banner16

İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı

Yaklaşık 1,1 milyon insan, saldırılardan kaçmak için evlerini terk etmeye zorlanıyor 

14 Ekim 2023
İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş 8'inci gününe girdi. İsrail'in, Gazze Vadisi'nin kuzeyindekilerin 24 saat içinde güney Gazze'ye gitmesini duyurmasının ardından, 7'nci günde Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı. İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırıları da devam ediyor.   

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın açıklamasına göre, İsrail güçleri, El Awda Hastanesi'ne bölge saati ile sabah 6.00'ya kadar hastanenin boşaltılması gerektiğini söylemişti.

İsrail ordusunun kara harekâtına başlamasının ardından Şabat başladıktan sonra televizyonda bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, "Düşmanlarımızı benzeri görülmemiş bir güçle vuruyoruz. Bunun sadece başlangıç ​​olduğunu vurguluyorum" demişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, sabahın ilk saatlerinde verdiği harekât hakkındaki brifingde "Amacımız çok açık. Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir; böylece Hamas bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecektir" dedi. 

İsrail ordusu, 8. günün ilk saatlerinde, "bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurduğunu" duyurdu. İsrail'in, denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu ve bir mülteci kampında çatışma çıktığı da bildirildi.

Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgiye göre, İsrail uçakları, gece saatlerinde Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'yı yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi ancak net rakama ilişkin bilgi verilmedi.

Bir haftanın geride kaldığı savaşta, 7 Ekim'den bu yana ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı bin 900'e yükseldi, 7 bin 696 kişi de yaralandı.

Anadolu Ajansı (AA) ise İsrail'in, Gazze'ye bombardımanı ile enerji ve iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, kent merkezinde bulunan ekibiyle iletişiminin tamamen koptuğunu duyurdu.

İşte savaşın 8. gününden dakika dakika gelişmeler...

08.50 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin doğusu ve batısını savaş gemileri ve tanklarla topçu ateşine tutmaya yeniden başladı.

07.50 | İsrail ordusu 120'den fazla kişinin Hamas tarafından esir alındığını doğruladı. 

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne girdikten sonra çok sayıda İsraillinin cesedine ulaştı. Haberde, geçtiğimiz Cumartesi günü Hamas saldırılarından bu yana kayıp olan kişilerin ailelerine haber verildiği belirtildi.

İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada Gazze'de 120'den fazla kişinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu doğruladı.

07.00 | İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü'nden brifing: Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus harekât hakkında brifing verdi. 

"Filistinli sivillerin güneye doğru kayda değer bir hareketlilik gösterdiğini" ileri süren Bakan, Hamas'ı vatandaşlarına yerlerinde kalmalarını söylemekle eleştiriyor ve grubu "sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla" suçladı. Conricus, "Hiçbir sivili öldürmeye ya da yaralamaya çalışmıyoruz" dedi. 

Conricus, İsrail yedek askerlerinin birkaç gündür Gazze Şeridi boyunca konuşlandığını söyleyerek "Amacımız çok açık. Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir; böylece Hamas bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecektir" dedi. 

IDF Sözcüsü Conricus brifingde kuzey sınırındaki durumun "çok gergin" olduğunu söyledi.

Hizbullah militanlarının İsrail birliklerine doğru bir tanksavar füzesi ateşlediğini söyleyen Conricus, "Kısa bir çatışma oldu ve sonunda durum sakinleşti. Daha sonra Hizbullah, İsrail'e insansız hava araçları gönderdi ve ayrıca İsrail uçaklarına karşı karadan havaya füzeler ateşledi. Bu iki girişim de IDF tarafından başarıyla engellendi ancak kuzey sınırındaki durum hala çok gergin ve Hizbullah'ın faaliyetlerini kuzeydeki ilave güçlendirilmiş kabiliyetlerle çok yakından izliyoruz" dedi. 

06.00 | İsrail'in Eriha kamplarına düzenlediği baskında iki kişi yaralandı.

Batı Şeria'nın Eriha kentindeki iki mülteci kampına İsrail güçlerinin saldırı düzenlediği ve biri ağır olmak üzere en az iki Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Tıbbi kaynaklar El Cezire'ye, İsrail güçlerinin Eriha'daki Akabat Jabr ve Ayn el-Sultan mülteci kamplarında yaşayanlarla çatışma sırasında kurşunla yaralandıklarını söyledi.

05.45 | Filipinler, Hamas saldırısında üçüncü Filipinlinin öldüğünü doğruladı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de üçüncü bir Filipinlinin öldüğünü doğruladı.

Dışişleri Müsteşarı Eduardo de Vega, düzenlediği basın toplantısında, DNA testiyle saldırının kurbanlarından birinin İsrail'de bakıcı olarak çalışan bir başka Filipinli olduğunun doğrulandığını söyledi. De Vega'ya göre üç Filipinli daha kayıp.

05.24 | İletişim kaybedildi: AA, İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde görevli haber ekibine ulaşamıyor

Anadolu Ajansı (AA), Gazze Şeridi'nden gelişmeleri aktaran haber ekibiyle iletişimini kaybetti.

İsrail'in, Gazze'ye yoğun bombardımanı ile enerji ve iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın bölgenin kuzeyindeki Gazze kent merkezinde bulunan ekibiyle güçlükle kurduğu iletişim son 3 saattir tamamen koptu.

Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor 

03.30 | İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu.

Yedioth Ahronoth gazetesinin, İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'e dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu, bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu.

Ordu ayrıca, İsrail'e ait bir insansız hava aracına yönelik saldırıyı da durdurdu.

Hizbullah'tan henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

2.58 | İsrail'in denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu bildirildi.

Savaşın 8. günün ilk saatlerinde İsrail'in denizden düzenlediği saldırılarda Gazze kıyılarının bir kısmının vurulduğu bildirildi.

Al Jazeera Arabic, İsrail botlarının şafak öncesi saldırıda kıyı boyunca hedefleri vurduğunu bildirdi. Gazze'nin merkezindeki Deir el-Balah kentindeki bir binaya da hava saldırısı düzenlendi.

2.30 | BM: Dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin yanındayız

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Lübnan'daki bombardımanda hayatını kaybeden Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümünün, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Lübnan'a sıçramasının risklerini ortaya koyduğunu söyledi. 

Guterres, "Bugün ve her gün, bazen tehlikeli koşullarda hepimizin her gün güvendiği kritik işleri yapan dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin yanındayız" dedi.

01.15 | Bir haftada 11 gazeteci öldürüldü: Lübnanlı gazeteciler öldürülen meslektaşları için toplandı.

Beyrut'ta çok sayıda gazeteci ve insan hakları savunucusu, İsrail ordusunun Lübnan sınırı boyunca düzenlediği saldırıda Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümü ve diğer altı medya üyesinin yaralanması nedeniyle toplandı.

Açıklama yapan Reuters haber ajansı, "Acil olarak daha fazla bilgi arıyoruz, bölgedeki yetkililerle birlikte çalışıyoruz ve Issam'ın ailesini ve meslektaşlarını destekliyoruz. En derin taziyelerimizi etkilenenlere gönderiyoruz ve düşüncelerimiz bu korkunç zamanda aileleriyle birlikte" dedi.

Al Jazeera ise yaralılar arasında Elie Brakhya ve Carmen Joukhadar isimli iki çalışanı olduğunu söyledi. Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail-Hamas savaşının bir hafta önce başlamasından bu yana en az 11 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.

Lübnanlı gazeteciler öldürülen meslektaşları için toplandı

00.45 | Rusya, İsrail'in BM kararlarını 'sistemik ihlal ettiği' bir dönemde çatışmaların yaşandığını söyledi, Ortadoğu'da "yaklaşan savaş"tan ABD'yi de sorumlu tuttu.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Gazze'deki durumun temel nedeninin, İsrail'in Batı Şeria'da yasadışı yerleşim birimleri inşa etmesi de dahil olmak üzere devam eden çatışmaları anlamak için "kritik önemde" olduğunu söyleyerek, şöyle dedi:

“Batılı meslektaşlarımız, bir grup vahşi teröristin İsrailli sivillere saldırması nedeniyle mevcut tırmanışın birdenbire gerçekleştiği anlatısını desteklemek için ellerinden geleni yapıyor. ABD özellikle tüm bu durumun kışkırtılmadığı ve Hamas'ın destek alma konusunda dışlanmış olduğu konusunda ısrarcı.

“Eğer öyle olsaydı, Batı Şeria'da İsrail'in bu eylemlerine karşı hiçbir protesto olmayacak ve Filistin'e yönelik yaygın Arap ve Müslüman desteği olmayacaktı. Şiddetin mevcut alevlenmesinin, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararlarını sistematik olarak ihlal etmesi ve buna yerleşimlerin yasa dışı genişletilmesi de dahil olmak üzere - ki bu da İsrail'in büyük çoğunluğu tarafından düzenli olarak kınanmaktadır - arka planda gerçekleştiğini göz ardı etmemeliyiz."

Nebenzya, ABD'nin Ortadoğu'da "yaklaşan savaştan büyük ölçüde sorumlu olduğunu" da sözlerine ekleyerek, "Barış sürecini tekeline almak amacıyla uluslararası arabuluculardan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün çalışmalarını pervasızca, bencilce engelleyen ve bunu, Filistin sorununu çözmeden İsrail ile Filistinlilere ve diğer Arap devletlerine ekonomik bir barış dayatmakla sınırlayan Washington'dur" dedi.

00.20 | CNN: ABD istihbaratı, 7 Ekim'den önce Biden yönetimine 3 rapor yolladı

CNN'in bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre; ABD istihbaratı, İsrail tarafından sağlanan istihbarata dayanarak, Biden yönetimini 7 Ekim'deki saldırı konusunda uyaran toplamda üç mesaj gönderdi.

CNN'in haberine göre; 28 Eylül tarihli bir güncellemede Hamas'ın sınır ötesindeki roket saldırılarını tırmandırmaya hazırlandığı uyarısına yer verildi. CIA'den 5 Ekim'de gelen bir telgraf genel olarak Hamas'ın artan şiddet olasılığı konusunda uyarıda bulunuyordu. Ardından, saldırıdan bir gün önce, 6 Ekim'de, ABD'li yetkililer İsrail'den Hamas'ın olağandışı faaliyetlerine işaret eden raporlar yayınladı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, yine de ABD raporlarının hiçbirinin Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyonun ezici kapsamı, ölçeği ve vahşeti hakkında herhangi bir taktiksel ayrıntı ya da gösterge sunmadığını söyledi. Öte yandan ABD'nin bu değerlendirmelerinden herhangi birini, ABD'nin raporlarını dayandırdığı istihbaratın çoğunu sağlayan İsrail ile paylaşılıp paylaşılmadığı ise henüz belli değil.

Brifingleri alan ve CNN'e konuşan bir kaynak; İsrail, Gazze ve Batı Şeria'nın da neredeyse her gün üst düzey yetkililere verilen istihbarat brifinglerinde yer alan "sıcak noktalar" listesinde olduğunu söyledi.

00.15 | Huffington Post: ABD Dışişleri, diplomatlardan, Gazze saldırıları sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmamalarını istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, diplomatlara, Gazze'ye yönelik bombardıman sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye eden mesajlar gönderdi.

The Huffington Post'un ulaştığı iç yazışmalara göre; mesajlarda diplomatlara basın materyallerinde "gerilimi azaltma/ateşkes", "şiddete/kan dökülmesine son verme" ve "sükûneti yeniden tesis etme" terimlerini kullanmaktan kaçınmaları söyleniyor.

Dışişleri Bakanlığı personeli, iç yazışmalarda, üst düzey yetkililerin basın materyallerinin özellikle üç ifadeyi içermesini istemediklerini yazdı: "gerilimin azaltılması/ateşkes", "şiddetin/kan dökülmesinin sona ermesi" ve "sükûnetin yeniden tesis edilmesi"

00.05 | Rusya, BMGK'ya ateşkes ve insani yardım öneren karar taslağı sundu.

Rusya, insani ateşkes çağrısında bulunacak ve sivillere yönelik şiddeti kınayacak bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar taslağı önerdi.

Reuters'in haberine göre, tek sayfadan oluşan karar taslağında ayrıca rehinelerin serbest bırakılması, insani yardımların engellenmeden ulaştırılması ve yardıma ihtiyacı olan sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi çağrısında bulunuluyor.

Diplomatlar, metnin 15 üyeli konseye çatışmayla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantı sırasında verildiğini söyledi.

21. 48 | Netanyahu: Bu sadece başlangıç

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Yahudi Şabatı başladıktan sonra televizyonda kısa bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Düşmanlarımızı benzeri görülmemiş bir güçle vuruyoruz. Bunun sadece başlangıç ​​olduğunu vurguluyorum" dedi.

20.30 | Reuters: İsrail ordusu, askerlerin Gazze'ye ilk kara saldırısını gerçekleştirdiğini açıkladı

Reuters'in aktardığına göre, İsrail, Cuma günü piyade ve tanklarının Gazze Şeridi'nde baskınlar düzenlediğini açıkladı. Hamas'ın "yok etmek" için hava saldırısından kara operasyonlarına geçişin ilk duyurusu yapıldı. 

İsrail'in bir milyondan fazla insana Gazze Şeridi'nin kuzeyini 24 saat içinde terk etme emri vermesinin ardından, Gazze sakinleri bugün (13 Ekim) İsrail saldırılarından kaçmak için evlerini terk etmeye başlamıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.