banner16

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesine AB'den kınama

'AB Konseyi, Türkiye'nin bu kadar simgesel bir anıtı camiye dönüştürme kararını kınamaktadır' açıklamasını yapan Borrell, birliğin dışişleri bakanlarının, Türkiye'nin kararı acilen gözden geçirerek tersine çevirmesine yönelik çağrısını aktardı. 

14 Temmuz 2020
Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesine AB'den kınama

AB dışişleri bakanları, Fransa'nın daha önce Doğu Akdeniz/Libya gerilimi nedeniyle talep ettiği Türkiye odaklı toplantıyı düzenledi.

Sputnik'in haberine göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, gündemine Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalinin de eklendiği dışişleri bakanları toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Borrell, "Önemli bir mesele de Ayasofya'ydı. AB Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye'nin bu kadar simgesel bir anıtı yeniden camiye dönüştürme kararını kınamaktadır. Bu karar kaçınılmaz olarak güvensizliği körükleyecek, dini topluluklar arasında yeniden bölünmeyi teşvik edecek ve bizim diyalog ve işbirliği çabalarımıza zarar verecek" dedi. 

AB Yüksek Temsilcisi, birliğin dışişleri bakanlarının, 'Türkiye'nin kararı acilen gözden geçirmesi ve tersine çevirmesi için çağrı yapma fikrini desteklediklerini' duyurdu. 

'TÜRKİYE HAKKINDA UZUN VE İLGİNÇ TARTIŞMA'

Türkiye hakkında 'uzun ve ilginç' bir tartışma gerçekleştiğini aktaran Borrell, "Dışişleri Bakanları, benim onlara Yüksek Temsilci olarak sunduğum sonuçları kabul etti ve bunlar gelecekteki ilişkileri belirleyecek" dedi. 

Bu çerçevede Türkiye'nin önemli bir ortak olduğunu tekrar vurguladıklarını söyleyen Borrell, "Türkiye ile ilişkilerimizi AB değerleri ve çıkarlarıyla uyumlu olarak geliştirmek ve güçlendirmek istiyoruz" diye ekledi.

"TÜRKİYE AB'NİN ÇIKARLARIYLA ÇATIŞAN FAALİYETLERİNE SON VERMELİ"

AB Yüksek Temsilcisi, dışişleri bakanlarının Türkiye'yle ilişkilerin zorlu bir süreçten geçtiği konusunda hemfikir olduğunu ve Doğu Akdeniz ile Libya'daki gelişmelerin AB'nin çıkarlarıyla çatıştığını belirterek şöyle devam etti:

"Herkesin istediği ve desteklediği güven ortamının inşa edilmesi için Türkiye'nin AB çıkarlarına ve üye ülkelerin egemenliğine zarar veren tek taraflı faaliyetlerine son vermesi gerekiyor." 

"Diyalog ve müzakere yoluyla gerginliğin azaltılması ve uzlaşı sağlanması için yollar aramamız gerektiği konusunda mutabık kaldık."

"Diğer taraftan Türkiye'nin faaliyetlerinin ortaya çıkardığı sınamalara karşı atabileceğimiz olası adımlar üzerinde de çalışacağız."

TÜRKİYE'YE OLASI YENİ YAPTIRIMLAR GELECEK AY ELE ALINACAK

AB Konseyi'nin 15 Temmuz 2019'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin kısıtlayıcı tedbirler için kabul ettiği çerçeve belgesini hatırlatan Borell, bu bağlamda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin talebi üzerine yeni adımlar atılabileceğini ve konunun tekrar ağustos sonunda ele alınacağını duyurdu.

LİBYA'YA SİLAH YAPTIRIMI REJİMİ GÜÇLENDİRİLECEK

Borell, AB Dış İlişkiler Konseyi'nde Libya'daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı:

"Libya'da durum kötüleşmeye devam ediyor. Silah ambargosunun delinmeye devam ettiğini görüyoruz. İrini Operasyonu'na da katkı sağlamak için yaptırım rejimini güçlendirmeyi planlıyoruz. Biz siyasi çözüm için tek seçeneğin Berlin Süreci olduğunu düşünüyoruz."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.