banner16

Hulusi Akar ve Süleyman Soylu bakanlık için son ana kadar beklemelerine rağmen neden bakan kalamadı?

"Her iki siyasetçinin ümidi de son dakikaya dek sürdü ama Erdoğan 3 Haziran’da ilan ettiği kabinede ve başka ifadeyle yeni A-takımında onlara yer vermedi" 

14 Haziran 2023
Hulusi Akar ve Süleyman Soylu bakanlık için son ana kadar beklemelerine rağmen neden bakan kalamadı?

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, bugünkü yazısında; bakan kalmak istedikleri konuşulan ancak siyasi hayatlarına AKP milletvekili olarak devam eden eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın neden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın A Takımı'nda kalamadıkları sorusuna yanıt aradı. 

Akar ve Soylu'nun "Türkiye'nin iki silahlı gücünün asker ile polis ve jandarmanın başında bulunan medyatik siyasetçiler" olduğunu belirten Yetkin, iki ismin bakan kalamamasında birden fazla etkenin rol oynadığını yazdı:

"Örneğin Erdoğan’ın Soylu’yu Covid-19 salgının en kritik aşamasında Sağlık Bakanı Koca ile takışıp istifa etmesine rağmen, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin arka çıkmasının da etkisiyle yerinde tutmak zorunda kalmasını unuttuğunu sanmıyorum.

Aynı şekilde Soylu ve Akar’ın özellikle 2020-2021 döneminde bazı kamuoyu yoklamalarında beğeni düzeylerinin Erdoğan’ı yakalayıp geçme eğilimi gösterdiği, Meclis kulisinde Soylu’nun Erdoğan’dan sonra AK Parti’nin başına geçebileceği iddialarının yayılmasını da.

Soylu’nun son zamanlarda özellikle ABD ve Almanya’ya karşı Dışişlerini zor durumda bırakan dış politika çıkışları, Soylu ve Akar’ın PKK ile mücadelede medya görünürlüğü olarak öne çıkan rekabetleri de Erdoğan’ı rahatsız görünürlük rekabetinin de Erdoğan’ı çok memnun etmediği anlaşılıyor. Yeni MSB Yaşar Güler’in medya ilişkilerine Akar kadar açık olmak istememesi buna bağlanıyor.

Akar-Soylu-Fidan üçlüsünün PKK ile mücadelede özellikle 15 Temmuz’dan bu yana önleyici eylem ile daha önce alınmamış derecede mesafe aldığı ortada. Erdoğan, özellikle Soylu ve Akar bağlamında bunu ileriye yönelik siyasi kazananıma çevirme eğilimlerinin önünü kesmek istemiş olabilir."

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.