banner16

Almanya'da tüm bakanlıkların bütçeleri donduruldu

Maliye Bakanlığı, başlangıçta sadece iklim ve dönüşüm fonuna uygulanan bütçenin dondurulmasını federal bütçenin büyük bir kısmına kadar genişletiyor. 

21 Kasım 2023
Almanya'da tüm bakanlıkların bütçeleri donduruldu

Almanya Anayasa Mahkemesi'nin borç frenine ilişkin kararının ardından Alman koalisyon hükümetinin bütçe krizi giderek daha dramatik hale geliyor.

Federal Anayasa Mahkemesi'nin iklim fonuna ilişkin kararının bir sonucu olarak, Federal Maliye Bakanlığı tüm federal bütçenin bazı bölümlerinin harcamalarının dondurulmasına karar verdi.

Kararın açıklandığı gün Maliye Bakanı Christian Lindner, yalnızca iklim fonuna yönelik bütçenin dondurulması talimatını verdi ancak devamında kapsamı genişletildi.

ARTI49'un haberine göre Alman basını Bütçe Bakanı Werner Gatzer'in tüm federal bakanlıklara ve Şansölyeliğe yazdığı bir mektuptan alıntılar yaptı. Mektupta, "Gelecek mali yıllara yönelik daha fazla ön yükten kaçınmak amacıyla, 2023 federal bütçesinin 04 ila 17 ve 23 ila 60 numaralı bireysel planlarında belirtilen ve halen mevcut olan tüm taahhüt yetkilerini derhal geçerli olmak üzere bloke etmeyi planlıyorum." ifadeleri yer alıyordu.

BİREYSEL BÜTÇELER ETKİLENECEK

Mektupta bahsedilen bireysel planlardan tüm bakanlıkların bireysel bütçeleri etkileniyor. Bireysel plan 60, iklim ve dönüşüm fonunu ve enerji fiyatlarını düşürmeye yönelik 200 milyar Euro'luk savunma şemsiyesini içeriyor. Listeye göre Federal Cumhurbaşkanı, Federal Meclis, Federal Konsey ve Federal Anayasa Mahkemesi gibi anayasal organlar kapsam dışında.

Mevcut yükümlülüklerin yerine getirilmeye devam edileceği ancak yeni yükümlülükler getirilemeyeceği söylendi. “İstisnai durumlarda taahhüt yetkilerindeki bloke kaldırılabilir.” ifadeleri kullanıldı.

60 MİLYAR EUROLUK MALİ AÇIK

Almanya Anayasa Mahkemesi, 15 Ekim'de, Alman koalisyon hükümetinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminden kalma 60 milyar avroluk kullanılmamış krediyi bir iklim fonuna aktarma kararının anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

Mahkeme, ülkenin borç frenindeki istisnaların ihlali nedeniyle 2021 yılı ikinci ek bütçesinin anayasaya aykırı ve geçersiz olduğunu ilan etmişti.

Alman hükümeti, 2021'deki bütçe değişikliğiyle Kovid-19 salgını tedbirlerine yönelik 60 milyar avro tutarındaki kullanılmayan krediyi İklim ve Dönüşüm Fonu'na (KTF) aktarmaya karar vermişti.

Mahkemenin kararında, ilk olarak borç tavanının, Kovid-19 krizinde de olduğu gibi ancak acil bir durum olması durumunda aşılabileceği, buna karşın fonların iklim fonuna aktarılmasının bu koşulları karşılamadığı belirtilmişti.

Kovid-19 salgını sırasındaki acil durum nedeniyle Alman federal hükümetinin, borç alımını 60 milyar avro artırmasına karşın Kovid-19 ve sonuçlarıyla başa çıkmak için söz konusu krediye ihtiyaç duyulmadı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümeti, söz konusu krediyi ülkenin İklim ve Dönüşüm Fonu için kullanmak istemişti.

Kararın Almanya'nın 2024 bütçesini etkilemesi bekleniyordu. Karar, hükümetin, artık ek olarak, 60 milyar Euro'yu da hesaba katmasını ve vergi artışlarında hükümet ortakları arasındaki anlaşmazlık nedeniyle başka yerlerdeki harcamaları kısmayı gerektirecek.

Trafik Lambası Koalisyonu, gelen kararla nasıl başa çıkılacağı konusunda mücadele etmeye devam ediyor. SPD, 60 milyar Euro'luk mali açığı kapatmak amacıyla borç freninin askıya alınması yönündeki çağrısını yineledi.

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in de borç freninin destekçisi olmadığı belirtildi.

KOMİTE TOPLANACAK

Salı günü bütçeler Komitesi'nde kısa süreli bir uzman toplantısı yapılacak. Saat 11'den itibaren Anayasa Mahkemesi kararının yasal ve mali sonuçlarını değerlendirilecek. Davet edilenler arasında Alman ekonomi Enstitüsü Başkanı Michael Hüther gibi ekonomistler de var.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50