banner16

Euro 30 lira sınırına dayandı

Euro/TL, 2023'te yüzde 45,9 oranında yükseldi. 

13 Temmuz 2023
Euro 30 lira sınırına dayandı

Euro/TL kuru, bu sabah 29,65 seviyesini görerek rekor kırdı.

Dolar kuru yatay seyirle 26,15 lira seviyesinden işlem görüyor. Kurun bu sabah çıktığı en yüksek değer 26,17, en düşüğü ise 26,12 lira seviyesi oldu.

Euro kuru ise önceki kapanışına göre yüzde 0,32 yükselerek 29,17 liradan fiyatlanıyor. Euro/TL, sabah saatlerinde 29,65 görerek rekor kırmıştı.

Euro/TL, bu yıl yüzde 45,94 oranında yükseldi.

Euro/dolar paritesi yüzde 0,07'lik artışla 1,11 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi ise 100,56'ya geriledi. Üst üste 6 gündür gerileyen dolar endeksi, Nisan 2022 sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Yurt dışı gündem

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika alanını genişletmesiyle pozitif bir seyir izliyor.

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler, ülke ekonomisinde yumuşak iniş yapılabileceği ihtimallerini öne çıkarmaya devam ediyor.

Dün ülkede açıklanan verilere göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. Üst üste 12 ayda yavaşlama kaydeden yıllık enflasyon, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylece para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ay politika faizini 25 baz puan artırmasının ardından "şahin" adımlarına son verebileceği öngörüleri güçlendi.

Analistler, Banka'nın sıkılaştırıcı para politikalarında sona yaklaştığına yönelik fiyatlamaların öne çıkmasıyla risk iştahının arttığını ifade etti.

Yurt içi gündem

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını desteklemeye devam edeceğinden ve F-16 savaş uçaklarını satabileceklerinden emin olduğunu belirtti.

Söz konusu gelişmelerle Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) düşüş eğilimini üst üste dördüncü işlem gününe taşırken, dün 441 baz puana indi.

Öte yandan, dün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 5 kişiye 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verdi.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ABD'de ÜFE ve haftalık işsizlik verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.400 ve 6.600 seviyelerinin direnç, 6.200 ve 6.100 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Günün veri akışı

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

12.00 Euro Bölgesi, mayıs ayı sanayi üretimi

15.30 ABD, haziran ayı ÜFE

21.00 ABD, haziran ayı hazine bütçe dengesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.