banner16

Cumartesi Anneleri, AYM kararına rağmen yine gözaltına alındı!

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına karşın 957’nci haftada da polis tarafından engellendi. Eylemde en az 47 kişi gözaltına alındı. 

29 Temmuz 2023
Cumartesi Anneleri, AYM kararına rağmen yine gözaltına alındı!

AYM’nin Galatasaray Meydanı’ndaki oturma eylemlerinin yasaklanmasıyla ilgili verdiği “ihlal” kararının ardından Cumartesi Anneleri, 957’nci haftada da meydana karanfil bırakarak oturma eylemi yapmak istedi.

Ara sokaklardan meydana ulaşmak isteyen Cumartesi Anneleri ve onlara destek veren insan hakları savunucuları ablukaya alındı. Eylemi takip eden gazeteciler alandan uzaklaştırılırken en az 47 kişi de polis müdahalesiyle gözaltına alındı.

“HUKUK DIŞI YÖNTEMLERLE ENGELLEMEYE SON VERİN”

Cumartesi Anneleri’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Galatasaray Meydanı'nda 16. kez gözaltına alınıyoruz. Anayasa’nın emredici hükümlerini uygulayın; keyfi ve dayanaksız iddialarla, hukuk dışı yöntemlerle Cumartesi Anneleri’ni engellemeye son verin” denildi.

AYM, "HAK İHLALİ" DEMİŞTİ

Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis müdahalesini AYM'ye taşımıştı.

Ocak, başvurusunda, "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirmişti.

Yüksek mahkeme "kötü muamele" iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.

Karar oy çokluğuyla çıkmıştı, karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakanı Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.