banner16

İsveç'in üyeliği karşılığı F-16 pazarlığında son perde

ABD Büyükelçisi Flake, resmi bildirim için Türkiye'nin İsveç kararını Washington'a teslim etmesini beklediklerini belirtti. 

25 Ocak 2024
İsveç'in üyeliği karşılığı F-16 pazarlığında son perde

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini resmen onayladığını Washington'a bildirdiği anda Dışişleri Bakanlığı'nın F-16 satışı için Kongre'ye resmi bildirim yapacağını ifade etti. 

Reuters'a konuşan Flake, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğine desteğini resmiyete dökmeden, Washington'un F-16 savaş uçaklarının ve modernizasyon kitlerinin Ankara'ya satışı için adım atmayacağının sinyallerini verdi. İsveç'in NATO üyeliği TBMM'den geçse de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan henüz kararı imzalamadı ve katılım dosyaları Washington'a sunulmadı. 

Flake, Washington'ın Kongre'ye resmi bildirim için bu adımları beklediğini ifade etti. Büyükelçi, resmi karar Washington'a sunulur sunulmaz ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 20 milyar dolarlık satış için Kongre'ye resmi bildirim yapacağını söyledi.

Flake, Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde karara imzayı atacağını düşündüğünü ifade etti. Erdoğan'ın imzasından sonra karar Resmi Gazete'de yayımlanacak ve katılım için gerekli dosyalar NATO'yu temsilen Washington'a verilebilecek. 

ABD Büyükelçisi, "TBMM'nin verdiği karara bakılınca Türkiye'nin beklemesi için bir sebep görmüyorum" dedi.

Flake, "Karar Washington'a sunulur sunulmaz (F-16'lar için) resmi bildirim yapılacak" dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden, dün Kongre'ye Türkiye'ye F-16 ve modernizasyon kiti satışını desteklediğini bildiren bir mektup yolladı. Bu mektup, resmi bildirimin yapıldığı anlamına gelmiyor. Dışişleri Bakanlığı resmi bildirimi yaptıktan sonra Kongre'nin itiraz için 15 günü olacak. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50