banner16

En düşük memur maaşını 22 bin liraya yükselten Kanun teklifi, Meclis'e sunuldu

Memurlara yüzde 17,55 artı 8 bin lira seyyanen zam yapılacak. 

05 Temmuz 2023
En düşük memur maaşını 22 bin liraya yükselten Kanun teklifi, Meclis'e sunuldu

En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifi, bugün TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklifi, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'ye sundu. Güler, yaptığı açıklamada, "Tüm kamu görevlilerinin yılık ücretlerinde enflasyon farkı dahil artışa ilave olarak seyyanen net 8077 liralık artışı öngörüyoruz" dedi.

Güler, en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi kapsamında, yüzde 17,55 artı 8 bin TL seyyanen zam yapılacağını bildirdi. Ortalama memur maaşının 25 bin 15 liraya çıkarılacağını söyleyen  Güler, ortalama maaşın 14 bin 417 lira olduğunu hatırlattı.

Emekliye zam yapılacak mı?

Güler, emeklilere yapılacak zam ile ilgili de şunları kaydetti:

"8 bin 77 liralık oran ilave katkı payı olarak maaşlara ödenecektir. Şu anda çerçevesi çizilen rakamlar böyledir. Bu teklifimiz içinde emekli yok. Oranlar açısından dağıtım yapılacaktır. Şu andaki dağılım ve enflasyon farkını yansıtılmasıyla birlikte şu anki teklifte yer almıyor. Zam oranlarıyla birlikte hesapladığımız için ilerideki dönemde değerlendireceğiz."

"Kurumlar vergisi ve MTV'de yeni düzenlemelere gidiliyor"

Güler, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisinde yeni düzenlemelere gidileceğini açıkladı. Güler, şöyle dedi:

"Ülkemizin bütçesinin ilave finansman ihtiyacına açıkça ihtiyaç duyduğu ve ilave finansmanı karşılamak için de bazı ekonomik tedbirlerin alınmasının zaruret oluşturduğu aşikardır. Kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) yeni düzenlemeler yapıyoruz. Bazı istisnaların kaldırılması için değişiklikler öngörüyoruz. Maktu vergi tutarlarının güncellenmesi için yetki düzenlemesi öngörüyoruz. İlave finansman için ve hazine rezervi için 2023 yılı merkezi bütçe kanundaki net borç artırımını hayata geçirmeyi düşünüyoruz."

Asgari ücret desteği 500 lira olarak uygulanacak

Güler, asgari ücret desteğinin 2023'ün sonuna kadar 500 liraya çıkarılmasının öngörüldüğünü de söyledi. 

Güler ayrıca, "Tahsil edilmiş Kovid-19 cezalarının iadesine yönelik teklifi düzenlemiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.