banner16

TSK'da 187 general ve amiral ataması yapıldı: İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanı oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 187 general ve amiralin görev yerleri belirlendi. YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilen İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı. 

11 Ağustos 2023
TSK'da 187 general ve amiral ataması yapıldı: İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanı oldu

2023 Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla Orgeneral Metin Gürak'ın Genelkurmay Başkanılığı'na getirilmesi ve TSK'da komuta kademesinin belirlenmesinin ardından orduda yeni atamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 11 Ağustos gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarıyla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 187 general ve amiralin görev yerleri belirlendi. YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilen İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı. Özsert, 15 Temmuz'un ardından, eski İncirlik 10. Tanker Üs komutanı sanık tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmişti. Gürak gibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a yakın çalışmış isimlerden olan Özsert, bir dönem Başbuğ ile Işık Koşaner'in özel sekreterliğini yaptı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP  Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, üst kademe kamu yöneticiliklerinde yeni atamalar Resmi Gazete'de yayımladı. Karara göre, 12 bakanlıkta yeni atamalar yapılırken, 6 bakanlıkta bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı; Milli Savunma Bakanlığının da üst kademelerine atamalar yapıldı. Erdoğan'ın imza attığı aynı kararda, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de (TSK) 187 general ve amiral ataması yapıldı. Yeni kararla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 119 general, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 30 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ise 38 general atandı. Orgeneral İrfan Özsert ise Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı. Özsert, Selçuk Bayraktaroğlu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesinin ardından Genelkurmay 2. Başkanı oldu. 

Özsert, Metin Gürak'ın Genelkurmay Başkanı olduğu YAŞ kararıyla korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilmişti. Özsert, Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. Özsert de yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak gibi İlker Başbuğ'la yakından çalışan isimlerden. Eski genelkurmay başkanları Işık Koşaner ile İlker Başbuğ'un özel sekreterliği yapan Özsert, 15 Temmuz'un ardından eski İncirlik 10. Tanker Üs komutanı sanık tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada da tanık olarak dinlenmişti. 

2018 yılında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tanık olarak dinlenen Özsert, sanık tuğgeneral Van'ın, 16 Temmuz sabahı o dönem İncirlik Üssü'nde görevli Amerikalı Albay John Walker'dan kendisini Almanya'ya götürmesini talep ettiğini aktardı. Özsert, "Ercan Van'ın ABD'lilerin harekat merkezine girdiğini gören 2 subayımızı çağırdım. Teslim olması için ikna edebileceklerini söylediler. Birlikte oraya gittik ve Bekir Ercan Van'ı gözaltına alıp karargâha döndük" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP  Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TSK'da yapılan atamalar şöyle:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Orgeneral İrfan Özsert Genelkurmay 2'nci Başkanlığı'na, Orgeneral Kemal Yeni Ege Ordusu Komutanlığı'na (İntibak), Korgeneral Veli Tarakcı 3'üncü Ordu Komutanlığı'na, Korgeneral Levent Ergün Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na, Korgeneral Metin Tokel 2'inci Ordu Komutanlığı'na, Korgeneral Zorlu Topaloğlu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na, Korgeneral Sezai Öztürk 3'üncü Kolordu Komutanlığı'na, Tümgeneral Muammer Alper 5'inci Kolordu Komutanlığı'na, Tümgeneral Tevfik Algan 9'uncu Kolordu Komutanlığı'na atandı.

Karara göre, Tümgeneral Burhan Aktaş Genelkurmay Personel Başkanlığı'na, Tuğgeneral Sait Cengiz Özsoy Genelkurmay MEBS ve Siber Savunma Komutanlığı'na getirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı amiral atamaları kararına göre, Koramiral İbrahim Özdem Koçer Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na, Tümamiral Mustafa Kaya Mayın Filosu Komutanlığı'na atandı.

Tuğamiral Mehmet Savaş Eser Deniz Hava Komutanı, Tuğamiral Mustafa Biçen ise Çanakkale Boğaz Komutanı olarak görev yapacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı general ataması da yapıldı. Buna göre, Orgeneral İsmail Güneykaya Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'na, Korgeneral Erdoğan Gür Hava Eğitim Komutanlığı'na, Tümgeneral Ergin Dinç Hava Harp Okulu Komutanlığı'na, Tümgeneral Ali Özmen Hava Savunma Komutanlığı'na, Tümgeneral Kemal Turan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı'na atandı.

İrfan Özsert kimdir?

1983'te Kuleli Askeri Lisesini, 1987'de Kara Harp Okulunu, 1988'de Topçu ve Füze Okulunda sınıf eğitimini tamamladı. Kara Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu. 2007'de topçu kurmay albay rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2011-2012 yılları arasında Kara Harp Okulu Öğrenci Alayı komutanlığı yaptı.

2012'de tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2. Motorlu Piyade Tugayı (daha sonra 2. Hudut Tugayı) komutanlığı ve Genelkurmay 2. İstihbarat ve Analiz Değerlendirme Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2016'da tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2016-2017 arası Genelkurmay Genel Sekreterliği, 2017-2019 arası Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yaptı. 2019'da korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Millî Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü yaptı. 2023 YAŞ kararıyla orgeneral rütbesine terfi ettikten sonra Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı.

Özsert, Tümgeneralliği döneminde Orgeneral Işık Koşaner ve Orgeneral İlker Başbuğ'un KKKT'de Özel Sekreterliğini yaptı. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50