banner16

Erdoğan: Yoğunlaşan bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından yaptığı açıklamada, " Yoğunlaşan bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız" dedi. 

16 Ağustos 2021
Erdoğan: Yoğunlaşan bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban güçlerinin Afganistan'a girmesinin ardından, "Türkiye olarak İran üzerinden gerçekleşen ve giderek yoğunlaşan bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.

"Afganistan'a barış ve istikrarın gelmesi konusunda Pakistan'a hayati görevler düşüyor" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Yeni bir göç dalgasını tetiklemesini ancak bu şekilde ortadan kaldırabiliriz" diye konuştu.

Erdoğan, 11 Ağustos'ta Kanal D ve CNN TÜRK ortak yayınında yaptığı açıklamada, “Sosyal medyada birilerinin abarttığı şekilde sınırlarımızdan düzensiz göç akını söz konusu değil” demişti. Erdoğan, "Herkes bilsin ki, Türkiye yol geçen hanı değildir. Sosyal medyada birilerinin abarttığı şekilde söz konusu değil. O duvarları, surları boşuna mı örüyoruz?" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda, Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1. Gemi Denize İniş ve Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi 1. Gemi Saç Kesim Töreni'ne katıldı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıklanlar şöyle:

"Şubat 2020'de gerçekleştirilen konsey toplantısında ilişkilerimiz tekrar ele alındı. Salgına rağmen, ülkemizde düzenleyeceğimiz bir sonraki toplantı için hazırlık yapıyoruz. Pakistan ile ortak gündemimizi geliştirmenin çabası içindeyiz. Savunma sanayindeki ortaklığımızı daha da ilerletme konusunda mutabıkız. Pakistan ile güçlü siyasi ilişkilerimiz ve savunma sanayisindeki ilişkilerimizin ticarete de yansımasını istiyoruz. Bir yol haritasında Şubat 2020'de imzaladık. Kurumlarımız bu eylem planının hayata geçirilmesi için çalışmalara devam ediyor.

Salgına rağmen ikili ticaret hacmimizde düşüş yaşamamız da bir kazanımdır. Bu rakamı yükselteceğiz. Pakistan güney Asya'da barışın tesisi için kritik rol üstlenmektedir. Sorunlara bulunacak çözümler ancak Pakistan'ın desteğiyle hayata geçirilebilir.

'AFGANİSTAN KONUSUNDA PAKİSTAN'A HAYATİ GÖREVLER DÜŞÜYOR'

Afganistan'a barış ve istikrarın gelmesi konusunda Pakistan'a hayati görevler düşüyor. Yeni bir göç dalgasını tetiklemesini ancak bu şekilde ortadan kaldırabiliriz. Türkiye olarak İran üzerinden gerçekleşen bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız. Afganistan'ın istikrara kavuşması için çaba göstermeye devam edeceğiz. Pakistan ile işbirliğini artırarak sürdürmemiz gerekiyor. Elimizdeki tüm imkanları seferber etmekte kararlıyız."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.