banner16

Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ilk insani yardım konvoyu girdi

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Mısır'dan Gazze'ye yardım taşıyan 20 kamyonun kuşatma altındaki bölgenin güney kesimine gideceğini söyledi 

21 Ekim 2023
Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ilk insani yardım konvoyu girdi

 

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insani yardımlar Gazze'ye girdi. Bugün, İsrail-Hamas savaşının 15. günü. 

20 kamyonun tamamı Mısır Kızılay'ından Filistin Kızılay'ına gönderilecek

Anlaşma uyarınca bugün sadece 20 kamyonun geçişine izin verilecek ve bunların tamamı Mısır Kızılay'ından Filistin Kızılay'ına gönderilecek. Bir BM yetkilisi bir sonraki konvoyun geçişine Pazartesi gününe kadar izin verilmeyebileceğini söyledi.

İsrail hükümeti daha fazla sevkiyata izin vermeden önce yardım sevkiyatlarının Hamas tarafından ele geçirilmediğine ya da yönlendirilmediğine dair kanıt görmek istiyor.

Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, Refah Sınır Kapısı'ndan yardımları teslim alan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kentin çeşitli bölgelerinde yardımları hak sahiplerine ulaştırmasını beklediklerini söyledi.

Gazze'nin insani, tıbbi ve hizmet ihtiyaçlarının karşılanması için sürekli çalışan güvenli bir koridorun açılmasının önemine vurgu yapan Maruf, koridorun aynı zamanda yaralıların uygun tıbbi bakımı alabilmeleri için çıkışlarına da olanak sağlaması gerektiğini ifade etti.

20 kamyon Gazze için yeterli olacak mı?

15 gündür İsrail tarafından bombardıman altında tutulan Gazze Şeridi için 20 yardım kamyonunun yeterli olmadığı değerlendirmeleri yapılıyor. 

Yardım kuruluşları, abluka altındaki bölgede "feci" bir tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı konusunda uyarıda bulundu. 

BM: Uluslararası toplum onları yüzüstü bırakmaya devam edemez

BM'ye göre gıda ve içme suyu da tehlike altında; sağlık tesisleri, su kuyuları, rezervuarlar ve pompa istasyonları da aralıksız devam eden hava saldırıları nedeniyle zarar görmüş durumda.

Birleşmiş Milletler'in İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, bugünkü yardım konvoyu geçişinin "temel malzemelerin güvenli ve engelsiz bir şekilde sağlanmasına yönelik sürdürülebilir bir çabanın" başlangıcı olacağından "emin" olduğunu söyledi. Ancak Gazze'deki insanlara yeterli yardımın ulaşmasının "kritik" olduğu uyarısında bulundu ve "Uluslararası toplum onları yüzüstü bırakmaya devam edemez" dedi. 

Hagari: Gazze'ye yakıt girmeyecek

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Mısır'dan Gazze'ye yardım taşıyan 20 kamyonun kuşatma altındaki bölgenin güney kesimine gideceğini söyledi.

Ancak "Gazze'ye yakıt girmeyeceğinin" altını çizdi.

Refah sınır kapısının açılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilere konuşan Hagari sadece gıda, su ve tıbbi yardımın Gazze'ye girişine izin verileceğini söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50