banner16

Erdoğan, Rusya ve Ukrayna’ya yeni büyükelçi atadı

Moskova ve Kiev’e atanan yeni büyükelçiler, güven mektupları kabul edildikten sonra Türkiye’nin savaştaki iki ülke arasında hassas bir denge izlemeye çalıştığı dönemde göreve başlayacak. 

14 Eylul 2023
Erdoğan, Rusya ve Ukrayna’ya yeni büyükelçi atadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Rusya, Ukrayna, Polonya, Fas ve Burundi'ye yeni büyükelçiler atandı. Atama kararına göre, Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, Moskova'da görev yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre beş ülkeye yeni büyükelçiler atandı.

Karara göre, Rusya Federasyonu Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne Tanju Bilgiç, Ukrayna Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne Mustafa Levent Bilgen, Polonya Cumhuriyeti Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne; Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Rauf Alp Denktaş, Fas Krallığı Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne Mustafa İlker Kılıç ve Burundi Cumhuriyeti Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne Alp Işıklı atandı.

Moskova ve Kiev'e atanan büyükelçiler, hassas bir dönemde göreve başlayacak

Türkiye’nin mevcut Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere ile Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar Ocak 2019’dan bu yana mevcut misyonlarında görev yapıyordu. İkisi de Dışişleri kökenli olan büyükelçiler, Rusya’nın Ukrayna’yı topyekûn işgal girişimini başlattığı 24 Şubat 2022’de ve onu takip eden savaşta Türkiye’nin ülkelerdeki en üst düzey misyon temsilcileri olarak görev yaptı.

Moskova ve Kiev’e atanan yeni büyükelçiler, güven mektupları kabul edildikten sonra Türkiye’nin savaştaki iki ülke arasında hassas bir denge izlemeye çalıştığı dönemde göreve başlayacak. Türkiye, Batılı müttefiklerinin aksine Moskova ile de iletişim kanallarını açık tutarak savaş boyunca ve potansiyel müzakere sürecinde kolaylaştırıcı rol oynamayı hedefliyor. Şu anda Türkiye’nin bölgedeki gündeminin tepesinde Rusya’nın 17 Temmuz’da katılımını durdurarak fiilen soma erdirdiği Tahıl Anlaşması’nı hayata döndürmek var.

Bilgiç ve Bilgen'in görev geçmişi

Ankara, diplomasinin yoğun işlediği iki başkente tecrübeli iki diplomat atadı. Mevcut olarak Dışişleri Sözcüsü olan Tanju Bilgiç, 2011-2014 arasında yine Rusya’da St. Petersburg Başkonsolosu olarak görev yapmıştı.

Bilgiç, iki yıl Dışişleri Sözcülüğü yaptıktan sonra 2016’da Belgrad Büyükelçisi olarak atandı. Bilgiç, görev süresi dolduktan sonra merkeze döndü ve Nisan 2021 itibarıyla tekrar Bakanlık Sözcüsü oldu, Mart 2023 itibarıyla Bakanlık Enformasyon Genel Müdürü görevini de yürütmeye başladı.

Mustafa Levent Bilgen de 2009-2011 arasında Toronto Kurucu Başkonsolosu, 2011-2014 arasında New York Başkonsolosu, 12 Aralık 2014 - 1 Ekim 2016 arasında ise Abu Dabi Büyükelçisi olarak görev yaptı.

2017 itibarıyla Dışişleri Bakanlığı Müşaviri olan Bilgen, 2018-2019 arasında Meclis Dışişleri Komisyonu Danışmanı olarak görev yaptı. İki diplomat da bakanlığa aynı yılda, 1995’te girdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın daha önce büyükelçilere yeni görevlerini tebliğ ettiği haberi 16 Haziran’da basına yansımıştı.

Denktaş'ın torunu Polonya'ya atandı

Bu arada Denktaş'ın torunu, Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Rauf Alp Denktaş ise Polonya'da görev yapacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50