banner16

Erdoğan'dan Körfez ülkelerine ziyareti öncesi açıklama: Kapı açık, Esed'le görüşürüz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerine ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu. 

17 Temmuz 2023
Erdoğan'dan Körfez ülkelerine ziyareti öncesi açıklama: Kapı açık, Esed'le görüşürüz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın, işgalden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'nı durdurma kararına ilişkin olarak, “Temennimiz tahıl anlaşmasının devam etmesi. Dostum Putin’in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum” dedi. Erdoğan, Körfez ülkelerine gerçekleştireceği ziyaretten döner dönmez Putin ile görüşeceğini açıkladı.

Suriye ile ilişkilere de değinen Erdoğan, "Bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Biz Esad’la görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Bütün mesele onların bize yaklaşım tarzı. Suriye’de Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Körfez ülkelerine ziyareti öncesinde konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizde son dönemde önemli mesafeler katettik. Deprem sonrasında kardeşlerimizin maddi manevi desteğini yanımızda gördük.

"Gündemimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak"

"Bu sene hem Katar hem de BAE ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50. yıl dönümünü kutluyoruz. Suudi Arabistan'la diplomatik ilişkilerimiz de 1959'da tesis edilmişti. İlişkileri geniş bir işbirliğine yaymayı hedefliyoruz. Ziyaretlerimi esnasında öncelikli gündemimiz, bu ülkelerle önümüzdeki günlerde yürüteceğimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak. Kazan-kazan anlayışıyla neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Körfez ülkeleriyle ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Düzenlenecek iş forumlarıyla bu rakamı çok daha ileriye taşımanın yollarını arayacağız. Özellikle İslam dünyasında yaşanan krizler, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasıdan yakın istişare ve işbirliğini gerekli kılıyor. Ziyaretlerimiz sırasında kardeş ülkelere nasıl yardımcı olacağımızı da konuşma fırsatı bulacağız.

"Suudi Arabistan ticaret, yatırımlar, müteahhitlik hizmetleri gibi alanlarda özel bir konuma sahip. Müteahhitlerimizin son 20 yılda Suudi Arabistan'da üstlendiği projelerin toplam rakamı yaklaşık 25 milyar dolardır. Suudi Arabistan'ın büyük çaplı projelerinde Türk firmalarının daha fazla rol oynamasını arzu ediyoruz. 

"Suudi Arabistan makamları depremzede vatandaşlarımızın HAC vazifesini yerine getirebilmesi için ülkemize ilave kota sağladığı gibi organizasyondaki başarısı sebebiyle de Diyanet İşleri Başkanlığımız orada ödül almaya hak kazandı. Kendilerine verdikleri ilave kota için müteşekkir olduğumuzu ifade ediyorum. 

"Katar'la ilişkilerimiz mükemmel seyrediyor"

"Cidde'nin ardından stratejik ortağımız dost ve kardeş Katar'ı ziyaret edeceğiz. İlişkilerimiz  her düzeyde mükemmel şekilde seyrediyor. Ziyaretimiz vesilesiyle ikili münasebetlerimizin yanı sıra bölgesel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunacağız.

BAE açıklaması

"Körfez turumuzun son durağı BAE olacak. BAE Körfez bölgesinde ticaretimizin son dönemde en yüksek seyrettiği ülkedir. Bu rakamı iki ülkenin gerçek potansiyeline yaraşır seviyeye çıkarmak istiyoruz. 

Ziyaret edilecek ülkelere hediye TOGG

"Bu üç ülkeyi ziyaretimizde ayrıca Türkiye’nin gurur kaynağı olan elektrikli otomobilimiz TOGG’un muhataplarımıza hediye olarak verilmesi teşkil edilecek.

"Kıbrıs barış Harekâtı'nın 49. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenecek 20 Temmuz Barış ve özGÜRLÜK Bayramı törenlerine katılacağız. Ziyaretim sebebiyle Ersin Tatar ile bir araya gelerek KKTC ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi amacıyla atılması gereken adımları ele alacağız. 

Tahıl Koridoru açıklaması

"(Tahıl koridoru) Biliyorsunuz Rusya Ukrayna arasındaki çatışmaların daha fazla drama yol açmaması için yoğun acaba harcıyoruz. İlk günden itibaren savaşın kazanını barışın kaybedeni olmaz diyoruz. 1.  Yılına girmek üzere olduğumuz Karadeniz girişimi insani muhalazaların çatışma dinamiklerine galebe çaldığını ispatlayan bir projedir. Bu gelişim önemli bir diplomatik bir başarı olarak şimdiden tarihe geçmiştir. Gelişim sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi. Böylece gelir seviyesi düşük birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmesinin önüne geçildi. Karadeniz girişiminin devam etmesine atfettiğimiz önemi farklı vesilelerle dile getirdik. Bu amaçla diplomatik gayretlerimizi son günlerde yoğunlaştırdık, girişimin bu noktaya gelmesine katkıda bulunan ilgili tüm taraflara tekrar teşekkür ediyorum. Bugün yapılan açıklamaya rağmen Rusya federasyonu devlet başkanı dostum Putin’in bu insanı köprünün devamını istediğine inanıyorum.

Ve bu arada Dışişleri Bakanım muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Biz de seyahatten döner dönmez Sayın Putin ile ben de görüşmelerimi yapacağım. Kendisiyle ağustos ayında ülkemizde bir araya geldiğimizde tüm bu hususları görüşme fırsatını da bulacağız. Ayrıca Rus tahıl ve gübresinin sevkinin önünün açılması noktasında nasıl hareket edebileceğimizi de istişare edeceğiz.

Orman yangınları: Rusya'dan Antonov uçaklardan temin etme yoluna gideceğiz

"(Orman yangınları) Bu arada, maalesef yangınlar ülkemizi yine sarmış durumda. Ağırlıklı olarak gerek Muğla gerek Mersin gerek Çanakkale bütün buralarda 5 ayrı noktada yangınlar oldu. Bunlar büyük oranda kontrol altına alındı. Ben İçişleri Bakanımla, Orman Bakanımla görüşmelerimi yaptım. Onlar da yoğun çalışıyorlar. Bütün gece görüşlü helikopter, uçaklarımız yoğun çalışma içerisinde. Rusya ile görüşme yapıp, yangın söndürmede, Antonov, büyük gövdeli uçaklardan temin etme yoluna gideceğiz.

"Deprem bölgesinde çadırların yerine konteyner yerleştireceğiz"

"(Depremzedeler) Çadırların yerine konteyner yerleştirme çalışmalarına başlıyoruz. İnşallah tamamıyla çadırların yerlerine konteyner yerleştirelim diyoruz. Kalıcı konutların inşası bir taraftan devam ediyor. Biz böyle de olsa hiç olmazsa konteynerle çadırları değiştirelim, artık çadır bu bölgelerde kalmasın.

BOTAŞ açıklaması

"Bazı cambazların söylediği gibi BOTAŞ’ı satıyorlar, şu oluyor bu oluyor, böyle bir şey yok. Biz neyin satılıp neyin satılmayacağınız çok iyi biliriz.

"Belki ağustosu beklemeden Putin’le bir telefon görüşmesiyle adımlarımızı atarız"

"İstanbul’da tahıl koridoruyla ilgili süreci yürüten bir ekip var fakat biz bugün gerek dışişleri bakanım muhatabıyla bir görüşme yapacak. Bu görüşmeyle birlikte temenni ediyorum ki süratle bir mesafe alırız ve aralık vermeden yolumuza devam ederiz. Belki bu arada bizler ağustosu beklemeden Sayın Putin’le de  bir telefon görüşmesiyle adımlarımızı atarız.

Suriye: Kapı açık, Esed'le görüşürüz

"(Türkiye-Suriye normalleşme adımları) Bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Dörtlü zirvelerle ilgili de biz hem bu zirveler yapılsın ama biz Beşşar Esad'la da görüşme noktasında kapalı değiliz. Görüşürüz. Bütün mesele onların bize yaklaşım tarzı. Suriye’de Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.