banner16

Galip Aykaç'ın istifasının perde arkası

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin fahiş gıda fiyatları nedeniyle hedef gösterdiği, suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş Kürşad Yılmaz'ın tehdit ettiği BİM CEO'su Galip Aykaç'ın Gıda Perakendecileri Derneği Başkanlığı'ndan istifasının arka planı ortaya çıktı. 

06 Aralık 2022
Galip Aykaç'ın istifasının perde arkası

BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç'ın, artan gıda fiyatlarından süpermarketleri sorumlu tutan iktidar tarafından hedef gösterilmesinin ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin talebiyle tahliye edilen suç örgütü lideri Kürşad Yılmaz'ın tehditlerinin ardından Gıda Perakendecileri Derneği Başkanlığı'ndan istifa etmesine ilişkin tartışma sürüyor. Aykaç'ın, BİM üzerinden provokasyon yapılmasından çekindiği için istifa ettiği belirtildi.

Öte yandan, Aykaç'ın iktidarın tepkisini çeken konuşmasını Gıda Perakendecileri Derneği'nin bilgisi dahilinde yaptığı, ŞOK marketin Aykaç'ı istifaya çağıran açıklamasının ise dernekte şaşkınlık yarattığı aktarıldı.

'AYKAÇ'IN KONUŞMASI KONUSUNDA MUTABAKAT VARDI'

Ekonomim.com yazarı Necla Dalan, bugünkü köşesinde Aykaç'ın dernek başkanlığından istifasının perde arkasını yazdı. Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu'nun hafta sonunu toplantı halinde geçirdiğini yazan Dalan, toplantılarda üç konunun öne çıktığını belirtti.

"Bu konuların birincisi açıklamanın yönetimden habersiz yapıldığının doğruyu yansıtmadığı oldu" diyen Dalan, dernek yönetim kurulundan isimlerin "Aykaç'ın konuşması üzerinde mutabakat vardı" dediğini aktardı. Dalan, şu ifadeleri kullandı: "Bilgi aldığım dernek yönetiminden isimler, 'Uzun süredir marketlerin çok üzerine gelindiğini kamuoyuna anlatmamız lazım diyorduk. En son kongremizde tarımı ele aldık. Ajandamız ahenk içinde ilerliyordu. Galip Bey yönetimde üzerinde mutabakat olan bir konuşma yaptı. Ancak bu konuşma dezenformasyona uğratıldı, infial yaratacak tehditler gelince sıkıntı oldu' bilgisini verdi."

ŞOK’UN AÇIKLAMASI YÖNETİM KURULUNU ‘ŞOK’ ETTİ

Dalan'a göre, dernek yönetim kurulunun ikinci önemli konusu ise Şok Marketler’in Galip Aykaç’ın istifasını istediği açıklama oldu: "Yönetimde yer alan isimlerin verdiği bilgiye göre, bu açıklama kendilerinde adeta ‘şok’ etkisi yarattı. Kaynaklar, 'Şok Marketler’in açıklaması beklenmedik bir sürpriz oldu, çok da hoş karşılanmadı. Dernek zaten polemikten uzak duran, kamuoyuna doğruyu anlatmaya özen gösteren bir duruş sergilerken, bu açıklama iyi olmadı' dediler."

'İSTİFADA ISRAR ETTİ'

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu’nda öne çıkan üçüncü konu da, Aykaç’ın istifası oldu. Dalan konuda şu arka planı anlattı: "Kurulda görevli isimlerden aldığım bilgiye göre, Aykaç’ın istifasının Şok Marketler’in çağrısıyla ilgisi yok. Hatta yönetim kurulundan istifa etmemesi, bunun gereksiz olduğu yönünde telkinde bulunuldu. Ancak yurt genelinde 10 binin üzerinde şubesi olan BİM üzerinden provokasyon yapılmasından çekinen Aykaç, istifada ısrar etti."

NE OLMUŞTU?

İktidara yakın görülen BİM'in CEO'sunun Gıda Perakendecileri Derneği Başkanlığı'ndan istifasıyla sonuçlanan süreç, iktidarın gıda fiyatlarındaki artıştan marketleri sorumlu tutmasıyla başladı. MHP lideri Bahçeli, enflasyon etkisiyle oluşan fahiş fiyatlardan zincir marketleri sorumlu tuttu ve zam yapan zincir marketlerin ‘FETÖ’yle bağlarının araştırılmasını' önerdi.

Bu açıklamadan sonra Ocak 2019’dan beri derneğin başkanlığını yürüten Aykaç, “FETÖ terör örgütüyle bizi tehdit eden parti liderlerine söyleyeceklerimiz var. Bize bakarak 'ya bir tuğla da ben koyayım bu binanın temel taşına' demeyen, bir tane dikili ağacı olmayan insanlar sizlere ve bizlere bu yakıştırmayı yapıyorlar. Bre ahlaksızlar, bre densizler sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz” şeklinde sert ifadeler içeren bir açıklama yaptı.

Aykaç’ın açıklamasından sonra farklı kesimlerden aynı sertlikte cevaplar hatta tehditler geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda isim verip, "Vatandaşın kanını emen asalaklar" diyerek Aykaç'ı hedef aldı. Suç örgütü liderliğinden tutuklanan, Alaattin Çakıcı ile birlikte tahliye edilen Kürşad Yılmaz da Aykaç'a yönelik tehdit içerikli mesajlar paylaştı. Dernek yönetimindeki Şok Marketler ise yazılı bir açıklama yaparak Aykaç’ın yönetim kurulu kararı olmadan bu açıklamayı yaptığını bildirdi ve istifa etmesini istedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.