banner16

Erdoğan: Dostlar İsveç de İsveç diyor; siz Kongre diyorsunuz, benim de Meclisim var, onaylanmadıkça açıklama yapamam

ABD Başkanı Joe Biden ile ayaküstü görüştüğünü belirten Erdoğan, "Maalesef işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç’te İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi ‘kongre, kongre’ diyorsunuz. Benim de kongrem var, benim kongrem TBMM" ifadelerini kullandı.  

10 Eylul 2023
Erdoğan: Dostlar İsveç de İsveç diyor; siz Kongre diyorsunuz, benim de Meclisim var, onaylanmadıkça açıklama yapamam

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, "Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir sürecin sürdürülebilir olma ihtimali çok düşüktür" dedi. ABD Başkanı Joe Biden ile ayaküstü görüştüğünü belirten Erdoğan, "Maalesef işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç’te İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi ‘kongre, kongre’ diyorsunuz. Benim de kongrem var, benim kongrem TBMM" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"6 ay önce asrın felaketini yaşamış bir ülke olarak tüm imkanlarımızla Faslı kardeşlerimize yardıma hazırız.

Zirve oturumlarının ilkinde çevre sorunlarını istişare ettik, iklim değişikliği, kirlilik etkisini artık daha fazla hissettiriyor. Geniş bir yelpazede yıkıcı sonuçlarını görüyoruz. Türkiye'nin özellikle sera gazı solunumları katkısı oldukça düşüktür. Türkiye olarak bu hayati meselede elimizi taşın altına koyuyoruz.

Mültecilerin gönüllük ve güvenli dönüşleri sağlanmalı. 735 milyon kişi açlıkla mücadele ederken, diğer tarafta lüks, şatafat ve israf kabul edilemez.Türkiye olarak biz daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Milli gelire oranla dünyanın en fazla yardım yapan ülkesiyiz. Sorunların sebebi merhamet eksikliği.

Şimdiye kadar 600 bine yakın Suriyeli güvenli ve gönüllü bir şekilde ülkelerine geri döndü. Projeler hayata geçtikçe bu sayı artacaktır.

Diğer yandan Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmak için yoğun çaba harcıyoruz. Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir sürecin sürdürülebilir olma ihtimali çok düşüktür. Rusya-Katar-Türkiye 1 milyon tahılı ulaştıracağız.

İnsanlığın ortak geleceği adına İslam düşmanlığının yükseldiği tüm ülkelerin, bu konuda artık daha kararlı politikalar izlemesi gerektiğine inanıyorum. İslam düşmanlığının yükseldiği tüm ülkeler, daha kararlı politikalar yürütmeli. BM başta olmak üzere üyesi olduğumuz tüm platformlarda bu konuyu gündeme getiriyoruz.

Bir taraftan 6 Şubat'ın yaralarını sararken diğer taraftan Türkiye Yüzyılı hedeflerini bırakmayacağız. İki gündür Sayın Modi'nin yanı sıra pek çok ikili görüşme gerçekleştirdim. İki gün boyunca gerçekleştirdiğimiz tüm görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum"

Soru-Cevap

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde son günlerde yaşanan olaylara ilişkin sorulan soruyu Erdoğan şöyle yanıtladı;

"Bölgeyi sükunete davet etmekten başka çaremiz yok, özellikle Karabağ'da atılan adımlar doğru değil. AB üyesi ülkeler de bunu kabullenmiyor. Yarın Paşinyan ile de görüşeceğim"

Tahıl koridoruna ilişkin: 33 milyon ton Rusya, tahıl ithalatı yaptı. Yüzde 14'ü bize geldi, Yüzde 14'ü Afrika ülkelerine gitti. Sayın Putin'in ısrarı Batı bize verdiği sözleri tutmadı diyor, biz ücretsiz olarak bu tahılı verelim, Türkiye olarak siz bunu una çevirin, Katar'ı da yanımıza alalım ve bu tahılı fakir Afrika ülkelerine gönderelim. Putin, şimdilik 1 milyon tonu kabullendi. Yeniden tahıl koridorunun işlevsel hale gelmesi konusunda umutsuz değilim.

"Biden ile ayaküstü görüştük"

ABD Başkanı Biden ile görüşme ve F-16 konusuna ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Biden ile ayaküstü görüştük, F-16 konusunu ele aldık. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir, bu doğru değil. Siz her şeyi Kongre, Kongre diyorsunuz TBMM'den bu karar geçmedikçe benim karar vermem mümkün değil. İsveç'in üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım." dedi.

Erdoğan, deprem bölgesindeki konutların inşasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı;

"Deprem bölgesine yönelik depremzedelerin bir an önce konutlarına kavuşması için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlgili bakan arkadaşım bu çalışmaları sürdürüyor; dikey mimari değil daha çok yatay mimari ile burada evleri yapacağız."

"Türkiye'nin AB sürecine ilişkin Michel ile görüştünüz mü?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Michel'in tek başına karar verme yetkisi yok. Bizi 50 yıldır AB üyesi ülkeler oyalamıştır, bugün de oyalamaya devam ediyor. Oyalasalar da oyalamasalar da bir Türkiye'yiz." dedi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50