banner16

CHP’den kesin olarak ihraç edilen Tanju Özcan’dan ilk tepki: Karar hukuksuz, yargı yoluna gideceğim

"Burası Bay Kemal’in partisi değil, Atatürk’ün partisi; kalabilmek için mücadele vereceğiz" 

26 Temmuz 2023
CHP’den kesin olarak ihraç edilen Tanju Özcan’dan ilk tepki: Karar hukuksuz, yargı yoluna gideceğim

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bugün toplanan Yüksek Disiplin Kurulu’nun (YDK) verdiği kararla, CHP’den ihraç edildi.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, 20 Temmuz Perşembe günü ‘kesin çıkarma cezası’ istemiyle disipline sevk edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve beraberindeki 9 dosya için toplanmıştı. Özcan, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek savunmasını vermemişti.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, bugün CHP Genel Merkezi’nde toplandı. Yapılan açıklamada, Özcan’ın partiden ihraç edildiği bilgisi verildi. Açıklama, şöyle:

“Yüksek Disiplin Kurulu'nun 26.07.2023 tarihli toplantısında, Tanju Özcan hakkında CHP Tüzüğünün 68. Maddesi 1- a) ve 1- b) fıkraları uyarınca KESİN ÇIKARMA CEZASI verilmiştir.”

CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından hakkında kesin çıkarma cezası verilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, suçlamalarla ilgili ilk itirazında “somut olarak neyle suçlandığımı bilmiyorum” dediğini hatırlatarak, “Karar bana dün tebliğ edildi, bugün de avukatıma gönderdim 7 gün süreniz var demişler. Daha birinci gün, çok büyük bir usul hatası yapıldı, yargı yoluna gideceğim” dedi.

“YDK’nın bu kararı vermeye hukuken yetkisi yoktu”

T24’ün sorusunu yanıtlayan Özcan, “Burası Bay Kemal’in partisi değil, Atatürk’ün partisi, partide kalabilmek için mücadele vereceğiz” ifadesini de kullandı.

Partide tüm kurulların genel başkana bağlı olduğunu ancak tüzük gereği Yüksek Disiplin Kurulu’nun (YDK) bunun dışında olması gerektiğini kaydeden Özcan, şöyle konuştu:

“Ama genel başkan her kurultayda anahtar liste suretiyle YDK üyelerini kendisi belirliyor. YDK’daki arkadaşlarımız Kılıçdaroğlu’nun baskısına boyun eğmiş. Hukuki karar vermediler, siyasi baskıya boyun eğdiler. Ayrıca bir önceki kurultayın üzerinden üç yıllık süre doldu. YDK’nın bu kararı vermeye hukuken yetkisi de yoktu. Partide kalmak için mücadele vereceğiz. Yargı yoluna gideceğim.”

“Şu an bağımsız belediye başkanıyım”

Özcan, “İtirazlarınız kabul olunmadığı takdirde, bundan sonra siyaseten nasıl bir yol yürüyeceksiniz?” sorusunu ise, “Şu an bağımsız belediye başkanıyım. Hukuki süreci gördükten sonra bir değerlendirme yapabilirim, şu an için bir şey diyemiyorum” sözleriyle yanıtladı.

Sığınmacılara yönelik radikal söylemleri ve uyguladığı politikalarla gündeme gelen Özcan, AKP'li bir kadın belediye Meclis üyesine yönelik cinsiyetçi ifadeler kullanmasının ardından geçen yıl CHP'den 1 yıl süreyle geçici olarak ihraç edilmişti.

Geçici ihraç süresi dolan Özcan, 13 Haziran’da CHP’ye geri dönmüştü.

Özcan, partiye dönüşünün ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na değişim çağrısı yaparken sosyal medya paylaşımlarının parti tüzüğünün ilgili maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle "kesin ihraç" talebiyle ikinci kez YDK'ya sevk edilmişti.

İkinci kez partiden ihraç istemi üzerine Özcan, Bolu’dan Ankara’daki CHP Genel Merkezi’ne, "Değişim ve Adalet" yürüyüşü yapmıştı.

Özcan, 3 Temmuz'da Bolu'dan başlattığı, yürüyüşünü 13 Temmuz'da CHP Genel Merkezi önünde sonlandırmış, koltuk fırlatarak yaptığı konuşmada "Koltuk meraklısı Bay Kemal'i göndermenin zamanı geldi. Sen madem bu kadar çok koltuk seviyorsun. Bak koltuk sevdalısı Kemal Kılıçdaroğlu, ben sana koltuk getirdim. Şimdi in o koltuktan al bu koltuğu git evinde otur, torunlarını sev" diye konuşmuştu. 

Özcan, 14 Temmuz'da gazeteci Fatih Altaylı'ya yaptığı açıklamada "Genel Başkan talimat vermiş. ‘Bunu en geç ayın 20’sinden önce partiden atın’ demiş. Ben de bu zevki onlara tattırmamak için ayın 19’nda partimden istifa edeceğim” demişti. 

Özcan daha sonra istifa kararından vazgeçtiğini açıklamış, "İstifa etmeyeceğim, bu tarihe geçsin. Beni atsınlar. Gerekçeli kararda ne yazacak merak ediyorum" demişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.