banner16

İliç faciasının ardından kritik isimler görevden alındı

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararname ile kamu kurumları ve bakanlıklarda dikkat çekici değişiklikler yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamede, özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki MTA ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüklerinden beş üst düzey yöneticinin görevden alınması öne çıktı. 

23 Şubat 2024
İliç faciasının ardından kritik isimler görevden alındı

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen ve tüm ülkenin yüreğini dağlayan maden faciasının yankıları sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kamu kurumları ve bakanlıklar bünyesinde gerçekleştirilen kritik değişiklikler dikkat çekiyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararnameyle, özellikle madencilik sektörünün kalbi sayılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki üst düzey yönetimde büyük bir revizyona gidildi. İliç'teki felaketin ardından gelen bu hamle, Maden Tetkik ve Arama (MTA) ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüklerinde yaşanan görevden almalarla kamuoyunun dikkatini çekti ve facianın ardından atılan adımların bir göstergesi olarak yorumlandı.

2013'TE FAY HATTINI GÖSTEREN HARİTA 2023'TE SİLİNMİŞTİ

Bu önemli karar, İliç'teki maden faciasının 11. gününde geldi. Facia, MTA'nın daha önce yayımladığı ve sonradan güncellenen fay hattı haritalarının kamuoyunda tartışılmasına neden olmuştu. 2013 yılında fay hattını gösteren haritanın 2023 versiyonunda silinmiş olması dikkatleri üzerine çekmişti.

Görevden alınan isimler arasında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Kandemir, MTA Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Aydındağ ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcıları Kazım Özgür, Bayram Arı ile Sami Sarıyıldız bulunuyor. Bu görevden almaların yanı sıra, Ercan Demiryürek MTA Genel Müdür Yardımcılığına, Mehmet Ali Özen ise Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcılığına atandı.

ADALET BAKANLIĞI'NA ÜST DÜZEY ATAMA

Kararnamede ayrıca, Adalet Bakan Yardımcılığına Hurşit Yıldırım, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Ahmet Türkoğlu, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığına Hasan Kaymak, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğüne Ekrem Candan ve Devlet Demir Yolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğüne Veysi Kurt'un atanması gibi önemli atamalar da yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne yapımcı-senarist Birol Güven'in getirilmesi ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne Kadir Gurbetçi'nin atanması gibi diğer önemli atamalar da kararnamede dikkat çeken diğer maddeler arasında yer aldı.

Bu kararlar, kamu kurumlarında üst düzeydeki yöneticilik pozisyonlarında yapılan değişikliklerin yanı sıra, İliç maden faciası sonrası yapılan görevden almalarla kamuoyunun dikkatini çekti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.