banner16

'Erdoğan 3. kez aday' diyen yargıç hakkında HSK soruşturma başlattı

Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez aday olduğu belirterek YSK'ye itirazda bulunan Yargıç Ahmet Çakmak hakkında HSK tarafından soruşturma başlatıldı. 

14 Haziran 2023
'Erdoğan 3. kez aday' diyen yargıç hakkında HSK soruşturma başlattı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olması kamuoyunda uzun süre tartışmalara neden olmuş ve söz konusu adaylığın "üçüncü adaylık" olduğuna yönelik itirazlar dile getirilmişti. AKP'lilerin açıklamalarında ise "sistem değişikliği" gerekçesiyle Erdoğan'ın "ikinci kez" aday olduğu iddia edilmişti.

2014 ve 2018 yıllarında Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın adaylığına karşı Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) da "Anayasa'ya uygun olmayan adaylığın kabul edilmemesi" talebiyle çok sayıda başvuru yapıldı. YSK'nin reddettiği bu başvurulardan biri de halihazırda aktif görevde olan yargıç Ahmet Çakmak'a aitti.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre Çakmak, 28 Mart tarihinde YSK'ye yaptığı itirazda, seçme yeterliliğine sahip olan herkesin adaylıklara itiraz edebileceğini anımsatarak başvuruyu "bir yurttaş olarak" yaptığını vurguladı. Erdoğan’ın 2014 ve 2018 yıllarında halk tarafından iki kez Cumhurbaşkanı seçildiğine dikkat çeken Çakmak, seçimlerin yenilenmesi kararının da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından değil Cumhurbaşkanı tarafından alındığını vurguladı ve aday gösterilemeyeceğini belirtti.

HSK SORUŞTURMASINI İKTİDAR MEDYASI DUYURDU

Hukuk yollarını kullanan Çakmak'ın bu başvurusu ise soruşturma ile sonuçlandı. İktidara yakın bir gazetede, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Çakmak hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu ve haberde Çakmak, "hadsiz" sözleriyle hedef alındı.

'SORUŞTURMANIN ANLAMI, ERDOĞAN'IN HİMAYESİNDE OLDUKLARINI GÖSTERMEK'

Yargıç Ahmet Çakmak'ın avukatı da olan eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, "Yargıcın görevi Anayasa'yı korumak" tepkisini gösterdi. Karadağ, HSK tarafından kendilerine tebliğ yapılmadığını söylerken, "Soruşturmanın anlamı; kendilerinin Cumhurbaşkanı'na sahip çıktığını, onun himayesinde olduklarını Cumhurbaşkanı'na ifade etmek. Bu soruşturmanın sonucunda bir ceza verilemez" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50