banner16

Prigojin: Biz vatan haini değiliz

Wagner paralı asker şirketi sahibi Yevgeni Prigojin’in de Rostov şehrinde olduğunu gösteren görüntüler yayınlandı. Wagner güçleri Rus hava kuvvetlerine ait araçları hedef aldıklarını gösteren videoları sosyal medya hesaplarından paylaşmaya başladı. 

25 Haziran 2023
Prigojin: Biz vatan haini değiliz

Rusya’da dün başlayan Wagner’in isyan girişimi sürüyor. Ülkenin güneyinde Ukrayna sınırı yakınlarındaki Rostov şehrinde denetimi ele geçiren Wagner güçlerinin başkent Moskova’ya doğru ilerledikleri belirtiliyor. Moskova çevresinde önlemlerin arttırılıyor.

VOA Türkçe'nin Reuters haber ajansına dayandırdığı haberine göre, Wagner güçlerini ve bir tankı taşıyan araçların Moskova yolunda görüldüğün haber verdi. Bu konvoyun bir Rus hava kuvvetleri helikopteri tarafından hedef alındığı da belirtiliyor.

Rus medyası da Moskova’nın dış kesimlerinde emniyet güçlerinin otomatik silahlarla önlemler aldığını gösteren görüntüler yayınladı. Bölgede halka evlerinden çıkmaması çağrıları yapılıyor. Moskova’da Kremlin Sarayı’nın da bulunduğu ünlü Kızıl Meydan’ın çevresinin de metal bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapatılarak güvenlik önlemlerinin arttırıldığı görüldü.

Voronezh şehrinde de Rus askeri güçlerinin ateşine maruz kalan bir yakıt deposunda yangın çıktığı buradaki yangına da yüz kadar itfaiye erinin müdahale ettikleri belirtiliyor. Wagner lideri Prigojin, yaptığı açıklamada, kendilerinin ilerleyişini durdurmak adına şehirde Rusya askeri güçlerinin sivil hedefleri vurduğunu iddia etti.

Prigojin, kendisine bağlı paralı askerlerin adalet yürüyüşü gerçekleştirdiklerini iddia etti.

Prigojin, Putin’in televizyondan yaptığı açıklamalara da yanıt verdi. Prigojin yayınladığı sesli mesajda “Putin vatan hainliğinden bahsederken büyük bir hata yapıyor. Bizler vatanseveriz ve anavatanımız için savaştık ve savaşıyoruz. Ülkenin yolsuzluk, aldatma ve böyle bir bürokrasi içerisinde yaşamasını istemiyoruz” dedi.

Wagner lideri ayrıca Rostov’da tek bir kurşun dahi sıkmadan şehirde denetimi ele geçirdiklerini söyledi.

Uluslararası kamuoyu da gelişmeleri yakından takip ediyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden’ın da gelişmelere dair bilgilendirildiği ifade edildi. İngiltere Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada yaşanan olayları Rusya’da son yıllarda görülen en ciddi sorun olarak nitelendirdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.