Türkiye'nin 'Yeşil Plana' ihtiyacı var
EKONOMİ, 18 Ağustos 2021 01:22Karbon ayak izimizi düşürecek alternatif yakıt sistemleri geliştiren BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, ulaşımda karbon ayak izimizi düşürmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Türkiye tarihinin en büyük çevre felaketleriyle boğuşuyor. Güney illerimizde başlayan yangınlar henüz sonlanırken, Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketleri onlarca vatandaşın canına mal oldu. Küresel Isınma’nın yarattığı iklim değişiklikleri, çevresel felaketleri tetikliyor.
Devletler ve devlet üstü kurumlar ardı ardına küresel ısınma ile mücadele için ‘yeşil planlar’ ve karbon emisyon hedefleri açıklarken, Türkiye imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması’nı bir an önce devreye almak zorunda. Karbon ayak izimizi düşürecek alternatif yakıt sistemleri geliştiren BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, küresel ısınmanın gerçek bir tehdit olduğunu belirterek, “Emisyon değerlerini düşürecek adımları şimdiden atmazsak insanlığı daha büyük felaketler bekliyor. Paris İklim Anlaşması küresel ölçekte uygulamaya konulmalı” diye konuştu.
Türkiye tarihinin en geniş çaplı çevresel felaketleriyle boğuşuyor. Güney illerimizde başlayan yangınlarda 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. 160 bin hektar ormanlık alan yandı ve 59 yerleşim yeri boşaltıldı. Orman yangınlarının hemen ardından başlayan Batı Karadeniz’deki sel felaketindeyse, 59 kişi can verirken, kayıp sayısı 34 olarak belirtildi.
Küresel iklim değişikliği değerleri 1,5 derece artış seviyesine yaklaşırken, Türkiye’de hava sıcaklığı değişiminin 2 dereceye ulaştığı belirtiliyor. Yağmur rejiminin değişmesi, bazı bölgelerde yaz aylarında kuraklığın artmasına neden olurken, kuzey illerimizde daha önce görülmemiş miktarda yağışın düşmesine sebep oldu. Bölgesel iklim değişiklikleri çevresel felaketleri tetikledi.
Devletlerin ve devletler üstü organizasyonların küresel ısınmayı dizginlemek için hızla aksiyon aldığını belirten BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Avrupa Birliği’nin duyurduğu karbon emisyon hedefleri, küresel ısınma etkisini arttırdıkça ‘sıfır emisyon’ hedefine dönüştü. İngiltere ve Japonya’nın sıfır emisyon için duyurduğu ‘yeşil planları’ uygulamaya konuldu. Karbon salımı konusunda karnesi zayıf Çin Halk Cumhuriyeti enerji üretiminde yenilenebilir kaynakların kullanımı artıracağını duyurdu. Rusya’da termik santrallerin yerini alacak yeni enerji çözümleri konuşuluyor. Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlerin artması devletleri bu konuda adım atmaya zorladı” diye konuştu.
“PARİS İKLİM ANLAŞMASINI UYGULAMAYA KOYMALI”
“Elimizdeki tüm veriler karbon salımı değerlerini düşürmediğimiz takdirde daha büyük felaketlerin kapıda olduğunu gösteriyor” diyen Kadir Örücü, “Paris İklim Anlaşması gibi küresel ısınma ile global ölçekte çözüm üretmeye iten anlaşmalar daha çok ülke tarafından imzalanmalı ve uygulanmalı. Enerji üretiminde ve ulaşımda insanlığı yeni çözümler geliştirmeye iten bu gibi sözleşmeler iklim değişikliğine karşı harekete geçtiğimizi gösteriyor. Ülkemizin de imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması, bir an önce uygulamaya konulmalı. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir coğrafyada bulunuyor. Elimizdeki zenginlikleri değerlendirerek, iklim değişikliğinin getireceği felaketlerden korunabiliriz. Bizler bireyler olarak, yaşadığımız çevreyi korumak adına kendi çözümlerimizi geliştirebiliriz. Bu çözümlerin başında enerji tasarrufu geliyor. Kişi başına harcanan enerji birimi azaltıldığında, enerji üretiminde açığa çıkan karbon miktarı da düşüyor. Araçlarımızda dizel gibi kirletici yakıtlar kullanmak yerine, daha çevreci, emisyon değerleri düşük LPG kullanmak da önemli bir adım. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki karbon salımının yüzde 30’una ulaşımda kullanılan yakıtlar neden oluyor” dedi.
2035 SIFIR EMİSYON HEDEFİ NASIL UYGULANACAK?
Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu 2035 ‘sıfır emisyon’ ve 2030 yılı karbon emisyon değerlerinin yüzde 55 azaltılması hedefleri hakkında konuşan Örücü, “Avrupa Birliği sıfır emisyon için gerekli dönüşümü sağlayabilecek altyapıya ve Ar-Ge geçmişine sahip. Ancak gelişmemiş ülkelerde giderek artan ulaşım aracı ihtiyacı, sofistike çözümleri geri plana itiyor. Özellikle bu ülkelerde elektrikli araçlar için gerekli altyapı çalışmaları, fiyatları, bakımı ve lityum bataryalar gibi sürdürebilirliği etkileyecek başlıklarda gerekli adımların atılamayacak olması alternatif yakıtları akla getiriyor. LPG, CNG ve hibrit teknolojileri bu konuda ciddi bir alternatif oluşturabilir. Bu ülkelerin ucuz ve temiz araç ihtiyacını LPG’li araçlar karşılayabilir. Neredeyse 100 yıldır var olan LPG teknolojisi hali hazırda tüm dünyada kullanılıyor. Bu nedenle geniş dağıtım ağına ve ucuz dönüşüm maliyetlerine sahip. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Paneli’ne göre LPG’nin küresel ısınma potansiyeli sıfır olarak belirlendi. Ayrıca LPG’nin hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklar (PM) salımı kömüre nazaran 25 kez, dizelden 10 kez ve benzinden yüzde 30 daha az” ifadelerini kullandı.
‘BRC OLARAK BİZ DE SIFIR EMİSYONU HEDEFLİYORUZ’
BRC olarak hedeflerinin ‘net sıfır emisyon’ olduğunu vurgulayan BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Geçtiğimiz Ağustos ayında açıkladığımız Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) raporumuzda ‘net sıfır emisyon’ hedefimizi ortaya koyduk. Sürdürülebilir vizyonumuzun merkezinde karbon ayak izini azaltma taahhüdümüz var. Öncelikli olarak kısa vadede çevreci yakıtların özendirilmesini sağlayacak teknolojilerimizi daha da geliştireceğiz. Uzun vadedeyse tüm gücümüzle net sıfır emisyon hedefimiz için çalışıyoruz” dedi.
LPG GERÇEKLERİ:
• Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.
• LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.
• Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.
• Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır.
• Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.
• LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.
• Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde 200 daha az NOx üretmektedir.
• Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde 700 daha az sağlık harcaması sağlar.
• Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılı için konulmuş hedefe göre, otomotiv yakıtları içinde LPG otogazın günümüzde yüzde 2 olan payının yüzde 10’a çıkarılması öngörülmektedir.
Günümüzde ülkemizde LPG otogaz otomotiv yakıtları arasında %12’lik bir paya erişmiştir. Bu açıdan Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2020 hedefini şimdiden yakalamış ve geçmiştir.
• Ülkemizde yaklaşık 5 milyon araç LPG otogaz kullanmaktadır. Bu suretle her yıl yaklaşık 2 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşmektedir.
Kadir Örücü
BRC Hakkında
İtalyan gaz ekipmanları markası BRC 1977’de kuruluşundan bu yana LPG ve CNG yelpazesindeki tüm ekipmanların üretimini yapmaktadır. Günümüzde, 50.000 m2 kapalı, 11 farklı üretim alanı ve 1000’den fazla çalışanı ile dünyanın en büyük LPG ve CNG kit üretim markası olma özelliğini elinde tutmaktadır. 70 ayrı ülkede temsil edilen BRC, kompresör, evsel dolum cihazları ve DOEM üretimlerini de her geçen gün arttırmakta ve Dünya Devleri olarak nitelendirilen Mercedes-Benz, Volvo, Audi, Volkswagen, Peugeot, Chevrolet, Citroen, Ford, Fiat, Honda, Kia, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Daihatsu, Piaggio, Great Wall gibi otomobil firmalarıyla da iş birliği yapmaktadır. Tüm bunlara ek olarak BRC, Alternatif Yakıt Sistemi Yarışları’nı düzenlemekte ve 2011’den günümüze, pist şampiyonası ve ralli ile tüketiciye güvenli ve performanslı ürünler geliştirdiğini kanıtlamaktadır.
BRC Türkiye – 2A Mühendislik Hakkında
2A Mühendislik, 1995’ten bu yana BRC’nin Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olarak yurt sathına yayılmış 300’ü aşkın ile servis, eğitim, destek, lojistik ve garanti hizmetleri sağlamaktadır. Bunun yanı sıra proje safhasından gerekli her türlü malzeme ve ekipmanların imalat veya ithalatının yapıldığı, anahtar teslim komple tesis kurma sürecine kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. 2A Mühendislik gerek ithal etmiş olduğu gerekse imalatını yaptığı ürün ve ekipmanlarla, müşteri memnuniyetine dayalı ve “Kaliteyi Zaman Belirler” sloganıyla yurtdışında da güvenilir ve saygın bir konumda yer almaktadır.
EKONOMİ, 18 Ağustos 2021 01:22
Yorumlar (0)

Paşinyan, Erdoğan'ın göreve başlama törenine katıldı

'Hariciye'nin başına ilk istihbaratçı: Hakan Fidan kimdir?

CHP'de PM toplantısından kurultay takvimi kararı çıktı

Erdoğan yemin edip göreve başladı: Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı var

Erdoğan yeni kabinesini açıkladı: Patron bakanlarla yola devam

İYİ Parti'den seçim değerlendirmesi: CHP ile yürümek oy kaybettirdi

Kartal yeni stadına kavuştu

3. Kartal Kitap Fuarı’na görkemli açılış

Yeni kabinede olacağı iddia edilen isimler: Fidan, Yerlikaya, Şimşek

Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Türkiye iki büyük tehditle karşı karşıya

Meclis'te 28. dönem başladı, vekil seçilen bakanlar yemin etmedi

Kılıçdaroğlu'nun danışmanının Egemen Bağış'a ziyareti tartışma yarattı

Erdoğan'ın yemin töreni için yollar trafiğe kapatılacak

Metin Akpınar: Kılıçdaroğlu'nun yerel seçimlere kadar götürmesi lazım

Fatih Altaylı'dan Kemal Kılıçdaroğul'na çağrı

Sırrı Süreyya Önder HDP’nin Meclis Başkanvekili oldu

Mehmet Barlas'ın cenaze programı belli oldu

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kurultay talimatı

CHP il başkanı istifa etti

SAS Holding vurgunu soruşturmasında 50 gözaltı

Ekonomi yönetimi sil baştan: Şahap Kavcıoğlu ile de devam edilmeyeceği iddia ediliyor

‘Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri’ sergisi açıldı

Bloomberg: Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olacak

Kızılay kurban bedeline yüzde 141 zam yaptı

Mükemmel TikTok Video İçerikleri Oluşturmak İçin İpuçları

Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı açıklandı

CHP’de kritik MYK toplantısı sona erdi: Kılıçdaroğlu, MYK üyelerinin istifasını kabul etti

Kılıçdaroğlu, ittifaktaki parti liderlerini aradı: Meclis'e giren misafirlerimiz partilerine dönebilir, teşekkür ederiz

Demirtaş'ın eleştirilerine HDP'den yanıt

İYİ Partili Paçacı'dan ittifak açıklaması: Şu an itibarıyla gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu söz konusu değil

YSK, cumhurbaşkanı ikinci tur kesin seçim sonuçlarını açıkladı

Kartal Belediyesi’nden birinci sınıf öğrencilerine ağız ve diş sağlığı taraması

Kılıçdaroğlu'ndan istifa sorusuna yanıt: Hep birlikte karar vereceğiz

Bir UEFA klasiği: Sevilla yine şampiyon!

Üç eşli milletvekiline kadın hakları savunucularından tepki

AYM'den bekçilerin silah kullanmasına onay, önleyici tedbir yetkisine iptal

Selahattin Demirtaş: Partime cumhurbaşkanı adaylığına hazır olduğumu belirttim, gerekçe sunulmadan reddedildi

Gezi eylemleri 10 yaşında: Yaşamını yitirenler Taksim'de anıldı; en az 40 kişi gözaltında

Gelecek Partisi'nin 11 vekili CHP'den istifa ediyor
