banner16

Cumartesi Anneleri gözaltına, baro başkanları ablukaya alındı

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği basın açıklaması, 956'ncı haftada da polis tarafından engellendi. AYM kararını yok sayarak 24 kişiyi kelepçeleyerek gözaltına alan polis, eyleme destek için alan bulunan 13 baro başkanını da ablukaya aldı. 

22 Temmuz 2023
Cumartesi Anneleri gözaltına, baro başkanları ablukaya alındı

AYM'nin ihlal kararı sonrası 956'ncı haftada bir kez daha Galatasaray Meydanı'na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltına alındı. Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları, "Hukuk yok, Anayasa yok, toplanma özgürlüğü yok. Şiddet var, gözaltı var, kelepçe var…” dedi. Polis, eyleme destek için alanda bulunan 13 baro başkanı ve 6 baro yöneticisini de ablukaya aldı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylemlerinin 956'ncı haftasında, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak istedi. Ancak polis, açıklamaya izin vermeyerek 24 kayıp yakını ve hak savunucusunu gözaltına aldı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, sosyal medya hesabından gözaltına alındıklarını "Kelepçelenerek gözaltına alınıyoruz. Kelepçe takıldıktan sonra zor kullanarak araçlara bindirildik" notuyla duyurdu.

Gözaltına alınanların listesi ise şöyle:

Sevil Turgut, Aslı Saraç, Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, İkbal Eren, İrfan Bilgin, Ali Ocak, Meryem Bars, Hasan Karakoç, Ali Tosun, Maside Ocak, Besna Tosun, Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, İsmail Yücel, Nazım Dikbaş, Özge Efe Bakırcı, Meryem Göktepe, Hatice Onaran, Hüseyin Aygül, Hünkar Yurtsever, Salim Derelioğlu, Ümit Efe.

16 baro yöneticisi ablukaya alındı

Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Muş, Hakkari, Urfa, Siirt, İzmir, Şırnak ve Van'ın içinde olduğu 16 baroyu temsilen 13 baro başkanı ve 6 baro yöneticisi de Cumartesi Anneleri/İnsanları'na destek için İstiklal Caddesi'ne geldi. Baro başkanları ve yöneticeileri, İstanbul Barosu önünde polisler tarafından ablukaya alındı.

Baro yöneticileri, bir süre ablukada tutulduktan sonra polis tarafından oluşturulan koridordan çıkarıldı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 956. haftasında okuyamadığı basın açıklamasını, 16 baronun yöneticileri ile birlikte İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde okudu.

Engellenen basın açıklamasını, Cumartesi İnsanı ve DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren okudu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.