banner16

Erzincan'daki arama çalışması durduruldu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te Çöpler altın madeninde açıklama yaptı. Bayraktar, "Özellikle o yığının kaymamış bölgelerinde şu anda ciddi bir hareketlilik var. Ama bu çalışmalardan, bu risklerden dolayı şu anda sahada arama faaliyetlerini durdurmuş durumdayız" dedi. 

19 Şubat 2024
Erzincan'daki arama çalışması durduruldu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç’te heyelanın meydana geldiği maden sahası bölgesinde açıklama yaptı.

Bayraktar, şunları söyledi:

HEYELAN RİSKİ YOĞUNLAŞTI: Bugün altıncı gün. Malumunuz, geçen salı günü saat 14.28'de burada meydana gelen heyelan hadisesinden sonra o dakikadan itibaren devletimiz tüm imkanlarıyla, tüm kurumlarıyla buraya geldi. Sizleri ve kamuoyunu bilgilendirmiştik ve dün de sizler de sahadaydınız. Sahadan da o yoğun çalışmaları görüntülediniz. Ama biz son 3-4 gündür söylediğimiz şekilde sahada çalışma şartları hakikaten çok zorlu. Zira çok ciddi heyelan riskiyle karşı karşıyayız. Bu heyelan riski içerisinde elbette ki özellikle orada çalışan AFAD'taki kardeşlerimizi risk altına almadan, onlar için ilave bir tehlike oluşturmadan ve bu emniyet koşullarından tabir vermeden çalışma imkanını sürdürmeye ve korumaya gayret ettik. Fakat özellikle dün geceden itibaren ifade ettiğimiz, yani geçtiğimiz günlerde ifade ettiğimiz heyelan riski biraz daha yoğunlaştı açıkçası.

SAHADA ÇALIŞMAYI DURDURMUŞ DURUMDAYIZ: Dolayısıyla özellikle o yığının kaymamış bölgelerinde şu anda ciddi bir hareketlilik var. Konuyla ilgili özellikle AFAD'ın çalışmalarıyla ilgili Sayın Bakanımız birazdan sizlere o da bilgi verecek. Ama bu çalışmalardan, bu risklerden dolayı şu anda sahada arama faaliyetlerini durdurmuş durumdayız. Tabi bu çok ciddi boyutta gördüğümüz risklerden bir tanesi. Ama bununla birlikte özellikle hızlı bir şekilde gerek temiz suyun kontrol altına alınması, gerek kontamine olmuş, yani oradaki toprakla buluşmuş suyun kontrol altına alınması ile alakalı Devlet Su İşleri’nin koordinasyonunda önemli bir faaliyet devam ediyor. Gerek buraya yukarıdan gelen su, gerek oradan aşağıda oluşturduğumuz baraja gelen su, buradaki suyun kontrol altına alınması, toprağın kontrol edilmesi ile alakalı da gerek DSİ gerek Çevre Şehircilik Bakanlığımızı sürekli ölçümler almak suretiyle hem suyu hem toprağın kalitesini kontrol ediyorlar.

NUMUNELERDE ENDİŞE EDİLECEK BİR OLUMSUZLUK SÖZ KONUSU DEĞİL: Bugün itibarıyla söyleyeceğimiz şey şu, Çevre Şehircilik Bakanlığımızın buradaki laboratuvarlarında ve Ankara'ya gönderdikleri numunelerde çok şükür şu anda herhangi bir endişe edilecek bir olumsuzluk söz konusu değildir. Yani diğer günlerde olduğu gibi bugün de çok şükür bu alanda henüz bir sıkıntı görmüyoruz. Ama ifade ettiğim gibi özellikle baraj tarafındaki çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz. Bu heyelan riski ile alakalı birçok akademisyen hocalarımız da burada, bizim ekiplerimiz de beraber, ilgili bütün kurumlarımız da beraber şu anda o heyelan risklerini nasıl elimine ederiz, nasıl ortadan kaldırırız, ona gayret ediyoruz, ona çalışıyoruz. Bu konuda belki yarın sabah, yarın öğlene kadar yapacağımız çalışmalarda daha net bir tablo ve bir yol haritası önümüze koyacağız ve çıkacak gibi gözüküyor.

İSTİFLENMEYLE İLGİLİ BİRKAÇ LOKASYONUMUZ VAR: Onun ötesinde şu anda bu yoğun heyelan olmuş toprağın kaldırılması ve istifleneceği yeni alanla alakalı da birkaç alternatif üzerinde çalışıyoruz. Bunlarla ilgili tespit ettiğimiz birkaç lokasyon var. Bununla alakalı tabi orada nihayet hangi şartlarda buranın istifleneceğiyle alakalı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın koordinasyonunda lokasyon tespiti ve o lokasyonların, o yerlerin hazırlanmasıyla alakalı faaliyetimizde devam ediyor. Onu da en kısa sürede belirleyip heyelan riski ortadan kalktığı anda bu toprağa oraya aktarılmasıyla alakalı süreci başlatacağız. Onun dışında yine idari anlamdaki soruşturma devam ediyor. Soruşturmalara ilgili kurumlarımızın, bütün ilgili bakanlıklarımızın, bakan yardımcısı üzerinde arkadaşlarımız burada. Tahmin ediyorum yarın bakanlarımızın da buraya gelmesi söz konusu. Dolayısıyla yoğun bir şekilde hem adli hem de idari yönden soruşturmalar da devam ediyor.

İçişleri Bakanı Yerlikaya ise yarın diğer bakanların da maden alanını ziyaret edeceğini belirterek şunları söyledi:  

8 MİLYON METREKÜPLÜK KAYMAYLA OLUŞAN TOPRAK KÜTLESİ: Hep söylüyoruz, biliyorsunuz insan kaynakları açısından, araç yönünden, her şeyimiz tam. Bu hem Sabırlar Vadisi'ne gelen o bugünkü ölçümde 8 milyon metreküplük kaymayla oluşan toprak kütlesi, hem de hemen onun arka tarafındaki Mangan Ocağı'na gelen bugünkü ölçümde 2 milyon metreküplük kaymayla gelen toprak kütlesinde canlarımızı arıyoruz. Planımız var, buradaki kayan kütleden, drone, radarlarla beraber aramış olduğumuz araç, konteynerle ilgili olan lokasyonlarla ilgili çalışmalarımız belli ama değerli arkadaşlar, tüm arama kurtarma veya tüm arama faaliyetlerinde bizim olmazsa olmaz bir önceliğimiz var. Nedir o? Arama kurtarma veya arama faaliyetlerinde bulunan AFAD ve onların koordinasyonundaki tüm insan gücünün güvenliği, yani önce güvenlik. Biz bu arama faaliyetini yaparken bir arkadaşımızın canına Allah göstermesin, halel gelmemesi için başta bilim insanlarımız ve buradaki gerçekten mühendislerimiz ve muhteşem bir teknoloji var. Onlarla beraber, dün de söyledik, önceki gün Sayın Bakanımız da her fırsatta söyledi, hem Sabırlar Vadisi'nin olduğu kesimdeki arama faaliyeti hem de Mangan Ocağı'ndaki arama faaliyetlerinin üst kısımlarındaki yani toplam kütlenin bulunduğu liç alanı dediğimiz alanla ilgili yukarıdaki hakim tepelere yerleştirilen georadarla sismik an ve an ölçümleri var. Bir alarm sistemi de var. Eğer orada henüz her iki tarafa sabırlar ve mangan tarafına kaymayan ama kayma ihtimali olursa aşağıdaki arama faaliyetindeki arkadaşlarımızın çalışan kamyon iş makineleri vesaire onların tamamıyla ilgili bir çok hızlı çalışan bir uyarı mekanizmamız var.

GİTTİKÇE DAHA RİSKLİ HALE GELİNCE ARAMA- KURTARMA FAALİYETLERİNİ DURDURDUK: Dün akşam ilk anından itibaren altı gün önceki olduğu günden bu yana oradaki duran kütle stabil değil, maalesef aktif ama gittikçe de daha aktif hale gelme riskini görünce biz oradaki arama faaliyetini durdurduk. Peki Sabırlar Deresi'ndeki aramayla ilgili durum ne? Oranın da tamamıyla ilgili yine onun üstünde duran liç alanındaki kütlenin bir bölümünde maalesef stabil değil, orada da aktif olduğunu bunun dışında kalan yerle ilgili de aramayla ilgili çalışmaları yine baştan söylediğim gibi önce güvenlik duruşuyla ilkesiyle devam ediyor. Bunu sizler aracılığıyla aziz milletimizle paylaşmak istedik. Değerli arkadaşlar biliyorum. İlk günden itibaren hep olumlu haber vermek, iyi haber vermek gayretindeyiz. Ama böyle bir gerçek var. Eğer bu her iki kaymanın olduğu lokasyonun sırtlarındaki liç alanında stabil olsa biz her gün size kaç araç naklinin geçici toplama alanına naklettiğimizle ilgili her gün kendimizi nasıl geliştirdiğimiz haberlerini vereceğiz ve buradaki toplam kütleyi ne kadar sürede aktaracağımızı size söyleyecektik ama şu anda içinden bulunduğumuz durum anlık her iki sırtta aktif olan, 'Ben buradayım' diyen bu olumsuzluğu göz önünde bulundurmamız. Mangan ocağındaki kısmı dün akşam itibarıyla durdurduk. 

Yarın inşallah Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Özhaseki, aynı şekilde Tarım ve Orman Bakanımız Yumaklı ve yine Vedat Bakanımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız da geç vakitlerde de olsa buraya gelecekler. Gün boyu geldiğimiz noktayı tekrar değerlendireceğiz, tahlil edeceğiz. Sonra tekrar Sayın Bakanlarımızla beraber, kıymetli arkadaşlar, sizlerin huzurunda, aziz milletimize geldiğimiz, geleceğimiz durumla ilgili ilgilerimiz sizlere aktarmış olacağız." 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.