banner16

DİSK'ten açıklanan asgari ücrete tepki

"Resmi enflasyon rakamına göre belirlenen bir asgari ücret kabul edilemez" diyen DİSK Başkanı Çerkezoğlu,: belirlenen rakamın açlık sınırının, "biraz" üzerinde olduğunu söyledi 

22 Aralık 2022
DİSK'ten açıklanan asgari ücrete tepki

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 8 bin 506 TL olarak belirlenen asgari ücret rakamı için, "Resmi enflasyon rakamına göre belirlenen bir asgari ücret kabul edilemez" dedi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Çerkezoğlu,  asgari ücret için "Şu an dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcanası anlamına gelen açlık sınırının birazcık üzerinde bir asgari ücret belirlenmiş oldu. Yani şu an açlık sınırı 7 bin 800 lira. Yoksulluk sınırını dikkate almayan bir asgari ücret belirmesinin milyonlarca işçiyi ailesi ile birlikte yoksulluğa mahkûm etmek zorunda bıraktığını ifade etmiştik" dedi.

Çerkezoğlu, resmi verilere göre belirlenen asgari ücretin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Gerçek enflasyon karşısında asgari ücretin kaybının belirlenmesi gerekirdi. Belirlenen bu rakam 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması olan açlık sınırının biraz üzerinde olan bir rakamdır" ifadelerini kullandı.

Uluslararası standartlara aykırı

Asgari ücretin yaygınlığına değinen Çerkezoğlu, "Asgari ücret, Türkiye’de önemli. Her iki kişiden birinin ailesi ile sürdürmek zorunda olduğu bir ücreti konuşuyoruz. İşçilerin talebi göze alınmadan Cumhurbaşkanı, hükümet ve işveren tarafından belirlenen bir asgari ücret ile karşı karşıyayız" diye konuştu. 

Çerkezoğlu,  "Türkiye’de uluslararası standartlara aykırı bir biçimde tek bir işçi üzerinden asgari ücret belirleniyor. Oysa Türkiye’de kaç kişi tek başına yaşıyor. İşçilerin ailesi ile birlikte geçinebileceği bir asgari ücretin belirlenmesi gerekirdi. Bu kriterler ile DİSK olarak asgari ücreti, 13 bin 200 olarak açıkladık. DİSK olarak enflasyon tek haneliye düşene kadar enflasyonun yılda dört kez düzenlenmesini öneriyoruz" dedi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.