banner16

Kıble Yönü Bulma Yöntemleri

Kıbleyi bul ile kıble yönü bulunabilir. Yanısıra kıble tespitinde kullanılan en geçerli yöntem yön bulmakta da faydalandığımız pusuladır. 

14 Temmuz 2023
Kıble Yönü Bulma Yöntemleri

Kıble lügat olarak yön ve yönelme anlamlarına gelir. İslami tabir olarak ise Müslümanların namaz kılarken yöneldikleri Mekke şehrindeki Kâbe istikametini ifade etmektedir. Kıble tespiti için pek çok yöntem mevcuttur. Kıble Bul sitesinden bu hususta detaylı bilgi alabiirsiniz. Biz de bu yazımızda bu hususlardan da bahsetmeye çalışacağız.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) namazlarını Beytü’l-Makdis’e doğru namazlarını kılıyordu. Hicretten sonra ise Medine’de yaklaşık 17 ay Beytü’l-Makdis’e doğru durarak namaz kıldı. Ancak; “Biz senin yüzünün göğe doğru çevrilip durduğunu görüyoruz. Elbette seni hoşlanacağın bir kıbleye döndüreceğiz. (Bundan böyle) yüzünü Mescidü’l-Haram tarafına çevir. Nerede olursanız yüzlerinizi o yöne çevirin…”[Bakara suresi, 2/144] âyetinin gelişinden sonra kıble Kâbe’ye çevrildi.

Kıble, görülmesi durumunda Kâbe’nin bulunduğu yöndür. Kıbleye yönelerek namaz kılmaz namazın şartlarındandır. Dolayısıyla herhangi bir yöne doğru namaz kılınmaz. Kıbleye dönerek namaza duran kişi şayet daha sonra yönünü değiştirecek olursa namazı bozulmuş olur. Kıbleyi kesin şekilde bilmeyen kimse mutlaka kıble tespiti için araştırma yapmalıdır. Bu etrafınızdaki güvenilir kimselere kıble yönünü sorarak öğrenmek ile başlar. Şayet kimse bulunamıyorsa yön tayini yapılarak kıble yönü tespit edilmeye çalışılır. Bunun için çeşitli yöntem veya araçlardan istifade edilebilir. Ancak bu tür gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra belirlenen yöne doğru namaz kılınır. Araştırma neticesinde belirlediğiniz kıble yönü yanlış dahi olsa namaz geçerli olacaktır. Araba, uçak, tren gibi ulaşım vasıtalarında namaza başlanırken kıbleye dönülür. Aracın hareketi neticesinde kıbleden sapılsa dahi namaz bozulmaz. Yakışıksız durumlarda kıbleye yönelmekten kaçınmak gerekir.

Gelelim kıblenin nasıl tespit edileceği hususa.. Kıbleyi bul ile kıble yönü bulunabilir. Yanısıra kıble tespitinde kullanılan en geçerli yöntem yön bulmakta da faydalandığımız pusuladır. Bulunduğunuz yerin kıble açısını biliyorsanız alacağınız basit bir pusula ile bile kıble yönünüzü bulabilirsiniz. İkinci yöntem ise kıble saati metodudur. Namaz cetveli bulunan takvimlerde bulunduğunuz yerleşim biriminin kıble saati sütunundaki vakitte yüzünü güneşe dönen kimse aynı zamanda kıbleye dönmüş olur. Yine güneşin doğudan doğması, batıdan batmasından hareketle yönünüzü tayin edebilir ve kıble yönünüzü rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

Şu an en çok kullanılan yöntemlerin başında akıllı telefon uygulamaları ile internet sitelerinin Google Maps yardımıyla geliştirdikleri kıble yönü çizgisi tekniği gelmektedir. Bu yöntem ile hem evinizin çatısına kadar inerek kıble çizginizi alabilir hem de kıble bulma pusulası açı derecesini temin etmiş olursunuz. Bunun için başta da verdiğimiz https://www.kiblebulma.com sitesi sizin işinizi görecektir. Arzu ederseniz sizler için kategorize edilmiş dünya ülkeleri ve onların önemli şehir ve yerleşim birimlerinin kıble yönlerini ilgili siteden kolaylıkla alabilirsiniz. Yine ülkemize ait tüm il ve ilçelerin kıble yönü ve kıble açı derecelerini elde edebileceksiniz. Örneğin, İstanbul kıble yönü sayfasından hem merkez hem de tüm ilçelerinin kıble yönünü ve kıble açılarını kolaylıkla bulabileceksiniz. Teknolojinin kıble bulma noktasında kullanılması sonucu daha doğru sonuçlara ulaşmak mümkün olacaktır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.