banner16

Erdoğan, Orban ile ortak basın toplantısında konuştu: Yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın davetiyle Macaristan'a giden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orban ile düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

18 Aralık 2023
Erdoğan, Orban ile ortak basın toplantısında konuştu: Yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız

Filistin'de ve Ukrayna'da savaşın ve şiddetin çözüm olmadığını söyleyen Erdoğan, "Türkiye olarak taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız" dedi. Hamas-İsrail savaşı hakkında da değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Uluslararası toplumun İsrail'e doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor. Dostumuz Macaristan'ın da gereken katkıyı sağlamaktan geri durmayacağına gönülden inanıyorum" diye konuştu.

Macaristan Başbakanı Orban ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

"Savunma sanayi alanında bağlarımızı güçlendirmeyi planlıyoruz"

Toplantıda konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi:

"Başbakan Orban ile görüşmelerimizde Türkiye-AB ilişkileri, Ukrayna ve Gazze'deki gelişmeler dahil olmak üzere güncel meseleleri ele aldık. Macaristan'la bu yılın ilk 11 ayı itibarıyla ticaret hacmimiz geçtiğimiz yılı geride bırakarak 4 milyar dolara yaklaştı. Macaristan ile savunma sanayi gibi alanlarda bağlarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz.

Sayın Orban ile başkanlık ettiğimiz konsey toplantısında ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla gözden geçirdik. İş birliğimizin daha da güçlendirilmesini teminen atacağımız ilave adımları ele aldık. Ziyaret vesilesiyle imzaladığımız muhtelif anlaşmalar münasebetlerimizin ahdi zemininin tahkimine yardımcı olacaktır.

Sayın Orban ile biraz önce akdettiğimiz ortak siyasi bildiri ile stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi, geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık. Bu aynı zamanda geleceğe yönelik vizyonumuzun da bir göstergesidir.

Türkiye-Macaristan Kültür Yılı

2024 boyunca idrak edeceğimiz Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'nın açılış töreninin bu akşam Cumhurbaşkanı Novak'ın da katılımıyla sayın başbakanla birlikte gerçekleştireceğiz. Bir yıl boyunca sürecek etkinlikler, Türk ve Macar halklarını birbirlerine daha da yakınlaştıracaktır.

"Yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız"

Filistin'de ve Ukrayna'da savaşın ve şiddetin çözüm olmadığı noktasında Macar dostlarımızla hemfikiriz. Ukrayna'da diplomatik çözüm odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini en başından bu yana seslendiriyoruz. Türkiye olarak taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız. 

"Uluslararası toplumun katliamın sona erdirilmesi noktasında asli sorumluluğu var"

Gazze'de ise İsrail vahşetinin bir an evvel sona ermesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Acil ateşkesin tesisi ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi için Türkiye olarak İlk günden beri yoğun diplomatik çaba harcıyoruz. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırlarda, bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin devletinin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük. Uluslararası toplumun İsrail'e doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor. Bu bağlamda dostumuz Macaristan'ın da gereken katkıyı sağlamaktan geri durmayacağına gönülden inanıyorum."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.