banner16

Memur-Sen'den zam teklifine ilişkin yeni açıklama: Enflasyon farkı zam gibi sunuluyor

Kamu işverenin ilk iki teklifi, sendikalar tarafından reddedilmişti 

21 Ağustos 2023
Memur-Sen'den zam teklifine ilişkin yeni açıklama: Enflasyon farkı zam gibi sunuluyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşmeye ilişkin, "Her ne kadar oransal zamda uzlaşılacak noktaya gelemediysek de; hem hizmet kolu tekliflerinde hem de genele ilişkin bölümde bazı kritik başlıklarda önemli ilerlemeler sağlamış görünüyoruz" dedi. Yalçın, "Enflasyon farkı zam gibi sunuluyor" diye konuştu.

Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren görüşmelerde, hükûmetin ilk iki teklifi sendikalar tarafından reddedilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçen hafta açıklanan ikinci teklifte, ilk teklife kıyasla birer puanlık artışla kamu personeline 2024'ün ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10 zam önermişti.

İlk iki teklifte, kamu işverenin 2025 zam teklifi, yüzde 6+5 şeklinde gerçekleşti.

"Refah payı isteğimiz konformist bir beklenti değil"

Toplu sözleşme görüşmelerinde 21. günün geride kaldığını ve son 36 saate girildiğini hatırlatan Yalçın, "Refah payı isteğimiz, enflasyonist ortamda konformist bir beklenti değil, alım gücümüzü koruyacak güçlü bir enstrümandır. Kamu işvereni ve hükümetten yarın, aileleriyle birlikte 25 milyon kamu görevlisi ve emeklisini mutlu edecek ve Memur-Sen’e imza attıracak teklifi bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yalçın, görüşmelerle ilgili, "Her ne kadar oransal zamda uzlaşılacak noktaya gelemediysek de; hem hizmet kolu tekliflerinde hem de genele ilişkin bölümde bazı kritik başlıklarda önemli ilerlemeler sağlamış görünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Enflasyon farkı zam gibi sunuluyor"

Enflasyon farkı konusuna da değinen Yalçın, "Bugün görüyoruz ki 6 ay boyunca yaşayacağımız sıkıntılar sonucu alacağımız enflasyon farkı zam gibi sunuluyor. Açıkça söylüyorum, enflasyon farkı kamu işvereninin jesti falan değil toplu sözleşme kazanımımız ve geçmişe dönük alacağımızdır" diye konuştu.

Kamu işverenin ilk iki teklifinin beklentileri karşılamadığına dikkati çeken, 2024 için zam taleplerini üçer aylık dilimler halinde sunduklarını hatırlatan Yalçın, beklentilerini şöyle sıraladı:

"Önemli olan masada beklentinin karşılanmasıdır. Beklentimiz ise açık ve nettir. Gerçekçi, piyasa koşullarını dikkate alan, öngörülen enflasyonu ihmal etmeyen, refah payı içeren, kamu görevlilerinin reel alım gücünü yükseltecek yeni bir teklifle gelinmesidir. Bu sebeple yüzdelik zamda iyileştirici bir irade, refah payında ise olumlu bir adım bekliyoruz."

Yeni toplantı yarın

İkinci teklifin de Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle kamu işvereni ve sendikalar 22 Ağustos'ta yeniden masaya gelecek.

Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

Memur-Sen, 2024 için yüzde 70 zam talep etmişti

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.