banner16

İsveç bir kişiyi Türkiye'ye iade edecek

NATO'ya katılımı gündemde olan İsveç, uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen ve PKK'yı desteklediğini dile getiren bir adamı Türkiye'ye iade etmeyi kabul etti.  

13 Haziran 2023
İsveç bir kişiyi Türkiye'ye iade edecek

AFP'ye konuşan İsveç Adalet Bakanlığı yetkilisi Ashraf Ahmed, "İsveç hükümeti, 35 yaşında bir Türk vatandaşının iadesini kabul etme kararı aldı" dedi.

Karar, Mayıs ayında Yüksek Mahkeme'nin adamın Türkiye'ye iadesinin önünü açmasının ardından verildi. AFP, adamın Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle hapis cezası çekmesinin beklendiğini belirtti.

İsveç Yüksek Mahkemesi'ne göre iadesine izin verilen kişi 2014'te esrar taşıdığı gerekçesiyle Türkiye'de 4 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Şartlı tahliyeyle serbest bırakılan adamın İsveç'e yerleştiği, ancak geçen Ağustos ayında Türk savcıların talebiyle tekrar tutuklandığını ifade edildi.

AFP'nin aktardığına göre savcıların talebine karşı çıkan adam, HDP ile bağlantıları ve PKK'ya destek verdiği için Türkiye'nin kendisinin tutuklanmasını istediğini iddia etti. 

Yüksek Mahkeme, Türk savcılara tutuklama kararında "terör organizasyonlarıyla bağlantı" ve "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlaması olup olmadığını sorduklarını ve "hayır" yanıtını aldıklarını belirtti. 

Finlandiya 4 Nisan'da NATO'nun 31. üyesi olurken Türkiye, İsveç'in üyeliğine karşı çıkmaya devam ediyor. Ankara, İsveç'in teröristler için sığınacak bir liman haline geldiğini iddia ediyor.

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı çarşamba günü Ankara'da yapılacakk.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50