banner16

MAK Araştırma Ankara, İzmir ve Hatay’daki anketlerdeki son sonuçları aktardı

"O isim için seçim şimdiden bitti" 

20 Mart 2024
MAK Araştırma Ankara, İzmir ve Hatay’daki anketlerdeki son sonuçları aktardı

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere iki haftadan az bir süre kala siyasi partiler ve araştırma şirketleri saha çalışmalarını hızlandırdı.

Gerçek Gündem’den Miray Tamer’e konuşan MAK Araştırma Başkanı Kulat, "Mansur Yavaş, AKP'li rakibi Mehmet Özhaseki'nin "Faturalarınızı teröristler dağıtacak" gibi söylemlerine rağmen oyların yüzde 50.93'ünü alarak sandıktan birinci çıktı. Yavaş'ın popülaritesini artıran ise, geçtiğimiz beş yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başlatsa dahi siyasi polemiklere dahil olmayıp tabiri caizse 'işine bakması' oldu." dedi.

Kulat, ellerindeki verilerden yola çıkarak Yavaş'ın bu seçimi rahat alacağı görüşünü dile getirdi. Son yayınladıkları ankette AKP'li rakibi Turgut Altınok ile arasında yaklaşık 6 puan fark olduğunu hatırlatan Kulat, şöyle devam etti:

"Hatta kararsızlar matematiksel olarak dağıtıldığında fark 8'lere çıkıyor. Bu fark artabilir, azalmasını gerektiren bir şey görünmüyor. Bu seçim Mansur Yavaş tarafından, -en azından yılların deneyimi üzerinden söylüyorum- şu saat itibariyle bitmiş bir seçimdir. Ama fark biraz daha mı açılır, böyle mi kalır, yoksa çok küçük bir daralma mı olur, onu göreceğiz ama çok sıra dışı bir gelişme olmadıkça bu seçim kazanılır."

Hatay'la ilgili de konuşan Kulat, ""İlk yaptığımız ankette, 'Lütfü Savaş seçimi kaybeder' diye bakıldığı yerde, daha Gökhan Zan varken bile seçimi kazanıyor görünüyordu. Kanaatimce Lütfü Savaş için büyük bir avantaj oluşmuştur." ifadelerini kullandı.

Kulat İzmir'e ilişkin olarak da, şu ifadeleri kullandı:

"Biz geçmiş yıllarda İzmir çalışmaları yaptığımızda Cumhuriyet Halk Partisi'nin adaylarına oy veren seçmene 'Niçin oy veriyorsunuz?' diye sorduğumuzda 'Cumhuriyetin kazanımlarını kaybetmemek gerekçesiyle' yanıtını veren bir seçmen kitlesi var ve çok yüksek oranda. Halen devam eden bir gerekçe olduğu için CHP adayının seçimi rahat kazanacağını düşünüyorum. Ancak bu 'rahat kazanma' Tunç Soyer dönemindeki gibi mi olur oran olarak? Biraz daha aşağı düşmesini bekliyorum doğrusu. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi'nin kendi içinde kırgın ve kızgın seçmeni var, o birkaç puan aşağı çekebilir. Bir de AK Parti adayı Hamza Dağ'ın performansının daha iyi olduğu genel anlamda görülüyor ve söyleniyor. Hamza Dağ'ın oyunda bir artış olması muhtemel. Ama o artışın da çok sıra dışı bir artış olmasını beklemiyorum."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.