banner16

Hiranur Vakfı istismar davası: Sanık avukatı istifa etti, dava 9 Ekim’e ertelendi

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müridi Kadir İstekli ile “evlendirmesi” ve çocuğun yıllarca istismara maruz bırakılmasıyla ilgili dava 9 Ekim'e ertelendi. 

17 Temmuz 2023
Hiranur Vakfı istismar davası: Sanık avukatı istifa etti, dava 9 Ekim’e ertelendi

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G'yi “müridi” Kadir İstekli ile “evlendirmesi” ve çocuğun yaşamı boyunca istismara maruz bırakılmasıyla ilgili davanın duruşmasında 5. celse İstanbul’daki Kartal Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

AVUKAT İSTİFA ETTİ, DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmaya tutuklular Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel cezaevinden getirildi. Karar çıkması beklenen davada sanık Kadir İstekli’nin avukatı davadan azlini istedi. Duruşma 9 Ekim 2023’e ertelendi.

Kamuoyuna kapalı olarak gerçekleştirilen dava öncesi kadınlar Adliye önünde basın açıklaması yaptı.

EMEK PARTİLİ KADINLAR: FAİLLER GEREKEN CEZAYI ALSIN

İlk açıklamayı Emek Partili Kadınlar adına Şenay Kumuz gerçekleştirdi. 6 yaşındaki bir kız çocuğunun ailesinin eliyle tarikat karanlığına teslim edildiğine, devlet eliyle de bu karanlığın aklanmaya çalışıldığına dikkat çeken Kumuz, davanın başından beri takipçisi olduklarını dile getirdi. Kumuz, “Bu ülkenin gerici karanlığa mahkum edilmek istenen tüm çocukları ve kadınları adına buradayız. Buradayız çünkü; bizlere kapatılan bu duruşma salonundan, hiçbir kız çocuğunun, kadının hayatının tarikatların eline bırakılmayacağı kararının çıkmasını, faillerin gereken cezayı aldıklarının ilan edilmesini bekliyoruz” dedi.

Kumuz açıklamaya şöyle devam etti: “Yargı mensuplarına da sesleniyoruz; bu karanlığın, bu gericiliğin parçası haline gelmeyin! Adalet bekleyen kadınların, çocukların sesine kulak verin. 6284 sayılı Kanun’un, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin tartışmaya açılacağını, medeni haklarımızın gasbı için şer ittifaklarının hazırda beklediğini unutmayın! Bu şer ittifakının gericiliğine payanda olmayın!”

"KARMA EĞİTİMİ HEDEF ALMAK YERİNE ÇOCUKLARI NEDEN KORUMADIĞINIZI AÇIKLAYIN"

“Cumhur İttifakının Milli eğitim bakanına bakın! Karma eğitimi tehdit ediyor. Siz önce okul çağında olup da okula gitmeyen çocukları neden takip etmediğinizi açıklayın! Okula gönderilmeyen, tarikatların yurtlarında işkence gören çocukları neden korumadığınızı, çocuk istismarlarının üzerini örten bürokratların arkasını neden kolladığınızı, sizin sorumluluğunuzda olan çocukları neden korumadığınızı açıklayın. Siz önce bize beslenme çantası boş diye açlıktan sınıflarda bayılan, çocukların açlığının hesabını verin!"

"BU MÜCADELEYİ HEP BİRLİKTE GÜÇLENDİRELİM"

"Torba yasaya sokuşturdukları infaz yasasıyla kadın katillerine, şiddet faillerine, çocuk istismarcılarına açıkça af getiriyorlar! Affınızı da torba yasanızı da alın başınıza çalın. Biz buradayız! Tüm kız kardeşlerimize çağrımızdır; bu mücadeleyi ülkenin her yerinde güçlendirelim. Bugünümüzü, yarınımızı mahkum etmek istedikleri sömürü ve tarikat karanlığını hep birlikte yıkalım!"

KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ: GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYEN TÜM KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANSIN

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı yapan Tülay Korkutan ise şunları söyledi: “Biz kadınlar, erkek adalet değil, gerçek adalet demek için buradayız. Bu davanın takipçisiyiz ve biliyoruz ki birlikte güçlüyüz. Sadece suçun birinci dereceden failleri değil görevini yerine getirmeyen tüm kamu yetkilileri de hesap verene kadar ses çıkarmaya devam edeceğiz. Görevi istismarı önlemek olanların “ama biz koruma kararı almıştık” diyerek işin içinden çıkmasını kabul etmiyoruz. Erkekler istismar ediyor, yeri geliyor adına “evlilik” diyor; bu istismara aileler, toplum, dini vakıflar, yargı ve bütün kurumlarıyla devlet ortak oluyor. Artık yeter! Biz kadınlar, LGBTİ+’lar birbirimize, mücadelemize güveniyoruz. Tüm çocukların yoksulluktan uzak, eşit ve özgür yaşayabileceği bir dünya için isyanımız. Bu isyan hepimizin.”

KCDP: H.K.G. İSTİSMARA MARUZ BIRAKILIRKEN BAKANLIKLAR NEREDEYDİ?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Kadın Meclisleri adına konuşan Fidan Ataselim de H.K.G.’nin yıllarca sistematik bir biçimde istismara maruz bırakıldığını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: “Kamu kurumlarına başvurdu geri çevrildi, organize olmuş bir şekilde kardeşimizin başvuruları reddedildi hatta üzeri örtüldü. Ancak bugün kardeşimizin sesini hep birlikte duyuyoruz ve bu bir davaya dönüşmüş durumda. Bütün bu sürecin sebebi elbette bir iki kişi değil” dedi. Yakın zamanda karma eğitime ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim Bakanına da seslenen Ataselim sözlerini şöyle sürdürdü: “Kız okulları tamamen bir aldatmaca. H.K.G.’nin ailesi onu okula göndermediğinde bakan neredeydi? Şu an kız çocuklarını okula göndermeyen velilerle ilgili ne yaptılar? H.K.G. kamu kurumlarına başvurduğu zaman bakan neredeydi, devlet yetkileri neredeydi, bakanlıklar neredeydi? Yoklardı demiyoruz varlardı ve bütün bu meselenin üzerine örtüler. Şimdi de çıkmış toplumda bir tür ayrışma yaratacak zemini yaratmaya çalışıyorlar. Ancak bizler varız ve mücadelemizle hiçbir kadının, çocuğunun asla yalnız yürümemesi için, geleceği için, eşit, özgürlük yaşamak için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

SOL FEMİNİST HAREKET: ÇOCUKLARIN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

“Binlerce H.K.G’nin tarikat ve cemaatlerin karanlığında olduğunu biliyoruz.H.K.G. sadece onlardan biri. Bugün kız çocuklarının okuması için yaptıkları sahtekarca açıklamaların biliyoruz. Çocukların sözcüsü olmaya devam edeceğiz, tarikatların cemaatlerin kapatılmasını ısrarla talep etmeye devam edeceğiz, H.K.G. ve çocukların yanında olmayı sürdüreceğiz.”

TİP’Lİ KADINLAR: ORTA ÇAĞ KARANLIĞINA AİT SÖYLEMLERİNİZDEN VAZGEÇİN

“Çanak tuttuğunuz bu düzeni, bu düzenin icracıların istediğiniz kadar saklamaya, aklamaya çalışın. Bizler bir adım dahi geri atmayacağız. Dün nasıl bu sürecin takipçisiysek aynı şekilde yine takipçisi olmaya devam edeceğiz. TİP’li Kadınlar olarak laiklikten, bilimsel ve çağdaş eğitimden vazgeçmiyoruz. ÇEDES gibi ucube, anayasaya aykırı, bilimsel eğitime aykırı uygulamalardan, Orta Çağ karanlığına ait söylemlerinizden vazgeçmeniz için sizi uyarıyoruz, mücadelemiz devam edecek."

ESENYALI KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ:

“6 yaşındaki bir kız çocuğunun tarikatlar eliyle evlendirilmesi, bu ülkede ne çocukların ne de kadınların güven altında olmadığı anlamına gelir. Bugün Mecliste bu karanlık düşünceleri devam ettiriyorlar ve dünkünden daha fazlalar. Devletin olanaklarını ve politik güçlerini buraya harcıyorlar. Tıpkı karma eğitimi gündeme getirdikleri gibi. Bizler de Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak örgütlü mücadelemize sahip çıkacağız.”

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Timur Soykan, 3 Aralık'ta Birgün'deki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında..." başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi 2002'de altı yaşındayken imam nikahıyla "evlendirdiğini" ve yıllar süren cinsel istismar sürecine maruz bırakıldığını yazmıştı.

Soykan, daha sonra yazdığı "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.'nin savcılığa çocukken imam nikahı kıyıldığının kanıtı olarak sunduğu fotoğrafları yayımlamıştı. Gelişmeye başta kadın örgütleri ve siyasi partilere olmak üzere pek çok kurumdan ve kamuoyundan tepki yağdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müdahil olduğunu açıkladı.

Tarikataki istismar olayına dair hazırlanan iddianame kabul edildi. H.K.G ile evlenen Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi.

Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel tepkiler üzerine, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla gözaltına alındı ve tutuklandı.

30 Ocak'ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verdi. 27 Şubat'ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmasını istedi.

31 Mart'ta görülen davadan karar çıkması bekleniyordu ancak duruşma 5 Haziran'a ertelendi. Duruşmada tanıkların dinlendiği öğrenildi. Mahkeme, bir tanığın daha dinlenmesi yönündeki isteği kabul ederek davayı erteledi. 5 Haziran'daki duruşmada ise Savcılık, esas hakkında mütalaa vermek için süre istedi. Mahkeme, Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli'nin tutukluluğun devamına karar vererek davayı 17 Temmuz'a erteledi. Anne Fatıma Gümüşel ise tutuksuz yargılanmaya devam ediyor. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.