banner16

Tüp Bebek Doktoru Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

 

25 Haziran 2022
Tüp Bebek Doktoru Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla hamile kalamayan anne adaylarının çiftlerden alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayan üremeye yardımcı bir tekniktir. Tüp bebek yöntemi genellikle bir yıldan fazla süredir korunmasız olarak ilişkiye girmeye rağmen hamileliğin oluşmadığı durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisi yumurtalıkların döllenmesine göre isimlendirilmektedir. Klasik tüp bebek yöntemi (IVF) veya mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemleriyle uygulanır.

Tüp bebek tedavisi hormon tedavisiyle yumurta üretimi, anne adayının yumurtalıklarından yumurta toplanması, baba adayından sperm alınması, anne adayından toplanan yumurtaların ve baba adayından alınan spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesi, döllenen yumurtaların anne adayının rahmine transferi ve gebelik testinin yapılması olarak altı aşamada gerçekleştirilir.” Diyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, bu sürecin hem tüp bebek tedavisi sürecini gerçekleştiren doktor için hem de çiftler için oldukça hassas olduğunu söylemektedir.

Ayrıca “Tüp bebek tedavisinin doğal gebelikten farkı döllenme işleminin laboratuvar ortamında gerçekleşmesidir. Laboratuvar ortamında döllenen yumurtalar anne adayının rahmine transfer edildikten sonraki süreç doğal gebelikle aynıdır. Transfer işlemi gerçekleştikten sonra doğal hamilelik süreci gibi ağır işler ve ağır yük kaldırma önerilmemektedir. Anne adayı kendini yormayacak bir şekilde günlük hayatına devam edebilir. Anne adayı düzenli ve dengeli beslenmeye, doktorun reçete ettiği ilaçlar varsa bunları kullanmaya özen göstermelidir.” diyen KALEM, bu süreçte sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da ailelerin kendilerini tüp bebek tedavisi sürecine hazırlamalarını gerektiğini önemle vurguluyor.

En iyi tüp bebek doktoru seçiminin yanı sıra tüp bebek tedavisinde başarı çeşitli faktörlere bağlıdır.

Anne adayının yaşı: Anne adayının genç olması hamile kalma ve kendi yumurtalarını kullanarak sağlıklı bir bebek doğurma olasılığını arttırmaktadır bundan dolayı tüp bebek tedavisi genç anne adaylarında başarı şansını arttırır. Tüp bebek tedavisi 45 yaşına kadar yapılabilen bir yöntem olsa da 35 yaşından sonra yumurta sayısının azaldığı, yumurtlamanın bozulduğu ve yumurtanın kalitesinin kötüleştiği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bütün embriyoların hayatta kalması çok düşük bir ihtimaldir bundan dolayı embriyo durumu tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırır.

Tüp bebek tedavisinin başarı şansının artmasında önemli bir diğer faktör ise anne adayının daha önce doğum yapmış olmasıdır. Daha önce doğum yapmış anne adaylarının hiç doğum yapmamış anne adaylarına göre tüp bebek tedavisiyle hamile kalma ihtimalleri daha yüksektir.

Normal bir yumurta kaynağına sahip olmak tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırsa da şiddetli endometriozisi olan kadınların, açıklanamayan kısırlığı olan kadınlardan tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansı daha düşüktür.

Son olarak tüp bebek tedavisinin başarılı olma şansı anne adaylarının yaşam tarzına bağlıdır. Örneğin sigara içen anne adaylarının tüp bebek tedavisinde daha az yumurta aldığı için başarı şansları daha düşüktür ya da obezite olan anne adaylarının da hamile kalma oranı daha düşüktür. Bunların yanı sıra alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansını azaltır.

Tüp bebek tedavisi en az bir yıldır korunmadan ve düzenli cinsel ilişkide bulunmasına rağmen gebelik oluşmaması durumunda uygulanan bir yöntemdir.” diyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tüp bebek tedavisi veya en iyi tüp bebek doktoru gibi araştırmalara başlamadan önce çiftlerin bu süreyi göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtiyor. İlk birkaç ayda hamilelik gerçekleşmediğinde çiftlerin hemen paniğe kapılmaması gerektiğini belirten Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, ayrıca şu durumlara da dikkat edilmesi gerektiğini önemle vurguluyor; “ Gebe kalmayı düşünüp 30 yaşından büyük olanlar, ayrıca altı aydır menstrual kanaması olmayanlar, menstrual periyotlarını düzensiz veya ağrılı geçirenler, pelvik ağrı, endometriosiz veya tekrarlı düşük yaşayanlar, düşük sperm sayımı, geçmişinde testis ve prostat gibi hastalıklar olanlar veya cinsel problemleri bulunanlar zaman geçmeden bir tüp bebek tedavisi uzmanıyla görüşmeye geçmelidir.

Tüp bebek fiyatları işlemin yapılacağı kliniğe veya merkeze göre farklılık gösterebilmektedir Çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adayları ilk olarak kendisi için uygun en iyi tüp bebek doktorunu tercih etmelidir. Tüp bebek tedavisi süreci ve sonucu kişiye göre farklılık gösterebileceği için tüp bebek fiyatı yerine en iyi tüp bebek doktorunun seçildiğine dikkat edilmelidir.

Tüp bebek tedavisinin hem psikolojik hem de fiziksel bir süreç olduğunu ve bu süreçte zaman zaman çiftlerin yorulabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle en iyi tüp bebek doktoru araştırması akabinde başlanacak bir tüp bebek tedavisi ve önceden hazırlıklı olunacak tüp bebek fiyatları ile çiftler bu hassas süreci en iyi ve doğru şekilde geçirebilmektedirler.

Günümüzde birçok çiftin anne baba olma hayalini gerçekleştiren tüp bebek tedavisi için doğru merkezlerle iletişime geçilmelidir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50