banner16

Kızılay Başkanı Kınık’tan istifa sorusuna: Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem

"Çadır üretiminin bir maliyeti var, bunu karşılamak zorundayız, aksi halde kamu zararı olur" 

28 Şubat 2023
Kızılay Başkanı Kınık’tan istifa sorusuna: Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yardım kuruluşları ve bazı şirketlere çadır satmasına ilişkin gelen eleştirilere yanıt verdi. “Kızılay’a bağlı ve derneğin de satın aldığı şirket, çadır satmak zorunda. Çadır üretiminin bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılamak zorundayız. Biz bir derneğiz. Aksi halde kamu zararı olur" diyen Kınık, istifa etmesi yönündeki çağrılara da, "Seçilmiş bir isim olarak görev yapıyorum. Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem" yanıtını verdi.

Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan Kınık'ın açıklamaları şöyle:

“AFAD’a toplam 74 bin çadır verildi”

“Kızılay kâr amaçlı çadır satmıyor. Ancak çadır maliyetinin yerine konması gerekiyor. Kızılay Derneği de çadırları maliyeti parasına Kızılay Çadır ve Tekstil’den alıyor. Bu kapsamda dernek tarafından alınan 54 bin çadır Kızılay’ın yurt genelindeki depolarında bulunuyordu. Yerleri ve adetleri zaten AFAD’a bildirilmişti. Sonrasında 20 bin çadır daha tedarik edilerek AFAD’a toplam 74 bin çadır verildi. Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre Kızılay çadır konusunda AFAD’ın koordinasyonuna bağlı. AFAD barınmadan sorumlu olduğu için çadırlar ya AFAD’a teslim ediliyor ya da kurulmasını istediği yere götürülerek kuruluyor. Aynı plana göre Kızılay yemekten sorumlu. 2.5 milyon depremzedeye, illerde ve ilçelerde üç öğün yemek veriliyor.

“Depo görüntüleri gerçek değil”

“(Depolarda çadır görüntüsü gerçek mi?) Gerçek değil. O görüntüler Trakya depolarından yükleme yapılmadan önce çekilmiş. Depoların son halini yani bomboş olduğunu sosyal medya hesabımdan paylaştım.

“Çadır üretiminin bir maliyeti var, bunu karşılamak zorundayız, aksi halde kamu zararı olur”

“Kızılay’a bağlı ve derneğin de satın aldığı şirket, çadır satmak zorunda. Çadır üretiminin bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılamak zorundayız. Biz bir derneğiz. Aksi halde kamu zararı olur. Derneğin satın aldığı çadırların parası ile de yeni çadırlar üretiliyor. Kızılay Çadır ve Tekstil şu an tam kapasite çalışarak günde yaklaşık bin çadır üretiyor ve üretilen her çadır AFAD’a gidiyor. Şu an depolarımızda sıfır çadır var.

“Goygoycuların lafı ile hareket etmem”

“Seçilmiş bir isim olarak görev yapıyorum. Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem.”

AHBAP açıklaması

AHBAP’a maliyetine satılan çadırların aslında Birleşmiş Milletler’in bir siparişi üzerine dikildiğini söyleyen Kınık, “BM’nin ihtiyacı olmayınca da bir süredir bu çadırlar depoda bekliyorlardı. Çadırlar AFAD’ın şartnamesini karşılamıyordu, örneğin üzerinde logo bulunmuyordu. AHBAP isteyince biz de onlara maliyetine sattık, sonuçta Kızılay’a bağış yapmış oldu. Şirket bu para ile kumaş alarak üretimine devam ediyor” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.