banner16

Akbelen'de ağaç kesimini önlemek isteyen 18 çevreci gözaltına alındı

Türkiye'nin farklı illerinden, Muğla’ya; maden sahasının genişletilmesi için altı gündür ağaçların kesildiği Akbelen’e gelmek isteyen sivil toplum kuruluşu üyeleri ve çevrecilerin direniş alanına girmesine izin verilmedi, Jandarmanın sert müdahalesinde 18 kişi gözaltına alındı. 

29 Temmuz 2023
Akbelen'de ağaç kesimini önlemek isteyen 18 çevreci gözaltına alındı

Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine karşı bölge halkının mücadelesi altıncı gününde sürüyor. 

Bugün Akbelen’de köylülere destek vereceğini duyuran pek çok çevreci sivil toplum kuruluşu üyesi ve doğa aktivisti direniş alanına alınmadı. Jandarma, bölgeye giden yolların girişlerini barikatlarla kapattı. Farklı illerden gelen çevreciler, yolları kapatarak; yasağı protesto etti. Jandarma müdahalesinde aralarında İkizköylülerin 2 avukatının da aralarında bulunduğu 18 çevreci gözaltına alındı.

“ŞİRKETİ KORUMAK İÇİN ELLERİNDEN NE GELİYORSA YAPIYORLAR”

Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine karşı bölge halkının mücadelesi altıncı gününde sürüyor. 

Bugün, sabah saatlerinde bir yandan ağaç kesilmesine devam edildi, bir yandan da Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan İkizköy halkı, Jandarma tarafından dışarı çıkarılmak istendi.

Akbelen’de köylülere destek vereceğini duyuran pek çok çevreci sivil toplum kuruluşu üyesi ve doğa aktivisti direniş alanına alınmadı. Jandarma, bölgeye giden yolların girişlerini barikatlarla kapattı. Farklı illerden gelen çevreciler, Akbelen – Çamköy arasındaki yolu kesti; yasağı protesto etti. Yolda uzun araç kuyrukları oluştu.

Eylem sırasında, “Direne direne kazanacağız”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Faşizme inat, yaşasın hayat” sloganları atıldı.

Burada çevrecilere seslenen Haluk Özsoy, “Şimdi içeride tutuyorlar. Oraya kilitlediler. Bunu yapmaya hakları yok. Gözaltına da almıyorlar, orada zorla tutuyorlar. Bu, hukuksuzdur. Biz burada anayasal protesto hakkımızı kullanıyoruz” dedi.

Bir İkizköylü, eylem sırasında, “Duyun sesimizi. Türkiye, bizim sesimi duyun. Bizi işgal ettiler, yok ettiler. Biz nereye gideceğiz? Biz Türkiye vatandaşıyız. Duyun sesimizi” diye tepki gösterdi.

"ARKADAŞLARIMIZI SOKMAMAK İÇİN DİRENİYORLAR"

Haluk Özsoy, ayrıca; ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Sabah geldiler, ablukaya aldılar alanı. Haber geldi. Hukuksuz biçimde, gerçekten. Bu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre de anayasal olarak da en büyük suçlardan biri. Orada, Jandarma kendi inisiyatifi ile hapsetti arkadaşlarımızı, bir alana. Gözaltına da alamıyorlar. Kestiler, her yeri kestiler. Şirketi korumak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Arkadaşlarımıza biber gazları sıktılar. Her yeri Akbelen’e çevireceğiz. Bütün Türkiye, Akbelen olacak… Hiçbir hukuki yanı yok, hiçbir tutar yanı yok bu işin.”

Bir başka İkizköylü, “5 günden beri devam ediyor, bu iş. Çamları kesmeye devam ediyorlar. Bizi alana sokmuyorlar. Sabah 08.00’de geldim ben burayla. Baktım ki, direniş alanımızdaki arkadaşlar kuşatılmış. TOMA yolun kenarına gelmiş. Alana girmek isteyen arkadaşlarımızı sokmamak için direniyorlar.  Arkadaşlarımıza su sıkıyorlar…” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50