banner16

Rusya, 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl gönderecek

Geçen hafta Karadeniz Tahıl Anlaşması'na katılımını durduran Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, altı yoksul Afrika ülkesine ücretsiz tahıl gönderme sözü verdi.  

27 Temmuz 2023
Rusya, 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl gönderecek

Rusya'nın St.Petersburg kentinde düzenlenen Rusya-Afrika zirvesi bugün başladı. 24 Şubat 2022'de emriyle başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişiminden sonra Batı tarafından izole edilen Putin, Afrika ülkeleri ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor. 

Putin, zirvenin açılış konuşmasında, "Önümüzdeki aylarda Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre'ye 25 bin ila 50 ton arası ücretsiz tahıl sağlayacağız" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, toplantıya katılan Afrikalı liderlere tahıl ihracatının sarkması nedeniyle Putin'den yanıtlar istemeleri için çağrı yapmıştı. Blinken, "Bu durum nedeniyle kimi suçlamaları gerektiğini çok iyi biliyorlar" demişti.

Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını geçen hafta durdurduğunu duyurmuştu.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar, Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrılmıştı.

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti. 

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. 

Rusya, geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması'nı üç kez uzatırken, Kırım'da filosuna yapılan saldırının ardından ekim ayında kısa süreliğine katılımını askıya almıştı. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.