Libya’da şehit olan MİT görevlisinin kimliğini açıkladıkları gerekçesiyle "Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarının ve ailelerinin kimlik, görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri yayımlamak, yaymak ve açıklamak" suçlamasıyla 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 7 gazeteci ve Manisa Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi E. E. bugün İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.
Tutuklu gazeteciler Oda TV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Oda TV muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser mahkeme salonundaki yerini alırken, tutuksuz yargılanan belediye görevlisi E. E. Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Gazeteci Erk Acarer ise yurt dışında olduğu için duruşmaya gelmedi.
Gazeteci Murat Ağırel mahkemede yaptığı savunmada, kendisi hakkında Twitter paylaşımı gerekçesiyle dava açıldığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu paylaşımı yapmamda ki gayem şehitlerimizin şahadetini yüceltmek ve bu kahraman vatan evlatlarının hak ettiği ilgiyi ulaşmasını sağlamaktı. Düşünsenize bu topraklar uğruna can veren yiğitlerimizden ‘tane’ diye bahsedilip geçiştiriliyor, tören dahi yapılmıyor. Hangi Türk evladı bunu kabul eder. Amacım bunları dile getirip şehitlerimizi yâd etmekti. Başka bir amacım, düşüncem, kastım yoktu. Gazetecilik refleksi ile şehit olmuş askerlerimizin, kahramanlarımızın ‘tane’ diye nitelendirilmesine, törensiz defnedilmesine binlerce kişi gibi tepki vermek ve şehitlerimizin hakkındaki doğru bilgiyi paylaşarak şahadetlerini yüceltmekti.”
“Sizi anlattığım haberleri sosyal medyadan derlemem ve şehitlerimiz hakkında paylaşım yapmam toplam 50-60 dakika içerisinde gerçekleşmiş ve sadece 43 dakika aktif kalmıştır. Sonrasında hesabımı ele geçirenler tarafından paylaşım kaldırıldı.”
‘İNSANLARIN İLK AKLINA GELEN ASKERDİR’
Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, 23-24 Şubat tarihlerinde yayınlanan haberler nedeniyle suçlandıklarını hatırlatarak, “Bu haber özel bir kasıtla değil, haber verme saikiyle, çok sayıda haberler derlenerek yapılmıştır. Açık kaynaklardan elde edilmiştir bu haberin içeriği. Haberde yaşamını yitiren kişinin MİT mensubu olduğu yazılmamıştır. Haberin içeriği daha önce yayımlanan haberlerden derlenmiştir. Bu suçlamaların hukuki ve maddi dayanağı da yoktur” dedi. Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, medyanın yüzde 95’nin AKP’nin kontrolü altında olduğunu vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı Libya’da çıkar birkaç tane şehidimiz var diye sorarsa, insanlar sorar kim bu diye? Yurt dışındaysa akla ilk gelen askerdir. Gazetecinin açık kaynaklarla haber yapması suç mudur? Benim bu haberi yapmam için bir yerden talimat almam gerekmez. Bu süreçte kimse bu insanların MİT mensubu olduğunu bilmiyor. Açık kaynaklarda böyle bir bilgi yok” diye konuştu.
‘KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEK İÇİN YAPTIM’
ODA TV muhabiri Hülya Kılınç, sadece kamuoyunu bilgilendirmek için haberi hazırladığına dikkat çekerek, “20 yıllık gazeteciyim. Daha önce de defalarca şehit cenazesi haberi yaptım. Hazırladığım haberde; şehidin kimliğini, ailesini, görevini ve diğer MİT personelini deşifre etmedim. Şehidin ailesinin ve akrabalarının incinmemesi için hem haber öncesi görüşmemde, hem de haberi hazırlarken çok dikkat ettim” dedi ve ekledi: “Teşkilat Başkanı yazılı çelenk haberin yayınlandığı 3 Mart 2020 tarihinden çok önce sosyal medyada yer almıştır. Bu fotoğrafın haber değeri vardır.”
‘TARİH TEKERRÜR EDİYOR’
Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan 9 yıl önce de tutuklandığını hatırlatarak, FETÖ’cülerin bu operasyonu gerçekleştirdiğini açıkladı ve şunları söyledi: “9 yıl önceki Oda TV davasında; Fethullahçılar bilgisayarımıza MİT belgelerinin yanı sıra sahte dokümanlar da yerleştirmişti. Kendi yazdıkları gerçek dışı örgüt talimatları üzerinden, haberlerimiz suç olarak gösterilmişti. Tarihin tekerrürüne bakın ki; o davada ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ ile suçlanmama delil neydi biliyor musunuz? Oda TV’de yaptığımız şehit cenazesi haberleri. Aradan 9 yıl geçti, ben yine şehit cenazesi haberi ile tutukluyum. Neyse ki; Fethullahçılar gibi bilgisayarıma belge yüklemediler, direkt haberi suç delili yaptılar, diye sevinmeli miyim üzülmeli miyim?”