Türkiye'nin 'Yeşil Plana' ihtiyacı var

EKONOMİ, 18 Ağustos 2021 10:00

Karbon ayak izimizi düşürecek alternatif yakıt sistemleri geliştiren BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, ulaşımda karbon ayak izimizi düşürmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Türkiye'nin 'Yeşil Plana' ihtiyacı var

Türkiye tarihinin en büyük çevre felaketleriyle boğuşuyor. Güney illerimizde başlayan yangınlar henüz sonlanırken, Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketleri onlarca vatandaşın canına mal oldu. Küresel Isınma’nın yarattığı iklim değişiklikleri, çevresel felaketleri tetikliyor.

Devletler ve devlet üstü kurumlar ardı ardına küresel ısınma ile mücadele için ‘yeşil planlar’ ve karbon emisyon hedefleri açıklarken, Türkiye imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması’nı bir an önce devreye almak zorunda. Karbon ayak izimizi düşürecek alternatif yakıt sistemleri geliştiren BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, küresel ısınmanın gerçek bir tehdit olduğunu belirterek, “Emisyon değerlerini düşürecek adımları şimdiden atmazsak insanlığı daha büyük felaketler bekliyor. Paris İklim Anlaşması küresel ölçekte uygulamaya konulmalı” diye konuştu.

Türkiye tarihinin en geniş çaplı çevresel felaketleriyle boğuşuyor. Güney illerimizde başlayan yangınlarda 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. 160 bin hektar ormanlık alan yandı ve 59 yerleşim yeri boşaltıldı. Orman yangınlarının hemen ardından başlayan Batı Karadeniz’deki sel felaketindeyse, 59 kişi can verirken, kayıp sayısı 34 olarak belirtildi.

Küresel iklim değişikliği değerleri 1,5 derece artış seviyesine yaklaşırken, Türkiye’de hava sıcaklığı değişiminin 2 dereceye ulaştığı belirtiliyor. Yağmur rejiminin değişmesi, bazı bölgelerde yaz aylarında kuraklığın artmasına neden olurken, kuzey illerimizde daha önce görülmemiş miktarda yağışın düşmesine sebep oldu. Bölgesel iklim değişiklikleri çevresel felaketleri tetikledi.

Devletlerin ve devletler üstü organizasyonların küresel ısınmayı dizginlemek için hızla aksiyon aldığını belirten BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Avrupa Birliği’nin duyurduğu karbon emisyon hedefleri, küresel ısınma etkisini arttırdıkça ‘sıfır emisyon’ hedefine dönüştü.  İngiltere ve Japonya’nın sıfır emisyon için duyurduğu ‘yeşil planları’ uygulamaya konuldu. Karbon salımı konusunda karnesi zayıf Çin Halk Cumhuriyeti enerji üretiminde yenilenebilir kaynakların kullanımı artıracağını duyurdu. Rusya’da termik santrallerin yerini alacak yeni enerji çözümleri konuşuluyor. Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlerin artması devletleri bu konuda adım atmaya zorladı” diye konuştu.

“PARİS İKLİM ANLAŞMASINI UYGULAMAYA KOYMALI”

“Elimizdeki tüm veriler karbon salımı değerlerini düşürmediğimiz takdirde daha büyük felaketlerin kapıda olduğunu gösteriyor” diyen Kadir Örücü, “Paris İklim Anlaşması gibi küresel ısınma ile global ölçekte çözüm üretmeye iten anlaşmalar daha çok ülke tarafından imzalanmalı ve uygulanmalı. Enerji üretiminde ve ulaşımda insanlığı yeni çözümler geliştirmeye iten bu gibi sözleşmeler iklim değişikliğine karşı harekete geçtiğimizi gösteriyor. Ülkemizin de imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması, bir an önce uygulamaya konulmalı. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir coğrafyada bulunuyor. Elimizdeki zenginlikleri değerlendirerek, iklim değişikliğinin getireceği felaketlerden korunabiliriz. Bizler bireyler olarak, yaşadığımız çevreyi korumak adına kendi çözümlerimizi geliştirebiliriz. Bu çözümlerin başında enerji tasarrufu geliyor. Kişi başına harcanan enerji birimi azaltıldığında, enerji üretiminde açığa çıkan karbon miktarı da düşüyor. Araçlarımızda dizel gibi kirletici yakıtlar kullanmak yerine, daha çevreci, emisyon değerleri düşük LPG kullanmak da önemli bir adım. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki karbon salımının yüzde 30’una ulaşımda kullanılan yakıtlar neden oluyor” dedi.

2035 SIFIR EMİSYON HEDEFİ NASIL UYGULANACAK?

Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu 2035 ‘sıfır emisyon’ ve 2030 yılı karbon emisyon değerlerinin yüzde 55 azaltılması hedefleri hakkında konuşan Örücü, “Avrupa Birliği sıfır emisyon için gerekli dönüşümü sağlayabilecek altyapıya ve Ar-Ge geçmişine sahip. Ancak gelişmemiş ülkelerde giderek artan ulaşım aracı ihtiyacı, sofistike çözümleri geri plana itiyor. Özellikle bu ülkelerde elektrikli araçlar için gerekli altyapı çalışmaları, fiyatları, bakımı ve lityum bataryalar gibi sürdürebilirliği etkileyecek başlıklarda gerekli adımların atılamayacak olması alternatif yakıtları akla getiriyor. LPG, CNG ve hibrit teknolojileri bu konuda ciddi bir alternatif oluşturabilir. Bu ülkelerin ucuz ve temiz araç ihtiyacını LPG’li araçlar karşılayabilir. Neredeyse 100 yıldır var olan LPG teknolojisi hali hazırda tüm dünyada kullanılıyor. Bu nedenle geniş dağıtım ağına ve ucuz dönüşüm maliyetlerine sahip. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Paneli’ne göre LPG’nin küresel ısınma potansiyeli sıfır olarak belirlendi. Ayrıca LPG’nin hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklar (PM) salımı kömüre nazaran 25 kez, dizelden 10 kez ve benzinden yüzde 30 daha az” ifadelerini kullandı.

‘BRC OLARAK BİZ DE SIFIR EMİSYONU HEDEFLİYORUZ’

BRC olarak hedeflerinin ‘net sıfır emisyon’ olduğunu vurgulayan BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Geçtiğimiz Ağustos ayında açıkladığımız Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) raporumuzda ‘net sıfır emisyon’ hedefimizi ortaya koyduk. Sürdürülebilir vizyonumuzun merkezinde karbon ayak izini azaltma taahhüdümüz var. Öncelikli olarak kısa vadede çevreci yakıtların özendirilmesini sağlayacak teknolojilerimizi daha da geliştireceğiz. Uzun vadedeyse tüm gücümüzle net sıfır emisyon hedefimiz için çalışıyoruz” dedi.

LPG GERÇEKLERİ:

• Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.

• LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.

• Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.

• Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır.

• Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.

• LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.

• Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde 200 daha az NOx üretmektedir.

• Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde 700 daha az sağlık harcaması sağlar.

• Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılı için konulmuş hedefe göre, otomotiv yakıtları içinde LPG otogazın günümüzde yüzde 2 olan payının yüzde 10’a çıkarılması öngörülmektedir.

Günümüzde ülkemizde LPG otogaz otomotiv yakıtları arasında %12’lik bir paya erişmiştir. Bu açıdan Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2020 hedefini şimdiden yakalamış ve geçmiştir.

• Ülkemizde yaklaşık 5 milyon araç LPG otogaz kullanmaktadır. Bu suretle her yıl yaklaşık 2 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşmektedir.

Kadir Örücü

BRC Hakkında

İtalyan gaz ekipmanları markası BRC 1977’de kuruluşundan bu yana LPG ve CNG yelpazesindeki tüm ekipmanların üretimini yapmaktadır. Günümüzde, 50.000 m2 kapalı, 11 farklı üretim alanı ve 1000’den fazla çalışanı ile dünyanın en büyük LPG ve CNG kit üretim markası olma özelliğini elinde tutmaktadır. 70 ayrı ülkede temsil edilen BRC, kompresör, evsel dolum cihazları ve DOEM üretimlerini de her geçen gün arttırmakta ve Dünya Devleri olarak nitelendirilen Mercedes-Benz, Volvo, Audi, Volkswagen, Peugeot, Chevrolet, Citroen, Ford, Fiat, Honda, Kia, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Daihatsu, Piaggio, Great Wall gibi otomobil firmalarıyla da iş birliği yapmaktadır. Tüm bunlara ek olarak BRC, Alternatif Yakıt Sistemi Yarışları’nı düzenlemekte ve 2011’den günümüze, pist şampiyonası ve ralli ile tüketiciye güvenli ve performanslı ürünler geliştirdiğini kanıtlamaktadır.

BRC Türkiye – 2A Mühendislik Hakkında

2A Mühendislik, 1995’ten bu yana BRC’nin Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olarak yurt sathına yayılmış 300’ü aşkın ile servis, eğitim, destek, lojistik ve garanti hizmetleri sağlamaktadır. Bunun yanı sıra proje safhasından gerekli her türlü malzeme ve ekipmanların imalat veya ithalatının yapıldığı, anahtar teslim komple tesis kurma sürecine kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. 2A Mühendislik gerek ithal etmiş olduğu gerekse imalatını yaptığı ürün ve ekipmanlarla, müşteri memnuniyetine dayalı ve “Kaliteyi Zaman Belirler” sloganıyla yurtdışında da güvenilir ve saygın bir konumda yer almaktadır.

EKONOMİ, 18 Ağustos 2021 10:00

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Gazze’deki katliama dikkat çeken ‘Sığınak’a uluslararası festivallerde ödül üzerine ödül

Gazze’deki katliama dikkat çeken ‘Sığınak’a uluslararası festivallerde ödül üzerine ödül

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

Depremde iç mekan yerleşimi de binanın sağlamlığı kadar hayati önem taşıyor!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

'Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik' bu kez gerçek bir mezatta!

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Tutkulu bir düş hikayesi: Hardlove

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Özel'den "Türk tarihi sandıkta yazılmamıştır" diyen Bahçeli'ye: Herhalde sürçülisandır

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Memuru ve emekliyi enflasyonun altında zam bekliyor

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Bahçeli’den Akşener’e çağrı: Ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında olmalı

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a çok sert mektup: Bu sefer olmaz!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Kılıçdaroğlu: Adaleti öldürürseniz devlet ölür!

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

Akşener'den sürpriz karar! Tarih yazacaktı tarih oldu

CHP'den Hatay iddiası:  3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

CHP'den Hatay iddiası: 3 bin 389 ölü seçmen oy kullandı

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

Kılıçdaroğlu: 6’lı masadaki ilişkiler CHP’nin oyunun artmasında etkili oldu

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

"Dünyadaki güzel olan her şey Güneş'ten gelir, iyi olan her şey insandan gelir."

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

Eyüp Aksu: Kimseyi desteklemedik, siyasete girmedik

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

DEM direndi, mazbata Zeydan'a verilecek

YSK, Van itirazını gündemine aldı

YSK, Van itirazını gündemine aldı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

TÜİK ve ENAG arasında yine uçurum çıktı

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van’da Abdullah Zeydan kararını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Van'da mazbata AKP'li adaya verilecek!

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

Özgür Özel'den 'Van' açıklaması

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da gece kulübünde yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Özgür Özel, en kızgın olduğu CHP'liyi açıkladı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Hakan Bayrakçı'nın anketinde İmamoğlu fark attı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Fatih Erbakan, İBB adayını çekmek için 3 şartını açıkladı

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Erdoğan: Sıkıntıların farkındayız, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Özgür Özel: Son kez uyarıyorum!

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan malum pankartlar için açıklama

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Özgür Özel: Bakanların İstanbul'da ne işi var

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

Hrant Dink cinayeti davasında ara karar

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

TFF, tartışma yaratan hakem toplantısının tamamını yayımladı!

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Cübbeli Ahmet hastaneye kaldırıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Sancaktepe’de CHP aleyhine sahte bildiri ve gazete dağıtıldı

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Defne ve Samandağ'da solun zaferi yakın

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Gökhan Yüksel’den İstanbul Ahbaz Kültür Derneği’ne ziyaret

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Cem Vakfı'nda nöbet değişimi yapıldı

Erkan Baş:  Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Erkan Baş: Solcuların birbiriyle tartışması dünyanın en gereksiz işi

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

Moskova saldırısında Türkiye bağlantısı

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

AKP'ye oy veren emekliden Erdoğan'a: Ben senin için arkadaşlarımla kötü oldum

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı

Moskova'da IŞİD saldırısı: Ölü sayısı artıyor, 11 kişi tutuklandı