banner16

Asgari ücret için masa kuruldu ama masada rakam yok!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Masada rakam olmadığı, yeniden toplanılacağı belirtildi.  

13 Haziran 2023
Asgari ücret için masa kuruldu ama masada rakam yok!

Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücrete yapılan ara zam için; işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda, taraflar güncel ekonomik verileri görüştü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı.

"Masada rakam yok"

TÜRK-İŞ Heyet Başkanı Veli Solak, toplantı sonrası şu bilgileri verdi:

"Bayramdan önce bitmesini istiyoruz. Toplantı yarın, akşam, ertesi gün olabilir. Tarih yok. Bizim talebimiz, Türkiye yüzyılına yakışır, bir an önce toplantının bitmesi. Asgari ücretin; günün şartlarına göre, ekonomik krize göre, ev kiralarına, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz. 

Resmi belgeler istendi. Açıklama yapacağız, herhangi bir rakam yok." 

Ocak'ta asgari ücrete cumhuriyet tarihinin en yüksek artışı yapılmış, yüzde 54,66 zam ile net 8 bin 506 liraya yükselmişti.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

TİSK: Mutabakat sağlamayı umuyoruz; Bayram öncesi halletmeyi hedefliyoruz

İlk toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüşmüştü. Ara zam konusunda mutabık olduklarını söyleyen Akkol, "Görüşümüz hızlı şekilde hızlı ve üçlü mutabakatla bu süreci tamamlamak arzusundayız. Mutabakat sağlamayı umuyoruz. Bayram öncesi asgari ücreti halletmeyi hedefliyoruz" demişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.