banner16

Çalışan emekliye ikramiye Meclis'ten geçti

Çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye düzenlemesinin de içinde olduğu torba kanun teklifi  TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.  

28 Aralık 2023
Çalışan emekliye ikramiye Meclis'ten geçti

TBMM Genel Kurulu'nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri bugün tamamlandı. Buna göre özellikle ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren 86 maddelik torba kanun teklifi yasalaştı.

86 maddelik torba kanun teklifi 24 Kasım Cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.  Genel Kurul'da 2024 bütçe görüşmelerinden önce torba yasanın 43 maddesi kabul edilmiş bütçe görüşmelerinin sona ermesinin ardından da dün kalan 43 maddenin görüşmelerine devam edilmişti.

Genel Kurul'da bugün yapılan görüşmelerde AKP milletvekilleri 31/12/2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan Esnaf Ahilik Sandığının yürürlük tarihinin 31/12/2024 tarihine ertelenmesi ve İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 22'nci maddesinde yer alan 31/12/2023 ibaresinin 31/12/2024 şeklinde değiştirilmesi amacıyla 2 ayrı önerge verdi, önergelerin kabul edilmesiyle torba kanuna yeni madde eklenmiş oldu.

Öte yandan dünkü görüşmelerde verilen önergenin kabul edilmesiyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK) görev yapan idarecilere ve meslek personeline, mevzuatında öngörülen ücret tavanlarına tabi olmaksızın ek tazminat ödemesine yönelik madde, tekliften çıkarılmıştı.

TORBA KANUN ÖZETLE HANGİ DÜZENLEMELERİ İÇERİYOR?

Bugün Genel Kurul'da oylanarak yasalaşan torba kanun özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

-Buna göre, Yurtdışından hizmet ihraçlarıyla ilgili kazançlarda istisna oranı yüzde 50’den yüzde 80’e çıkarılıyor. Yurtdışından elde edilen kâr paylarının Gelir ve Kurumlar Vergisi istisna şartları da değişiyor, kapsamı genişletiliyor. 

-Youtuberların kazançlarını vergilendirme üzerine de çalışma devam ediyor. Sosyal ağ sağlayıcısı tanımına girmeyen elektronik ortamlarda yapılan sunumlar da kapsama dahil ediliyor. 

-Şirketlerin, yurtdışında kazandığı paranın binde 5’i tutarında belgelenemeyen harcamalarını “götürü gider” şeklinde gider yazdırması uygulamasına son veriliyor. 

-Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnası 31 Aralık 2023’te sona erecekti ancak istisna altı ay daha uzatılıyor ve Cumhurbaşkanı’na bu süreyi altı ay daha uzatma yetkisi veriliyor.

-Banka ve finans kurumları, 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak enflasyon düzeltmesinin dışında bırakılıyor. 

-Banka Sigorta Muameleleri Vergisi’nin (BSMV) konut kredisinden alınmamasını tek konut ile sınırlandırıyor.

-İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri ile kamuya ait iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükmün yürürlük tarihi 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2024'e ertelenecek.

-6 Şubat depremlerinden etkilenen ve Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edilen Adana, Adıyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Malatya, Mardin, Niğde, Osmaniye, Şanlıurfa ve Tunceli'de faaliyet gösteren seyahat acentelerinden, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne ödemeleri gereken 2023 ve 2024'e ait yıllık aidatları alınmayacak.

-Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Vergi Usul Kanunu'nda yanıltıcı belge düzenleme veya bu belgeleri kullanma, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleme ya da bu belgeleri kullanma suçları ile ödeme kaydedici cihaza gerçekleştirilen eylemlerin işlendiğinin Cumhuriyet başsavcılığına bildirilmesiyle durum Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) da iletilecek. EPDK tarafından her türlü tesiste lisansa tabi tüm faaliyetler kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ve yerel mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçici olarak durduruluyor ve bu süre zarfında söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmiyor.

-29 Nisan 2021'den önce tahliye davası açmış olan maliklere, söz konusu fiillerden dolayı şüpheli, sanık veya hükümlü olmamaları ve EPDK'ye belli bir süre içerisinde başvurmaları halinde lisans verilebilecek.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu'nda da bazı değişiklikler yapılacak.

-Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine uygulanacak idari para cezalarının üst sınırının artırılması, izinsiz yolcu taşımaları ile taşıma haddinden fazla yolcu ve yük taşınmasının can güvenliği bakımından yarattığı tehlikenin yüksek olması nedeniyle cezaların artırımlı uygulanması ve idari yaptırımları caydırıcılığının artırılması.
655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen idari para cezalarının artırılması ve yabancı plakalı taşıtların cezayı ödemeden yurt dışına çıkışına izin verilmemesi.

-Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiren düzenlemeler kapsamında, yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, yazılım gibi hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasının, tüm mükellefler için Türkiye'ye getirilme şartına bağlı olarak yüzde 80'e çıkarılması.

Döviz kazandırıcı düzenlemeler kapsamında, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin iştirak ettikleri yabancı kurumlardan elde ettikleri kar paylarının yarısının, dövizin ülkeye getirilmesi şartıyla istisna edilmesi.

-6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem afetlerine bağlı olarak yapım işlerinin girdi fiyatlarında öngörülmeyen artışlar meydana geldiği dikkate alınarak yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi.

-SGK prim borçlarına karşılık, gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresinin uzatılmasını.
Kur korumalı hesaplarından elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası süresinin 31 Aralık 2023 tarihinden 30 Haziran 2024 kadar uzatılması.

-Yasa dışı bahisle etkili mücadeleyi ortaya koymak için, söz konusu alanda elde edilen kamunun gelirinin kayıplarının önlenmesi amacıyla elde edilen ikramiye tutarlarının yüzde 93'e kadar dağıtılması.
Yazılı keşide tarihinden önce çeklerin, ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin sürenin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılması.

-Cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarının, yeniden değerleme oranı ile güncellenmesine yönelik düzenleme yapılıyor. Ayrıca uygulamanın süresi 31 Aralık 2033 tarihine kadar uzatılacak.
Sürücüsünün tabiiyetine bakılmaksızın yabancı plakalı kara yolu taşıtları için birinci fıkra kapsamında uygulanacak idari para cezaları, tebligat şartı aranmaksızın sürücüsü bilgilendirilerek tahsil edilecek. Cezalar tahsil edilmeden cezaya muhatap yabancı plakalı taşıtın ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek.

-Çalışan emeklilere de bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme yapılacak.

Torba kanunun oylamasına 391 milletvekili katıldı; bunların 349'u kabul, 39'u ret oyu verdi, 3 milletvekili ise çekimser oy kullandı. Ayrıca TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına 16 Ocak 2024 Salı günü devam edecek. 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.