banner16

CHP grubu acil toplandı: Bu bir kalkışmadır, derhal bastırılmalı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği kararını değerlendirmek üzere, bugün saat 21.00'de TBMM Grubu'nu basına kapalı olarak olağanüstü toplantıya çağırdı. 

08 Kasım 2023
CHP grubu acil toplandı: Bu bir kalkışmadır, derhal bastırılmalı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Can Atalay hakkındaki kararını değerlendirmek için TBMM Grubu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmederek, vekilliğinin düşürülmesi için Meclis'e bildirim gönderdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği kararını değerlendirmek üzere, bugün saat 21.00'de TBMM Grubu'nu basına kapalı olarak olağanüstü toplantıya çağırdı.

Özel, "Yaşanan gelişmeler hafife alınamaz, görmezden gelinemez. Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır" dedi.
 

Bugün saat 21.00'de Grubumuzu yargıdaki son gelişmeler üzerine olağanüstü kapalı toplantıya çağırdım.

Yaşanan gelişmeler hafife alınamaz, görmezden gelinemez.

Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır.

— Özgür Özel (@eczozgurozel) November 8, 2023


Ne olmuştu?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay'ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. AYM üyelerinin "denetlenememenin verdiği rahatlıkla" hareket ettikleri, anayasada yeri olmamasına rağmen "yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi" gibi davrandıkları ifade edildi. Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağı getiren eski bir karara atıf yaptıkları ve bunun da daire tarafından "ironik" bulunduğu vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

TİP'ten milletvekili seçilmesinin ardından Atalay'ın tahliye talebini reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararını yerinde bulmayan ve Atalay'ın tahliyesinin gerektiğine karar veren AYM'yi tanımadı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.