banner16

Cari işlemler hesabı, 20 ay sonra ilk kez fazla verdi

Seçimlerin ardından ilk ayda net hata noksan kalemine 5,5 milyar dolarlık giriş gerçekleşti. 

11 Ağustos 2023
Cari işlemler hesabı, 20 ay sonra ilk kez fazla verdi

Cari işlemler hesabı, haziranda 674 milyon dolar fazla verdi. Böylece, Türkiye ekonomisi, Ekim 2021 sonrasında ilk kez cari fazla verdi. 

Merkez Bankası, haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, haziranda cari işlemler hesabı 674 milyon dolar; altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,5 milyar dolar fazla verdi.

Yıllıklandırılmış cari açık ise haziranda 56,5 milyar dolar olarak hesaplandı. 12 aylık cari açık mayısta 59,7 milyar dolar seviyesindeydi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3 milyar 697 milyon dolar olarak kaydedildi. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5 milyar 19 milyon dolar olurken, bu kalem altında hesaplanan seyahat gelirleri 4 milyar 203 milyon dolar olarak tespit edildi.

Portföy yatırımları, yaklaşık 1,8 milyar dolar arttı

Birincil gelir dengesi kalemi 799 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi de 151 milyon ABD doları net giriş kaydedildi.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 135 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında 1 milyar 797 milyon dolar tutarında net giriş gerçekleşti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 1 milyar 89 milyon  dolar ve 46 milyon dolar net alış yaptığı görülmekte.

Merkez Bankası rezervi, 11,2 milyar dolar yükseldi

Merkez Bankası'nın resmi rezervi, haziranda 11 milyar 200 milyon dolar arttı.

Yıl boyu negatif seyrin hakim olduğu net hata noksan kaleminde ise seçimlerin ardından ilk ay olan haziranda 5 milyar 523 milyon dolarlık giriş kaydedildi. Böylece 2023'te net hata noksan kaleminde yaşanan çıkış 7,1 milyar dolara geriledi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.