banner16

Asgari ücrette yine işçinin istediği olmadı

Türk İş Başkanı Ergün Atalay, “Cumhurbaşkanımıza ifade ettim, talebimiz 18 bin liraydı, yılda iki kere bu müzakerenin yapılmasıydı. Ama Sayın Bakanımızın işveren temsilcimizle anlaştıkları rakam 17 bin lira. Herkes iki dakika düşünsün, bu ücretle geçinilebilir mi?” dedi. 

28 Aralık 2023
Asgari ücrette yine işçinin istediği olmadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücreti; “Temmuz ayında net asgari ücret, devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirmemiş bulunuyoruz” ifadeleri ile açıkladı. Türk İş Başkanı Ergün Atalay, “Cumhurbaşkanımıza ifade ettim, talebimiz 18 bin liraydı, yılda iki kere bu müzakerenin yapılmasıydı. Ama Sayın Bakanımızın işveren temsilcimizle anlaştıkları rakam 17 bin lira. Herkes iki dakika düşünsün, bu ücretle geçinilebilir mi?” dedi. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Bugün bazı görüş ayrılıkları olmuş olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız… Kutuplaştırmak, ayrışmak, çatışma bu aileye yakışmaz” diye konuştu. Atalay, Akkol’dan sonra Bakan Işıkhan’a; “Muhalefet şerhi koyacağız, onu da bilin yani, haberiniz olsun” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün üçüncü toplantısını yaptı. Toplantıdan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Bakan Işıkhan, Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya geldi. Komisyon tüm bu toplantıların ardından akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı.

“17 BİN 2 TL”

Bakan Işıkhan, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. Işıkhan şunları söyledi:

“Asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarını tamamlamış bulunuyor. Asgari ücret, ücret politikalarının en alt sınırını temsil etmektedir. Komisyonun nihai hedefi; tüm tarafların taleplerini gözeterek bu sınırı belirlemektir. Asli görevimiz işçi ve işveren temsilcilerimiz arasında görevi üstlenmektedir. Gerek işveren tarafımız gerekse işçi tarafımız, en uygun noktada fikir birliğine varmışlardır.

“NET ASGARİ ÜCRETE ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE YÜZDE 49, ÖNCEKİ YILA GÖRE DE KÜMÜLATİF OLARAK YÜZDE 100 ORANINDA ARTIŞ YAPILMIŞ BULUNULMAKTADIR”

Belirlenen yeni miktarın tüm vatandaşlarımızı memnun edeceğine inanıyorum. Temmuz ayında net asgari ücret, devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirmemiş bulunuyoruz.

Bu rakamla; net asgari ücrete önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre de kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunulmaktadır. 2002 yılından bu yana asgari ücrete reel olarak üç buçuk kat artış sağlamış bulunuyoruz. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içindeyiz.”

ATALAY: “TALEBİMİZ 18 BİN LİRAYDI”

Türk İş Başkanı Ergün Atalay ise şunları söyledi:

“İki, iki buçuk saattir Cumhurbaşkanımızla dördümüz bir toplantı yaptık. 27 gündür süren bir süreç. Türk İş olarak iki saat evveline kadar resmi bir rakam söylemedik. Bu asgari ücret, 9 milyonu ilgilendiren bir ücret. Önünde bir tık topladığın zaman 11 milyonu ilgilendiren bir ücret, Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesinde pazarlık ücreti.  

Özellikle TİSK Başkanımızın dışında, işveren örgütleri var. Bazıları olanı söylüyor, bazıları karnından konuşmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanımıza ifade ettim, talebimiz 18 bin liraydı, yılda iki kere bu müzakerenin yapılmasıydı. Fiyat artışları ortada… Ama anlaşılan rakam, Sayın Bakanımızın işveren temsilcimizle anlaştıkları rakam 17 bin lira. Bu başlangıç ücreti olmasına rağmen, benim ülkemde bu geçim ücreti oldu. İşverenlerin yüzde 90’ı asgari ücretin üstünde bir ücret vermiyor. Herkes iki dakika düşünsün, bu ücretle geçinilebilir mi?..”

TİSK: KUTUPLAŞTIRMAK, AYRIŞMAK, ÇATIŞMA BU AİLEYE YAKIŞMAZ

TİSK Başkanı Akkol ise şu değerlendirmeleri yaptı:

“Tüm paydaşlarımızın faydası için azami çaba gösterdik… Biz devlet-işçi-işveren ayrımına karşı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz… Bazen tüm konularda anlaşılır, bazen de anlaşmazlıklar olabilir. Bugün bazı görüş ayrılıkları olmuş olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız…

Kutuplaştırmak, ayrışmak, çatışma bu aileye yakışmaz. Asgari ücret bir taban ücrettir. Hedefimiz ortalama ücretin artması olmalıdır. Belirlenen rakamların üzerine çıkma ihtimali olan işletmelerimizi, ilave atılabilecek adımları da atma çağrısında bulunmak istiyorum.

Asgari ücret desteği için de Sayın Bakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum.”

Akkol’un açıklamalarının ardından Atalay, “Sayın Bakan. Ben burada bir daha katılmadığımızı ifade etmek istiyorum. Muhalefet şerhi koyacağız, onu da bilin yani, haberiniz olsun.”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50