banner16

Erdoğan: Karadeniz Tahıl Girişiminin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Karadeniz Tahıl Girişimi) Eksiklerin giderilerek, girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı. 

04 Eylul 2023
Erdoğan: Karadeniz Tahıl Girişiminin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soçi'de, "Bugünkü yaptığımız görüşmede de Sayın Putin 'Biz 1 milyon ton fakir ülkelere bu tahılı göndermeye varız. Bunun bütün lojistik çalışmalarını da yaptık ve bu lojistik çalışmalarıyla bu adımı atmaya hazırız' dediler. Biz de kendilerine 'Burada üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak buna varız. Sizden gelecek olan bu tahılları biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz' dedik. Bu konularda da mutabık kaldık. Temennim odur ki Sayın Putin de Afrika ülkelerinden bu talepleri süratle yerine getirir ki 6 tane ülkeden özellikle bahsediyor. Temennim odur ki bu adımları da müşterek atma durumunda oluruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de heyetler arası görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, şunları söyledi:

"ÇOK BOYUTLU İŞ BİRLİĞİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRMEK İÇİN ATILABİLECEK ADIMLARI DEĞERLENDİRDİK"

"Kendisiyle son olarak geçtiğimiz yıl Astana'da düzenlenen Asya'da İş Birliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı vesilesiyle bir araya gelmiştik. O günden bugüne kadar Sayın Putin ile daima yakın telefon diplomasisiyle diyalog içinde olduk. Bugün gerek ikili gerekse heyetlerimizin katılımıyla yaptığımız görüşmelerde gündemimizdeki konuları ele aldık. Ticaret, enerji, tarım, turizm, ekonomi ve finans başta olmak üzere; çok boyutlu iş birliğimizi daha da güçlendirmek için atılabilecek adımları değerlendirdik.

İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 69 milyar dolara ulaştı. 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Turizmde bu yıl da oldukça başarılı bir sezon geçiriyoruz. 2022 yılında 5 milyon 230 bin Rus vatandaşını ülkemizde ağırlamıştık. Bu yılın ilk 7 ayında ise 3 buçuk milyon Rus turist ülkemize geldi. Bu sayının kalan dönem de daha da artacağına inanıyorum. Üzerinde özellikle durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması oldu. Rusya'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ofis açma kararından memnuniyet duyduk.

"KARADENİZ GİRİŞİMİ KÜRESEL GIDA KRİZİYLE MÜCADELEDE ANAHTAR ROL OYNADI"

Karadeniz girişimi küresel gıda kriziyle mücadelede anahtar rol oynadı. Özellikle Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz girişimi gibi sürdürülebilir güvenli ve taraflar arası iş birliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın girişimin yeniden başlaması noktasındaki beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın dile getirdiği hususları biz de farklı vesilelerle ifade ettik, ediyoruz. Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi değerli dostumla da samimiyetle ikili görüşmemizde paylaştım. Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerle önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Devam eden çatışmaların bir an önce uluslararası hukuk temelinde kalıcı ve adil bir barışla sona erdirilmesini arzu ediyoruz. Her konuşmamda vurguluyorum; savaşın kazanını, barışın kaybedeni olmaz. Bu ilkesel yaklaşımımızı aynen muhafaza ediyoruz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni her zaman olduğu gibi yine yapmaya hazırız.

"RUSYA'YLA YAKIN TEMASIMIZ BÖLGESEL VE KÜRESEL MESELELERİN ÇÖZÜMÜNE KATKI SUNMAYI SÜRDÜRECEKTİR"

Sayın Putin ile diğer bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Bu kapsamda Suriye, Güney Kafkasya, Libya ile Afrika'daki son gelişmeleri değerlendirdik. İkili ilişkilerimizi bugüne kadar iyi komşuluk, dostluk, samimiyet ilkeleri temelinde ülkelerimizin ve bölgelerimizin çıkarına hizmet edecek şekilde ilerlettik. Bu temel üzerine inşa edilen Türk-Rus münasebetlerinin faydalarını çok geniş bir alanda gördük, görüyoruz. Rusya'yla yakın temasımız bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katkı sunmayı sürdürecektir. Özellikle Akkuyu Nükleer Enerji Santrali malum son şiddetiyle yürüyor. İkinci bir adım olarak da yine Sinop Nükleer Enerji Santrali konusunu bugün değerli dostumla ele aldık. Bu alanda da atılacak bir adımla Türkiye sınıf atlayacaktır."

"UKRAYNA'NIN BURADA RUSYA'YLA MÜŞTEREK ADIMLARIN ATILABİLMESİ NOKTASINDA YAKLAŞIMLARINI YUMUŞATMASI GEREKİYOR"

Toplantının ardından Erdoğan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Rusya- Ukrayna savaşında çatışmaların durması için kalıcı bir barışın sağlanması, ateşkesin sağlanması ve bir müzakere masası kurulması için somut bir öneriniz oldu mu?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Özellikle Ukrayna'nın burada Rusya'yla müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını yumuşatması gerekiyor. Özellikle şu an itibariyle Karadeniz tahıl koridorundan en az gelişmiş, fakir Afrika ülkelerine gönderilecek tahıl önemli ama buradan çıkacak tahılın yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse buna haklı olarak Rusya olumlu bakmıyor. Buradan zaten yüzde 14 Türkiye'ye gönderiliyor. Bunun dışında yüzde 6 Afrika ülkelerine. Bu ister istemez Rusya'yı da biz fakir ülkelere bunu göndermek istiyoruz. Bugünkü yaptığımız görüşmede de Sayın Putin hatta "Biz 1 milyon ton fakir ülkelere bu tahılı göndermeye varız. Bunun bütün lojistik çalışmalarını da yaptık ve bu lojistik çalışmalarıyla bu adımı atmaya hazırız' dediler. Biz de kendilerine 'Burada üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak buna varız. Sizden gelecek olan bu tahılları biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz' dedik. Bu konularda da mutabık kaldık. Temennim odur ki Sayın Putin de Afrika ülkelerinden bu talepleri süratle yerine getirir ki; 6 tane ülkeden özellikle bahsediyor. Temennim odur ki bu adımları da müşterek atma durumunda oluruz."

"TEMENNİ EDİYORUM Kİ EN AZ GELİŞMİŞ AFRİKA ÜLKELERİNİN BİZLERDE YANINDA OLURUZ"

Erdoğan, "Katar'ın katkısıyla bir tahıl antlaşması yapmaktan bahsettiniz. Bu proje tahıl anlaşması yerine geçebilir mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Katar'ın özellikle fakir, en az gelişmiş Afrika ülkelerine tahılın un haline getirilerek gönderilmesi noktasında mali destek verme bakımından 'Rusya, Türkiye, Katar üçlüsü olarak katılabiliriz' diyorlar. Böyle bir adımı atmak suretiyle temenni ediyorum ki en az gelişmiş Afrika ülkelerinin bizler de yanında oluruz."

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50