banner16

Polis Taksim'e çıkılmasına izin vermedi; onlarca kişi gözaltına alındı!

İstanbul'da her sene 1 Mayıs'ın kutlandığı yer olan Taksim'e çıkılmasına izin vermeyen emniyet güçleri, meydan ve çevresinde sıkı güvenlik önlemi aldı 

01 Mayıs 2023
Polis Taksim'e çıkılmasına izin vermedi; onlarca kişi gözaltına alındı!

İstanbul'da her sene 1 Mayıs'ın kutlandığı yer olan Taksim'e çıkılmasına izin vermeyen emniyet güçleri, meydan ve çevresinde sıkı güvenlik önlemi aldı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika 1 Mayıs'ta Taksim yasağını tanımayarak Taksim çevresinde eylemler yaptı. Taksim'e çıkmak isteyen kitleler polis tarafından gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği "Kabataş’tan 14 gözaltı haberi daha aldık. Toplam gözaltı sayısı 184" açıklamasını yaptı. 

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin çağrısıyla Maltepe Etkinlik Alanı'nda düzenlenen 1 Mayıs mitingine ise yoğun katılım gösterdi. 

İstanbul’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağrısıyla, "Emek Bizim, Gelecek Bizim” sloganıyla gerçekleşen miting için Maltepe'de buluştu. Miting alanında sahneye çıkan sendikaların ve emek örgütlerinin başkanları 1 Mayıs konuşmalarını yaptı.

Ahmet Tarık İşmen: Emekçiler yeni bir toplumsal düzene başlangıç için irade gösteriyorlar

Türk Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen de konuşmasında şunları söyledi:

"Bugün ülkemizde güvensiz çalışmanın her anlamda yaygınlaştırılmasıyla, sendikaların kimi yerde işlevsizleştirilmesiyle yada iş yerlerindeki sendika üyelikleri, baskı, korkuyla yok edilmeye çalışılmaktadır. Bunun sonucunda toplumun yüzde 60'ı açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkum,  emeklilerin onurları zalim düzenin altında can çekişmektedir. Ülkenin üreten toplumsal zenginlikten aldıkları pay azalırken sermaye kefenin cebi varmışcasına ihtirasla emek sömürüsüne devam etmektedir. Hukuk, hukuku çiğneyenlerin emrine girmiş, her yanlışa bir hukuk kılıfı ile toplumda derin ayrışmalar sağlanarak hak aramadaki birliktelik gücü önce zayıflatılmaya, sonra parçalanmaya çalışılmıştır. Gruplar kapitalizmin o nobran ve vahşi yüzü ile sindirilmeye çalışılıyor. Ülkenin emekçileri bugün yeni bir toplumsal düzene başlangıç için irade gösteriyorlar. Halk haksızlığa karşı duruyorlar."  

Fincancı: Gün, doğayı talan edip yaşamlarımıza el koymaktan çekinmeyenlerle karşılaşma zamanıdır

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı sözlerine Edip Cansever'in dizeleriyle konuşmasına başladı ve şunları söyledi:

"Biz kararlıyız. biz birlikte değiştireceğiz. Bu yıl 1 Mayıs'ta yasımızla, öfkemizle, bizi zapturapt altına alamaya çalışanlara, memleketi enkaz altında bırakanlara inat, molozlarla bizi zehirleyenlere inat emeğimizle, sözümüzle ördüğümüz örgütlü dayanışmayla mücadele sözümüz her zamankinden güçlü, her zamankinden kararlı olmalı. Türkiye'deki hekimlerin örgütlü gücü Türk Tabipleri Birliği olarak bizler mesleğimizin ve meslek örgütümüzün tarihsel birikimine güveniyoruz. 

Bu memlekette yaşayan tüm insanların toplumsal ve siyasal iyilik halini sağlamak için mücadeleye hazırız. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına ilk yüzyılda yüzleşemediklerimizle, en uzun çalışma saatleri, en fazla ölüm, en düşük ücretlere, bu kölelik düzenine bizi mahkum eden, kâr hırsı gözünü bürümüş, olağan dışı durumlarla baş etme becerisinden uzak, afetleri felaketlere dönüştürmekten zerre kaçınmayan, bizleri susturmak, sindirmek adına türlü yalanla hapse atan, güvenlikçi bir  olağanüstü hal rejimi altında girerken tam da şimdi doğayı talan edip yaşamlarımıza el koymaktan çekinmeyenlerle karşılaşma zamanıdır. Nazım Hikmet'in işaret ettiği gibi; 'Dün erkendi, yarın geç, zaman tamam bugün. Emek bizim, söz bizim, gelecek hepimizin.' Söz veriyoruz birlikte değiştireceğiz"

Şükran Kaplan Yeşil: Bu 1 Mayıs'ta emekçilerin bitmeyen bir öfkesi var

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil konuşmasında "Bu 1 Mayıs'ta emekçilerin, işçilerin, işsizlerin, kadınların, emeklilerin, gençlerin LGBTİ+'ların bitmeyen bir öfkesi var. Pandemiden, savaşlara, ekonomik krizden ekolojik yıkıma, selden, yangından, depreme, yaşamımızı ve coğrafyamızı talan eden bu tek adam rejimine  yönelmiş bitmeyen bir öfkemiz var. Bugüne kadar on yıllardır yönettikleri bu ülkede sermayeden yana emek ve kadın düşmanı politikalarla, özelleştirmelerle, çalışma yaşamını güvencesizleştiren, kamusal hizmetlerin tasfiye edilmesinin faturasını çok ağır bir şekilde 6 Şubat'ta bizlere ödetmek istediler. Bizlere ödettiler." diye konuştu.

Çerkezoğlu: Bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Maltepe’deki 1 Mayıs miting alanında yaptığı konuşmada "İstibdatla hürriyet arasında seçim yapacağımız 14 Mayıs'ta da yan yana, omuz omuza olacağız. Bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. Hep birlikte bir söz verelim; Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız?" dedi.

İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde dakika dakika yaşananlar...

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'ndan 1 Mayıs mesajı:

"1 Mayıs işçi ve emekçi kutlama bayramı demiyorum. Biz işçinin emekçinin sömürülmediği, haklarının teslim edildiği bayramı seneye taksimde hep beraber kutlayacağız. Yaklaşık 15 yıldır 1 Mayıs kutlamalarındayım. Şunu gördüm ki bu 1 Mayıs'ta genci yaşlısı herkesin gözünde o umudu gördüm. 15 Mayıs'tan önce bir kez daha hissettim. İşçisi, köylüsü, yaşlısı hakkı yenileni artık bu memlekete baharı getirmeye kararlı."

163 gözaltı

ÇHD 1 Mayıs kutlamalarında Saat 14.40 itibari ile edindiğimiz bilgilere göre toplam gözaltı sayısı 163 açıklamasını yaptı. 

İstanbul Maltepe'de miting alanı girişindeki polis kontrol noktasında Evrensel gazetesinde yer alan karikatür gerekçe gösterilerek gazete alana alınmadı, vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

 İstanbul Maltepe'de miting alanı girişinde Kaldıraç ve Partizan üyeleri gözaltına alındı. Maltepe'deki 1 Mayıs alanına giriş yapan Partizan ve Kaldıraç üyelerinin taşıdığı İbrahim Kaypakkaya flamaları alana alınmadı, kitle girmek isteyince polis müdahale etti.

Kaldıraç'tan 4 kişinin gözaltı aracında bekletildiğini söyleyen bir yurttaş, "Kürsüden bunu dile getirin, oradan konuşmaya benzemiyor" diye tepki gösterdi. Ardından kürsüden anons edildi, tertip komitesinin gözaltılarla ilgilendiği belirtildi. 

Gıyabi cenaze namazı

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAK-SEN), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim’de kutladı. Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan HAK-SEN Genel Başkanı Ayhan Çivi ve berberindeki heyet, 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybeden vatandaşların anısına karanfil bıraktı. İmam kıyafeti giyen bir kişi, "Enflasyon altında, artan kira fiyatları karşısında ezilen, personelinden daha düşük maaş alan memurlar ne yazık ki vefat etmiştir" diyerek gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN), '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kalabalık bir grupla, yüzlerinde şiddet gördüklerine işaret eden morluklar, üzerlerinde tulumlar ve göğüslerinde sağlık sisteminin hastalığını simgeleyen reçetelerle Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. HEP-SEN Başkanı Yunus Şimşek, "Orta Çağ'da milyonlarca insanın hayatına mal olmuş kara veba bitmedi. Bir çağ sonra, 21. yüzyılın 2023'ünde Türkiye'de, kamu emekçilerinin üzerine kara bulut gibi çöktü. Semptomları biraz daha farklı. Peki çağımızın kara vebası nedir? Sağlık sistemidir" dedi.

TÜRK-İŞ ve Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) üyeleri Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. TÜRK-İŞ Sendikasından Cemail Bakındı, “Bu yıl da böyle bize kısıtlı bir şekilde tahsis edilmiş bir Taksim Meydanı'nda bayramımızı kutlamak zorunda kaldık. Temennim odur ki Türkiye daha özgür herkesin çok rahat bir şekilde bu bayramları birlikte kutlayabileceğimiz günler gelsin. Biz bu mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu bayram yalnız bizlerin bayramı değil. Bu bayram emeklilerin, dar gelirlilerin, bu bayram çocukların geleceğinin bayramı. Dolayısıyla iyi bir Türkiye'yi bulmaya çalışıyoruz. Özgür bir Türkiye'yi bulmaya çalışıyoruz. Ülkemizin zorlukları var. Bu 1 Mayıs'ı maalesef, büyük üzüntüyle kutluyoruz. Bunu bir kutlama değil sadece haklarımızı haykırma olarak telakki ediyorum. Güneyimizdeki 11 vilayette ölen kardeşlerimize başsağlığı diliyorum. Akrabalarına başsağlığı diliyorum. Kalanlara sağlık diliyorum" dedi.

Maltepe'deki 1 Mayıs alanına giriş yapan Partizan ve Kaldıraç üyelerinin taşıdığı İbrahim Kaypakkaya flamaları alana alınmadı, kitle girmek isteyince polis müdahale etti. Grubun karşı koymasıyla çıkan arbedede polis otobüsünün camı kırıldı. Gözaltına alınan en az 10 kişi miting alanından çıkarıldı. Gözaltı aracının alandan ayrılmasını engellemek isteyen gruba polis gazlı müdahalede bulundu.

Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen grupları takip eden gazeteci Zeynep Kuray darp edilerek gözaltına alındı. DİSK Basın-İş, gazeteciler Sultan Eylem Keleş ve Gencer Keten'in de darp edildiğini aktardı. Gazeteci Hazar Dost da haber takibi sırasında polis şiddetine maruz kaldı. 

Saat 09.15 sıralarında Umut-Sen üyeleri Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isterken Ihlamurdere Sokağı'na geçti. Ancak gruba polis izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruptakilerden 15 kişi gözaltına alındı.  Saat 09.50 sıralarında ise Halkın Kurtuluş Partisi üyesi 30 kişilik grup Barbaros Bulvarı'ndan Taksim'e yürümeye çalıştı. Uyarılara rağmen yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. HKP üyelerinden 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek sağlık kontrolüne götürüldü.

Taksime yürümek isteyenler gözaltına alındı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle Taksim’e yürümek isteyenler gözaltına alındı. Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyeleri Ergenekon Caddesi’nde gözaltına alındı.

Elmadağ’dan Taksim’e yürüyen İnşaat-İş ve DİSK/Enerji-Sen üye ve yöneticilerine de polis engel oldu.

Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, kurucu Genel Başkanı Kamil Kartal ve İnşaat-İş üyeleri gözaltına alındı.

“Gitmedik Buradayız, Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açarak Elmadağ tarafından Taksim’e yürüyen Mücadele Birliği üyeleri de polis tarafından gözaltına alındı.

DİSK Taksim'de

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu Taksim meydanında yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"1 Mayıs Meydanı Taksim Meydanı'dır. Bugün yine 1 Mayıs' ta Taksim haksız ve hukuksuz bir biçimde işçi sınıfına kapalı. 2023 1 Mayıs'ı Taksim'in yasaklı olduğu son #1Mayıs olacaktır."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.