banner16

Türkiye'nin insan hakları karnesi: AİHM'e başvuruda birinci

"Dünya’nın 10 Aralık İnsan Hakları günü var Türkiye’nin karnesinde ise özgür olmayan ülke yazıyor" sözleriyle açıklamasına başlayan Hukukçu Figen Çalıkuşu, Tanzanya'nın bile Türkiye’den daha özgür olduğun altını çizdi.  

10 Aralık 2022
Türkiye'nin insan hakları karnesi: AİHM'e başvuruda birinci

Tanzanya'nın bile Türkiye'den daha özgür olduğunun altını çizen Hukukçu Figen Çalıkuşu yayınladığı video mesajla Türkiye'nin insan hakları karnesini açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararını uygulamayan hakimin Hakim ve Savcılar Kurulu tarafından Yargıtay üyesi yapıldığını hatırlatan Çalıkuşu, OHAL yasalarının bir kısmının hala yürürlükte olduğuna dikkat çekti. 

"Dünya’nın 10 Aralık İnsan Hakları günü var Türkiye’nin karnesinde ise özgür olmayan ülke yazıyor" sözleriyle açıklamasına başlayan Hukukçu Figen Çalıkuşu, Tanzanya'nın bile Türkiye’den daha özgür olduğun altını çizdi. 

ADALETİN NERESİNDEN TUTSAN ELİNDE KALIYOR

AİHM’e temel hak ve hürriyetlerin ihlali için yapılan başvurularda Türkiye'nin birinci ülke konumunda olduğunun vurgulayan Çalıkuşu, "AİHM kararlarını uygulamayan bir ülkeyiz. Demirtaş ve Kavala davalarında ihlal süreci bile başlatıldı. Alevilerin inanç özgürlüğü ihlal ediliyor AİHM kararı var o da uygulanmıyor, kürtler eşit vatandaş olarak görülmüyor. HDP’ye kapatma davası açıldı, dava hala devam ediyor. Seçilmiş belediye başkanları tutuklanıyor, görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor" ifadelerini kullandı. 

FAİLİ MEÇHULLER ZAMAN AŞIMINA GÖTÜRÜLÜYOR

Faili meçhullerin  etkili soruşturmaya tabi tutulmadığını,1400’den fazla vakanın 16’sı için dava açılabildiğini ve 14 davadan beraat kararı çıktığını anlatan Çalıkuşu, davaların zaman aşımına götürülerek dosyalar kapatılmak istendiğini belirtti. 

HSK, AYM KARARINI UYGULAMAYAN HAKİMİ YARGITAY'A ATADI

Anayasa Mahkemesi'nin de hak ihlali kararları olduğunu ama hak ihlali kararlarına da uyulmadığını söyleyen Çalıkuşu, "Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan hakimi Yargıtay üyesi yapan bir Hakimler ve Savcılar Kurulumuz var" dedi. 

KADINLARIMIZ KATLEDİLİYOR, İŞÇİLERİMİZ İŞ MALİYETİNİ CANIYLA FİNANSE EDİYOR 

Aile Bakanının çocuk istismarına yönelik 'insani mesele' çıkışını eleştiren Çalıkuşu, "6 yaşında evlendirilen kız çocuklarımız var. Aile bakanı insani mesele diyor. İstismar mağduru yapılan erkek çocuklarımız evlatlarımız oldu. Önceki aile bakanı 'bir kereden bir şey olmaz' demişti bunu unutmayın. Her gün en az 5 kadınımız şiddet mağduru oluyor ve katlediliyor. İşçilerimiz, inşaatların madenlerin maliyetini canlarıyla finanse ediyor" şeklinde konuştu. 

ADİL YARGILANMA VE YARGIYA GÜVENDE DİBİ BOYLADIK

OHAL yasalarının bir kısmının hala yürürlükte olduğuna dikkat çeken Çalıkuşu, "OHAL altında rejimi değiştirmiş bir ülkeyiz biz. İltisak uygulaması ile insanların hayatlarına çöküyor, KHK'lıları sivil ölüme terk ediyoruz. Adil yargılanma ve yargıya güvenmede dibi boyladık, cezaevlerinde infaz yasası eşit uygulanmıyor. Ebru Timtik'i hatırlayın, adil yargılanma çığlığı altında ölümü tercih etti. Garibe Gezer'in, süngerli odada cansız bedeni bulundu. Hem cezaevlerinde hem günlük hayatta LGBT+'ların ayrımcılık zulmüne uğradığını görüyoruz. İfade hürriyeti mi? Cumhurbaşkanının resmini paylaşan üniversitesiteli genç hakaret suçundan ceza aldı. Dünya insan hakları günü insan haklarının olduğu ülkelerde kutlanır ama ben yine de kutlamış olayım.10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun" sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50