğlu'ndan öğretmenlere çağrı: Bu sınava girmeyin

Kılıçdaroğlu'ndan öğretmenlere çağrı: Bu sınava girmeyin

LGS'de ikinci nakil sonuçları açıklandı

LGS'de ikinci nakil sonuçları açıklandı

Meteoroloji'den 11 il için 'sarı kod' uyarısı

Meteoroloji'den 11 il için 'sarı kod' uyarısı

Esenyurt Belediyesi’nin ek bütçe talebi reddedildi

Esenyurt Belediyesi’nin ek bütçe talebi reddedildi

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Dünkü depremin ardından Naci Görür uyardı: Bölge hareketli

Dünkü depremin ardından Naci Görür uyardı: Bölge hareketli

Bakan Yanık: 2023'ten sonra Suriyeliler kalmayacak

Bakan Yanık: 2023'ten sonra Suriyeliler kalmayacak

MSB: Tahıl sevkiyatı için gelen 3 gemide denetimler tamamlandı

MSB: Tahıl sevkiyatı için gelen 3 gemide denetimler tamamlandı

Alevi örgütlerinden Kartal Cemevi Başkanı Sarıtaş’a saldırıya ortak tepki

Alevi örgütlerinden Kartal Cemevi Başkanı Sarıtaş’a saldırıya ortak tepki

Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş saldırıya uğradı

Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş saldırıya uğradı

Balıklı Rum Hastanesi'ndeki yangınla ilgili soruşturma başlatıldı

Balıklı Rum Hastanesi'ndeki yangınla ilgili soruşturma başlatıldı

Eren Erdem'den KPSS skandalına dair kritik soru

Eren Erdem'den KPSS skandalına dair kritik soru

Cüneyt Çakır hakemliği bıraktı

Cüneyt Çakır hakemliği bıraktı

Avrupa'da aşırı sıcaklar nedeniyle temmuzda binlerce kişi hayatını kaybetti

Avrupa'da aşırı sıcaklar nedeniyle temmuzda binlerce kişi hayatını kaybetti

TRT'nin ilk spikerlerinden Adnan Advan hayatını kaybetti

TRT'nin ilk spikerlerinden Adnan Advan hayatını kaybetti

İstanbul merkezli 7 ilde yasa dışı bahis operasyonu

İstanbul merkezli 7 ilde yasa dışı bahis operasyonu

KPSS ile personel alım süreçleri yeni takvime göre güncellenecek

KPSS ile personel alım süreçleri yeni takvime göre güncellenecek

YAŞ kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

YAŞ kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın

Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın

Süper Lig'de 1. Haftanın hakemleri belli oldu

Süper Lig'de 1. Haftanın hakemleri belli oldu

KPSS iptal edildi!

KPSS iptal edildi!

Joe Biden’a yapılan son Covid-19 testi pozitif çıktı

Joe Biden’a yapılan son Covid-19 testi pozitif çıktı

Türkiye'de koronavirüs: 157 kişi hayatını kaybetti, 365 bin 424 kişi pozitif çıktı

Türkiye'de koronavirüs: 157 kişi hayatını kaybetti, 365 bin 424 kişi pozitif çıktı