banner16

Gazeteci Fırat Can Arslan tutuklandı, Sibel Yükler ve Delal Akyüz adli kontrolle serbest bırakıldı

Gazeteci Evrim Kepenek ise geceyi karakolda geçireceği yarın ifade verileceği öğrenildi.  

25 Temmuz 2023
Gazeteci Fırat Can Arslan tutuklandı, Sibel Yükler ve Delal Akyüz adli kontrolle serbest bırakıldı

T24 editörü Sibel Yükler, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan, Bianet editörü Evrim Kepenek ve Evrim Deniz, evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Gazetecilerin, "Diyarbakır'da görevli evli hâkim ve savcının, açıklanan kararnamedeki yeni görev yerleri ile ilgili sosyal medya mesajını paylaştıkları" iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. Emniyette ifadesi tamamlanan Sibel Yükler, Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan adliyeye sevk edildi. İfadelerinin ardından Sibel Yükler ve Delal Akyüz adli kontrolle serbest bırakılırken, Fırat Can Arslan tutuklandı. Arslan'ın tutuklanma gerekçesinin bahsi geçen hakim ve savcının 'sicili, ismini ve tayin olduğu yerin açıkça yazılarak hedef gösterilmesi' olarak bildirildi. Gazeteci Evrim Kepenek ise geceyi karakolda geçireceği yarın ifade verileceği öğrenildi. 

T24 editörü Sibel Yükler'in, evine bu sabah saat 05.00 sularında baskın düzenledikten sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüğü bildirildi. 

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Onlarca tutuklu gazetecinin dosyasını kamuoyuna duyuran ve dosyaların haberlerden ibaret olduğunu ortaya koyan gazeteci @sibelyukler sabaha karşı evine yapılan operasyonla gözaltına alındı” dedi.

Yükler akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

 MA'nın haberine göre Delal Akyüz'ün, Twitter hesabından bir haberi retweet ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı ve paylaşımıyla "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği" iddia edildi.

Söz konusu paylaşımın, Diyarbakır'da gözaltına alınıp tutuklanan ve 13 ay sonra görülen ilk duruşmada tahliye edilen 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ile davaya bakan heyette yer alan eşinin görev yerlerinin değiştirilmesine dair yapılan paylaşım olduğu öğrenildi.

Sibel Yükler ve Fırat Can Arslan'ın da aynı tweeti paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Fırat Can Arslan suçlamaları kabul etmedi: Hedef gösterme gibi bir niyetim ve amacım yoktu

Gazeteci Fırat Can Arslan mahkemede, "Suçlamayı kabul etmiyorum. Ben yaptığım paylaşımda sadece HSK kararnamesini paylaştım hiçbir yorumumu katmadım. Hedef gösterme gibi bir niyetim ve amacım yoktu. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı. Hakimliğiniz aksi kanaatte ise Adli Kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ederim" dedi. 

Evrim Kepenek geceyi karakolda geçirecek, yarın SEGBİS ile ifade verecek

Bianet'in haberine göre Beyoğlu Güvenlik Şube polisleri, evde arama yapmak istedi. Kepenek’in ve yanında bulunan arkadaşlarının itirazı üzerine arama yapmak için muhtar çağrıldı. İtiraza rağmen avukatın gelmesini beklemeyen polisler, muhtarın gelmesiyle birlikte kameralar eşliğinde evde arama yaptı. Aramada Kepenek'in ve kardeşinin tüm dijital materyallerine el konuldu.

Öğlen saatlerinde gözaltına alınan Evrim Kepenek’in Taksim Şehit Haşim Usta Polis Merkezi'ndeki ifade işlemi bitti.

İfadede Kepenek’e bianet’in avukatı Meriç Eyüboğlu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Ülkü Şahin eşlik etti. İfade işlemi yaklaşık bir saat sürdü.

Polis Kepenek’e ifadede Diyarbakır’da Haziran 2022’den Temmuz 2023’e kadar hapis tutulan 16 (yargılanan 18) gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ve mahkeme heyetindeki eşinin Samsun Vezirköprü’ye tayin edilmesini yazan Fırat Arslan’ın tweetini neden paylaştığını sordu.

İfade sonrası bilgi veren Meriç Eyüboğlu, polisin ilk olarak ifadeyi soruşturma savcısına göndereceklerini ve kararına göre hareket edeceklerini söylediklerini aktardı. “Ancak ifade sırasında polisin yaptıkları telefon konuşmalarından bu gece tutulacaklarını anladık.” dedi.

Eyüboğlu “Nitekim ifadeden sonra Evrim’in bu gece gözaltında kalacağı yarın sabahtan Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) vasıtasıyla Diyarbakır Savcılığına bağlanıp ifade vereceği ‘resmi’leşti. İfadeye davet edilse gidip verecek yıllardır aynı adreste ikamet eden işyeri, telefonu bilinen kamuoyunca tanınan her zaman erişilebilecek bir gazetecinin ev baskınıyla bir de kelepçelenerek gözaltına alınması üstüne bir gece de gözaltında tutulması tümüyle keyfi, tümüyle hukuk dışı bir durum. Gözaltındaki tüm işlemler 14.48 itibariyle bittiği halde serbest bırakılmaması da yani yarın sabah alınacağı söylenen SEGBİS ifadesinin bugün alınmaması da keyfiyetin bir başka göstergesi” diye konuştu.

Evrim Deniz de gözaltına alındı 

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), dört gazetecinin ardından Evrim Deniz'in de gözaltına alındığı duyurdu. 

Evrim Deniz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Gazeteci Fırat Arslan'ın kamuoyuyla paylaştığı ve haberinin de yapıldığı paylaşım sonucu bu bilgiyi kamuoyuna yaydığımız için 5 gazeteci gözaltına alındık. Benim evimi bulamadıkları için ifadeye çağırıp gözaltına aldılar. Hakim karşısına bile çıkmadan adlı kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı verdiler. Bütün arkadaşlara geçmiş olsun. Fırat'ı da geri alacağız çünkü bir suç işlemedi. GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR." ifadelerini kullandı.

İki gazeteciye soruldu: Bunu neden paylaştın?

Gazeteciler Sibel Yükler ve Fırat Can Arslan'ın Ankara TEM'deki ifadeleri tamamlandı. Gazetecilere yöneltilen söz konusu sosyal medya paylaşımını "neden yaptıklarına" yönelik soruya, "Kamu yararı" yanıtını verdikleri belirtildi. 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50