banner16

Merdan Yanardağ hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası ve tahliye kararı

Mahkeme, Yanardağ'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti. 

04 Ekim 2023
Merdan Yanardağ hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası ve tahliye kararı

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın 'terör örgütü propagandası' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlarından 101 gündür tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Mahkeme, Yanardağ'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti.

Duruşmada neler yaşandı? 

Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan kalabalık, Merdan Yanardağ'ın serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması yaptı. Açıklamaya siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları destek verdi. Açıklamanın ardından duruşmanın yapılacağı İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçildi.

Mahkeme başkanının sınırlı sayıda kişinin alınması talimatı sebebiyle duruşma salonu önünde kargaşa yaşandı. Bu kargaşa nedeniyle duruşma gecikmeli başladı.

İzdiham nedeniyle 1 saat 20 dakika gecikmeli başlayan duruşmada, Merdan Yanardağ'a ilk söz verildi. "Bu dava Türkiye'nin demokratikleştirilmesi mücadelesi verenlere gözdağıdır" diyen Yanardağ, amacının herhangi bir terör örgütü övmek olmadığını ifade etti.

"Durduk yere Öcalan'ı övmüşüm gibi bir sonuç çıkarıldı"

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre, savcılığın ikinci bir montaj video üreterek suç uydurduğunu ileri süren Yanardağ, "AKP iktidarının izlediği politikaları eleştirdim. Durduk yere Öcalan'ı övmüşüm gibi bir sonuç ortaya çıkarıldı. Beni niye tutukladınız yahu?" dedi.

"Cümleler değil kelimeler bile ortasından koparıldı"

Yanardağ, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun Gazete Duvar'a verdiği söyleşide kullandığı ifadelere yönelik yorum yaptığı için tutuklandığına vurgu yaptı ve trollerin 5 gün boyunca video ürettiğini belirtti. Yanardağ "Her nedense toplum 5 gün infial kapılmamış, o videolar üretildikten sonra infial oluşmuş. Cümleler değil kelimeler bile ortasından koparılmış." dedi.

"Tutuklanma sürecimde Nazi hukuku uygulandı. Ama ben cumhuriyet mahkemelerinden yargılandığıma inanmak istiyorum" diyen Yanardağ, fiilden değil failden yola çıkıldığını belirtti. Yanardağ ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir kısmına düşman hukuku uygulandığına ve millet görülmediğine vurgu yaptı.

Ensarioğlu'nun verdiği söyleşide Abdullah Öcalan'ın Selahattin Demirtaş tarafından tecrite mahkum edildiğini söylediğini iddia eden Yanardağ, Ensarioğlu'nun ayrıca terör örgütü propagandası yaptığını da ileri sürdü ve soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.

Tutuklanmasına gerekçe olan programda Ensarioğlu ile ilgili "Ya Apocu oldu ya da ikinci bir Çözüm Süreci var" dediğini belirten ve daha sonra "İroni yaptım" dediğine vurgu yapan Yanardağ, "Burdaki ironi, Ensarioğlu'nun Apo'cu olmasıydı, yandaş medyaya duyurulur" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı: Ensarioğlu Öcalan'ı çok seviyormuş

Yanardağ, Ensarioğlu'nun geçmişte Öcalan hakkında söylediği sözleri hatırlatırken mahkeme başkanı araya girdi ve "Ensarioğlu Öcalan'ı çok seviyormuş" dedi.

Ergenekon soruşturmalarında da tutuklandığını belirten Yanardağ, "O dönem cumhuriyetin savcısı mısın cemaatin savcısı mısın diye sordum. Bu savcılar sahte de olsa delil üretmeye çalışıyordu" ifadelerini kullandı.

Yanardağ, davanın düşürülmesini talep etti 

Yanardağ, son olarak davanın düşürülmesini, tahliye edilmeyi ve beraatını talep etti. Mahkeme başkanı, hakkında paylaşımlar yapan troller hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Yanardağ'a destek vererek. "Keşke... Bir çalışma yapsınlar. Bizi de kurtarsınlar" dedi.

Yanardağ'ın savunmasının ardından duruşma avukatlarının savunmasıyla devam etti.

Avukatların savunmasının ardında savcılık mütalaasını verdi. Mütalaada, Yanardağ'ın 'terör örgütü propagandası' suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve tutukluluk halinin istendi. Mahkeme, karar için duruşmaya 30 dakika ara verdi.

Avukatıyla yan yana oturmasına izin verildi 

Aranın ardından kararını açıklamak üzere Yanardağ'ın yakınları, gazeteciler, avukatlar ve milletvekilleri duruşma salonuna girdi. Karar açıklanmadan önce Yanardağ'ın avukatı Başar Yaltı, müvekkiliyle konuşmak istedi. Jandarma bu konuşmaya engel oldu. Mahkeme başkanı jandarmanın engel olmasına müdahale ederek Yaltı ile Yanardağ'ın yan yana oturmasına izin verdi.

Merdan Yanardağ'ın oğlu Alp Yanardağ: Burada halkın yargılanma davası söz konusu

Merdan Yanardağ’ın oğlu Alp Yanardağ kararın ardından, duruşmanın yapıldığı Çağlayan Adliyesi önünde şu açıklamayı yaptı:

“Öyle bir ülke düşünün ki sadece gerçekleri söylüyorsunuz, eleştiriyorsunuz, bir analiz yapıyorsunuz ve 2 yıl 6 aylık bir ceza alıyorsunuz. Tahliye olması, serbest bırakılması hepimizi çok mutlu etti, yüzümüzü güldürdü, düne kadar gülmüyordu çünkü. Berbat bir 3 ay; yakınlarını, sevdiklerini, izleyenleri düşünün. Hepimiz için çok kötüydü. Ama neden, niye bu oluyor? Sadece eleştirdiğimiz için mi? Tam olarak amaçları bu işte. Basın özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü, halkın en ufak kesiminden herkesin susturulmasını, en ufak bir eleştiriye karşı koymak istiyorlar. Amaçları bu. Bu dava sadece babamın yargılanma davası değil, burada halkın da yargılanması söz konusu. Her birimizin eleştirmeden önce ‘acaba bir şey olur mu bize’ dediği nokta, tam olarak bu yargılandı bugün. Babam içeride felsefi, ideolojik, sosyolojik, siyasal inanılmaz bir savunma yaptı. Not alıp kitap olarak okuyabilirim. Avukat arkadaşlarımız çok iyi hazırlanmışlar. Her şekilde hukuken ortaya koydular, yasalar önünde zaten beraat olması gereken bir dava. Bunu söylüyorlar, bunu defalarca söylediler. Hiçbir şey dinlemeden orada yazılanı salon duymasın diye sessiz sessiz okuyan bir savcı düşünün. Ama umarım tahliyeden sonra da bu ceza üst mahkemede kalkacak. Ve bu ülkenin demokratik güçleri, halkı, sevenleri, solcu, sosyalist bütün arkadaşlarımız, cumhuriyetçi herkes zaferle çıkacak.”

Adliye önünde açıklama yapıldı: Çok geç olmadan bu yoldan dönülmeli 

Tele 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkındaki yargılamanın ilk duruşması öncesinde İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı. CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan aday adayı Özgür Özel, “Elbette bugün onu alıp buradan gideceğiz ama Mussolini’nin ön infaz yöntemi olarak yani ülkeyi yöneten diktatör öyle istediği için, suçladığı kişiden hazzetmediği için, ceza veremeyeceğini bile bile peşin peşin yatsın, kendisine ve onun gibi muhaliflere ibret olsun diye Merdan Yanardağ'ın, boş yere yattığı 100 günü birazdan yargı da tescil edecek” diye konuştu.

“Gazetecilik suç değildir. Merdan Yanardağ’a özgürlük” yazılı pankart açılan açıklamada, “Merdan Yanardağ yalnız değildir” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Merdan Yanardağ’a Özgürlük Platformu Girişimi adına konuşan Süleyman Karadağ, Yanardağ’ın 27 Haziran’dan bu yana tutuklu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Tutukluluk bir kere daha cezalandırmaya dönüştü. Merdan Yanardağ, sadece basın özgürlüğü adına değil, ülkedeki demokratik muhalefet adına da önemli bir politik figür. Bu yanıyla da iktidarın hedefi olmaktan kurtulamıyor. Bizler, Merdan Yanardağ’a Özgürlük Platformu Girişimi olarak bu keyfi tutuklamayı protesto ediyoruz. Hukukun, adaletin siyasallaşması toplum adına, ülkemiz adına telafisi olanaksız sonuçlar doğuracaktır. Geçtiğimiz yıllarda bunun çok acı örneklerine tanık olduk. Çok geç olmadan bu yoldan dönülmelidir. Hukuka, adalete inanmak istiyoruz. Demokrasi, insan hakları ve hak-hukuk adına dostlarımızı, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri ve tüm halkımızı Merdan Yanardağ ile dayanışmaya, ona sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bugün değilse ne zaman? Merdan Yanardağ yalnız değildir.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50